Büyük Torbalı

Bordo Bulamaci

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Bordo Bulamaci
1.264 Görüntüleme
24 Şubat 2010 - 23:20
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

BORDO bulamaci; etmeni bakteri ve fungus olan hastaliklarda etmenin agaç gövdesine kolaylikla girebilecegi yara yerleri, çiçek gözleri ve yaprak gözlerinin ilaçlanarak hasta-ligin agaca girisini engeller. Bu hastaliklarin bulastiktan sonra tedavisi mümkün degildir. Bordo bulamaci göztasi (Bakir Sülfat %98) ve kireç kullanarak hazirlanan bir karisimdir.

%1 lik Bordo Bulamaci hazirlamak için 1 Kg göztasi ve 1 Kg sönmüs veya 0,5 Kg sönme-mis kirece ve bunlari eritmek ve karistirmak için 1 adet 100 lt’lik , 1 adet 50 lt’lik plastik veya agaç kap, süzmek için tülbent, karistir-mak için agaç sopa gibi malzemelere ihtiyaç vardir. (Demir, sac, teneke gibi metal kaplar kullanilmaz.)

Bordo Bulamacinin Hazirlanmasi;
Evvela 1 Kg göztasi 50 litre su alan bir kap da eritilir. Ayrica bir teneke içinde tassiz 0,5 Kg kireç az suda söndürülür. Söndürülen kireç 100 litrelik kapa süzülerek aktarilir ve üzerine su ilave edilerek 50 litreye tamamlanir. Daha önce hazirlanan 50 litrelik göztasi eriyigini kireçli su üzerine yavas yavas dökerken bir yandan da devamli karistirilir.
Böylece açik mavi bir bulamaç meydana gelir. Daima göztasi miktarinin yarisi kadar kireç konur.

% 1,5 lik Bordo Bulamaci hazirlamak için 1500 gram göztasi, 750 gram kireç konur.
Tek basina göztasi eriyigi yakicidir. Kireç, asitligi gidermek için kullanilmaktadir. Konulan kirecin kafi gelip gelmedigini kontrol etmek için 3-5 cm boyunda bir parlak çivi bordo bulamacina batirilir. 4-5 dakika bekletilir ve çikarilir. Çivi üzerinde esmer kirmizi bir leke meydana geldiyse biraz daha kireçli su ilave edilir. Iyi hazirlanmissa leke meydana gelmez.
Bordo bulamaci taze kullanilir.
Hemen kullanilmazsa 100 litresine 200 gram seker koyarak 10 gün kadar bozulmadan saklanabilir.

Bordo bulamaci hazirlarken;
Kireçli suyun üzerine göztasi eritilmis su ilave edilir. Sönmemis kireç kullaniyorsa eritildik-ten sonra muhakkak süzülmelidir. Eger eri-meyen tas, toprak kalmissa kalan miktar kadar kireç tartilip tekrar eritilmelidir. Bordo bula-maci ilaçla karistirilip atilmaz. Bordo bulama-ci atildiktan sonra ilaçlama aleti temizlen-melidir.

Bazi hastaliklarda kullanilan Bordo bula-maci orani;
Baglarda ölü kol hastaligina karsi durgun dönemde, budandiktan sonra %4 lük bordo bulamaci uygulanir. Bag antraknozu hastali-gina karsi sürgünler 20-25 cm oldugunda %0,5 lik, çiçeklenme den önce %1 lik, çiçek-lenmeden hemen sonra %1,5 lik bordo bula-maci uygulanir.

Bag mildiyösü hastaligina karsi; sürgünler 25-30 cm boya ulastigi devrede %0,5, 2. ve 3. ilaçlamalarda ise ilacin etki süresi dikkate alinarak %1 ve %1,5 lik bordo bulamaci uygulanir.

Zeytinde halkali leke hastaligina karsi zeytinler sürgün vermeden önce Subat ayinda %1,5 lik, zeytin agaçlari çiçek açmadan önce Nisan ayinda da %1 lik bordo bulamaci uygulanir.

Seftalide yaprak kivircikligi hastaligina karsi; tomurcuklarin kabarmaya basladigi dönemde %2 lik bordo bulamaci uygulanir. Seftalide yaprak delen hastaligina karsi sonbaharda yaprak dökümünden hemen sonra %2 lik, ilkbaharda çiçek tomurcuklari açilmadan önce %1 lik bordo bulamaci ile ilaçlanmalidir.

Incirde çelik marazi hastaligina karsi budamadan sonra %2 lik bordo bulamaci uygulanir.

Sert çekirdekli meyve agaçlarinda bakteriyel kanser ve zamklanma hastaligina karsi sonbaharda yapraklarin yaklasik %75’i dökülünce %3 lük bordo bulamaci ile birinci ilaçlama, ilkbaharda gözler uyanmadan önce %1 lik brdo bulamaci ile ikinci ilaçlama yapilir. Kiraz dal yanikligi hastaliginda; sonbaharda yapraklar dökülmeye basladiginda %1 lik bordo bulamaci ile birinci ilaçlama, ilkbaharda gözler uyanmak üzere iken %0,6 lik bordo bulamaci ile ikinci ilaçlama yapilir.
Ilaçlamalar; önerilen dozda, günün serin saatlerinde yapilmalidir. Eldiven, maske ve koruyucu elbise giyilmelidir. Ilaçlama esnasinda hiçbir sey yenilip içilmemelidir. Ilaç etiketi üzerinde yazili son ilaçlama ile hasat arasindaki süreye mutlaka uyulmali zamanindan önce hasat edilmemelidir. Bol kazançlar dilegiyle hosça kalin…

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web