Büyük Torbalı

Astim sonunuz olmasin

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Astim sonunuz olmasin
392 Görüntüleme
06 Mayıs 2014 - 8:30
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Medifema Hastanesi Gögüs Hastaliklari ve TBC Uzmani Dr. Bülent Pismisoglu, astim hastalarina ciddi uyarilarda bulundu. Torbali’da 10 binin üzerinde astim hastasi olduguna dikkat çeken Pismisoglu, hastalarin tedaviyi ciddiye almadigini vurguladi

 

ÖZEL Medifema Hastanesi Gögüs Hastaliklari ve TBC Uzmani Dr. Bülent Pismisoglu “6 Mayis Dünya Astim Günü” nedeniyle bir basin toplantisi düzenledi. “Astiminizi kontrol altina alabilirsiniz” basligiyla yapilan basin açiklamasinda, astim hastalari ciddi olarak uyarildi. Açiklamada, tüm dünyada 250-300 milyon kadar insanin astim hastasi oldugu tahmin edildigi belirtilirken Türkiye’de yayginliginin yüzde 7, Torbali’da çocuk ya da eriskin yaklasik 10 bin astim hastasi oldugunu söylendi. Astim hastalarinin çok azinin gögüs hastaliklari polikliniklerine basvurdugun ve tedavi almadiginin alti çizilirken, bu hastaligin tedavi edilmedigi zaman ciddi rahatsizlanmalara ve hatta ölümlere yol açabilecegi belirtildi.

SIGARA EN ÖNEMLI FAKTÖR

“Astimli hastalarin yaklasik yarisinda krizi baslatan faktör alerjenlerdir”diyen Uzman Dr. Bülent Pismisoglu: “Alerjenler sadece duyarli kisilerde astim krizine yol açan reaksiyonlari tetiklemektedir. En sik karsilastigimiz ve en fazla krize neden olan alerjenler arasinda polenler, ev tozu akarlari, küf mantari sporlari, hamamböcegi, hayvan tüyleri ve daha az siklikla da bazi besinler (Süt, yumurta, fistik, balik, bugday ve soya) sayilabilir. Toz, duman, koku vealerjenler gibi çok çesitli uyaranlar ile temas sonrasi öksürük, nefes darligi ve gögüste baski hissi gibi yakinmalar ortaya çikmaktadir. Çevremizde bulunan ve sik karsilastigimiz bazi etkenler, genetik olarak yatkin olan kisilerde astimin ortaya çikmasinda ve hastaligin agirligi üzerinde önemli rol oynarlar. Astimlilarin yakinmalari kis aylarinda artarken baharda ise özellikle polen alerjisi olanlarin yakinmalari daha da artmaktadir. Ev içi uyaranlari içinde sigara ve temizleyici madde kullanimi önemli faktörlerdir” dedi.

TEDAVISI KOLAY

Astim hastaliginin tedavisinin günümüzde çok kolay oldugunu ancak, ilaçlarin hastalar tarafindan düzenli kullanilmadigini sözlerine ekleyen Pismisoglu, söyle devam etti; “Astim günümüzde tedavi ile çogu zaman kolayca kontrol altina alinabilmektedir. Düzenli ilaç kullanimi ve hekim kontrolü tedavide anahtar faktörlerdir. Astim yillar içinde kendiliginden düzelebildigi gibi ilaç tedavisi ile de tamamen kontrol altina alinabilir. Ne yazik ki tedavi edilmeyen ya da düzensiz tedavi edilen astim hastaligi KOAH gibi kalici bir rahatsizliga dönüsebilmektedir. Hastalarimiz ve ailelerinin dikkate almasi gereken noktalar tani kondugu andan itibaren hekimle isbirligi, tetikleyicileri tanimak ve onlardan kaçinmak ve en önemlisi ilaçlarini düzenli kullanmak olmalidir. Astim tedavisi ile temel amacimiz hastaligin kontrol altina almak ve iyilik halinin sürdürülmesidir. Ulkemizde de bu hastaligin tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadir. Uygun ilaç tedavisi ile astimlilar günlük yasamlarini hiç bir kisitlilik olmaksizin sürdürebilmektedirler” dedi.

“TEDAVI OLUN!”

Astimi tamamen kontrol altinda olan hasta sayisinin yeterli düzeyde olmadigini da vurgulayan Uzman Dr. Bülent Pismisoglu: “Haftada 2 seferden fazla kurtarici ilaç ihtiyaci varsa astim tam olarak kontrol altinda degil demektir. Halen 4 astimlidan biri yilda bir kez astim krizi nedeniyle acil servise basvurmaktadir. Astim kontrolünü güçlestiren etkenler arasinda ilaçlarin dogru teknikle ve düzenli kullanilmamasinin yani sira sigara dumani, alerjik maddeler ve kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayilabilir. Ulkemizde astimli hastalarin %10’undan fazlasinin halen sigara içmekte oldugu ve %30-40’nin obez oldugu bildirilmistir. Sigarayi birakmanin ve obez hastalarin kilo vermesinin, astimin kontrolünü kolaylastirdigi gösterilmistir. Astim hastalarimizi ise Dünya Saglik Örgütü tarafindan organize edilen Kronik Solunum Hastaliklarina Karsi Küresel Isbirligi (Global Alliance Against Chronic Respiratory Diseases) Türkiye inisiyatifinin (TC Saglik Bakanligi, Türk Toraks Dernegi, Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik Immünoloji Dernegi) bu seneki sloganini tekrar ederek gögüs hastaliklari polikliniklerine düzenli olarak kontrole gelmeleri ve tedavilerini sürdürmeye çagiriyoruz” HABER: Vedat GÖKÇAY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web