Büyük Torbalı

Asansörlerden korkmayin

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Asansörlerden korkmayin
624 Görüntüleme
13 Eylül 2014 - 8:30
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

ABT Asansörleri’nin sahibi Hüseyin Kerem, tamamen bir kaos ortami olusturuldugunu belirtirken, asansörlerde korkulacak bir durum olmadigini kaydetti. Kerem, sektöre de bir standart getirilmesi gerektigini belirtti.

 

ISTANBUL Mecidiyeköy’de 10 kisinin ölümüyle sonuçlanan insaat asansöründeki kaza, binalarda ve isyerlerinde kullandigimiz asansörlerin ne kadar güvenli oldugu konusunu da gündeme getirdi. Konunun uzmanlari, asansör korkusunun yaygin oldugu Torbali’da güvenlige gerektigi kadar dikkat edilmedigini vurguladi. Türkiye Makine Mühendisleri Odasi Izmir Subesi’nin yaptigi incelemede asansörlerin 540 tanesinin kullaniminin tehlikeli oldugu ortaya çikti. ABT Asansörleri’nin sahibi Hüseyin Kerem, korkulacak bir seyin olmadigini söyledi. Kerem: “Iyi bir asansör, kaliteli isçilik, kaliteli malzeme ve montajdan geçer. Teknikerlerin denetimleriyle de bir asansörün ortalama ömrü 50 yil olur” dedi.

‘YUZDE30’U KULLANIMA UYGUN DEGIL’

ABT Asansörleri’nin sahibi Hüseyin Kerem, Makine Mühendisleri Odasi’nin yaptigi incelemede 540 asansöre kirmizi etiket verdigini söyledi. Kerem, bu asansörlerin büyük bir kisminin çok küçük detay ve eksiklerden dolayi kirmizi etiket yedigini belirtti. 540 asansörden ortalama yüzde 30’unun hayati tehlikeye sahip oldugunu ifade eden Hüseyin Kerem, denetimi yapan mühendislerin konunun uzmani olmadigini dile getirdi. Iyi ve kaliteli bir denetim için asansör konusunda uzman makine mühendisi ile yine konusunda uzman elektrik mühendisinin görev almasi gerektigini kaydeden Kerem: “Denetimlerde genellikle ticari amaç güdülüyor. Insan hayati dikkate alinmali. Güvenligi tehlikeye sokmayan eksiklikler nedeniyle asansör kapatilmamali. Suanda tam bir kaos ortami var. Herkes asansörlerden korkuyor. Ancak öyle korkulacak bir durum yok” dedi.

 UZMANLAR DENETLEMELI

Asansörlerin ilk yillarda TSE standartlarina göre imal edildigini kaydeden Hüseyin Kerem, Avrupa Birligi sürecinde ise AB ülkelerinde uygulanan CE standartlarinin getirildigini söyledi. Bazi Avrupa ülkelerinde uygulanan A3 standartlarinin da CE standartlarina ilave edildigini kaydeden Kerem: “Maalesef yapilan bu standart degisiklikleri TSE’nin üzerine adeta yamalanmaya çalisildi. Yapilan denetimlerde, sistemler asansörlerin imal yilina göre denetleniyordu. Eksiklikler tespit edilmeye çalisiliyor. Fakat denetimler sadece makine mühendisleri tarafindan yapiliyor. En ufak sorunda asansöre hemen kirmizi etiket yapistiriliyor. Bu durum kaosun olusmasina neden oluyor. Denetim yapan ekibin içinde bir adet asansör üzerine uzmanlasmis makine mühendisi, bir tane de elektrik mühendisi olmali” seklinde konustu.

 ‘IYI ASANSÖR, UÇAKTAN DAHA GUVENLI’

Asansörün, güvenlik standartlarinin çok yüksek tasarlanmis bir makine oldugunu, dogru firma seçilip dogru bakim yaptirildigi sürece otomobilden, uçaktan bile daha güvenli tasarlandigini kaydeden ABT Asansörleri’nin sahibi Kerem: “Iyi tasarlandiginda, mühendisligi dogru yapildiginda, montaji dogru yapildiginda son derece güvenli bir üründür. Türkiye’de asansör üretimi için belirlenmis Avrupa’da da geçerli olan yönetmelikler ve standartlar vardir. Asansör üretiminde CE isaretlemesi zorunludur. Ancak merdivenalti firmalarin çok olmasi ve isverenin fiyatlardan dolayi bunlara yönelmesi güvenlik sikintilarini da gündeme getiriyor. Türkiye’de yüzde 15-20 oraninda merdivenalti asansör üreticisi bulunuyor. Tasarim ve isin dogru yapilmasi ve kurulmasi kadar arkasindan gelecek bakim ve isletme de çok önemli. Asansörlerin ilerleyen yillarda yanlis isletme, yanlis bakim ya da bakimsizliktan kuruldugu zamandaki fonksiyonlarini tasimadigi görülebiliyor. Asansörlerin ayda bir mutlaka yetkili firmalara bakiminin yaptirilmasi gerekiyor. Buradaki sorumluluk bina yöneticileri ya da sahibine ait” dedi.

 ‘ASANSÖRUN ÖMRU EN AZ 40 YILDIR’

Denetimlerde bir standardin olusturulmasi gerektigini ifade eden Hüseyin Kerem, “Denetimler ticari amaçla degil tamamen insanlarin can güvenligi için yapilmali. Torbali’da çok riskli asansörler var. Ancak öyle korkulacak bir düzeyde degil. Firma olarak, çok riskli asansörleri direkt olarak kapatiyoruz. Iyi bir asansörde kaliteli malzeme, iyi bir isçilik ve kaliteli montaj çok önemli. Bu nedenle, asansör firmalarinin müsterileri çok iyi bilgilendirmesi gerekiyor. Asansörün daha ucuza imal edilmesinden çok, kaliteli asansör nasil yapilmali düsüncesi olmali. Bir asansörün standart ömrü 40-50 yildir. Aylik ve yillik bakimlar düzenli bir sekilde yapilmali. Bu bakimlarda yine isin ehli kisiler tarafindan yapilmali. Suanda ilçemizde yeni yapilan asansörlerin büyük bir kismi CE standartlarina uygun bir sekilde yapiliyor. Fakat bunlar bile kaliteli malzemelere sahip olmali. Firma olarak yaptigimiz her projede, en kötü sartlari düsünüyoruz. Ona göre çalismalarimizi yapiyoruz” ifadelerini kullandi.

 

 

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web