Büyük Torbalı

Cellat öldürdü

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Cellat öldürdü
481 Görüntüleme
29 Ekim 2010 - 22:22
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Cellat Gölü’nün bulundugu 3000 dönümlük alan her yil kis mevsiminde sular altinda kaliyor.6 ay boyunca üretim yapilamayan bölgede her yil 2 milyon TL’lik para kaybi yasaniyor.

SAGLIK -Yeniköy ve Ahmetli köyleri arasinda bulunan Sinektepe Mevkinde yilin son ürünleri de geçtigimiz günlerde hasat edildi. Cellat Gölü’nün bulundugu 3000 dönümlük alan, her yil kis mevsiminde sular altinda kaliyor. Bölgenin eski göl olmasi ve çukurumsu yapiya sahip olmasi, yagisli havalarda yagmur sularinin burada birikmesine neden oluyor. Yilda sadece bir defa ürün yetistirilen bu verimli araziler, yilin 6 ayi kullanilamiyor. Bölgedeki herkesin magdur oldugunu söyleyen Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu, Fetrek Çayi’nin ÖdemisMenderes’teki kollarinin islah edilmesiyle 2000 dönümün kurtulabilecegini söyledi.

73 YIL ÖNCE KURUTULDU

TORBALI’NIN ilk ve tek gölü olan Cellat Gölü, 1933 yilinda Aydindan Izmir’e tren yoluyla giden Mustafa Kemal Atatürk’ün emri sonrasinda kurutuldu. Gölün kurutuldugu tam 3000 dönümlük bölge, Romanya’dan gelen Türk göçmenlere dagitildi. Hane basi 15 dönüm olmak üzere tam 200 haneye toprak verildi. Tam 73 yildir burada üretim yapan çiftçiler, her yil büyük bir sorunla karsi karsiya kaliyor. Kis mevsiminin gelmesiyle birlikte bütün arazi sular altinda kaliyor. Yilin 6 ayi boyunca hiçbir üretim yapilamiyor. Sular altinda kalan bölgede, Mart ayi sonlarina dogru yagmur suyunun çekilmesiyle birlikte üretim islemi basliyor. Bölgede sadece pamuk ve misir üretimi yapiliyor.

3000 DÖNUM SULAR ALTINDA

SINEKTEPE Mevki’nde 100 dönümlük arazisi bulunan Yeniköylü üretici Vahdettin Digün(52), verimli topraklarda kisin hiçbir üretimin yapilamadigini belirtti. Büyük bir bölümü Yeniköylü çiftçilere ait olan arazilerin yüzde 20’lik kismi ise Saglik Köyü ve Çaybasili üreticilere ait. Her yil kis aylarinda bu sorunla karsi karsiya kaldiklarini söyleyen Digün: “Yilda sadece bir defa mahsul alabiliyoruz. 2006-2008 yillarinda yasanan kuraklik bütün üreticileri üzerken bizleri sevindirmisti. Çünkü o yillarda arazilerimize ilk defa kislik sebze ekimi yaptik. Kasim ayinda baslayan yagmurlar sonrasinda bölge bir daha kullanilmaz hale geliyor” diye konustu.

FETREK ISLAH EDILIRSE 2000 DÖNUMU KURTARIRIZ

BÖLGENIN çukur olmasi nedeniyle yagmur sulariyla bölgenin göle döndügünü söyleyen Murat Uslu: “Burada çiftçiler oldugu kadar, tarim sektöründeki diger isletmelerde magdur. Çünkü bu araziler kullanilsaydi tohum, gübre, mazot satislari yapilacakti. Bu da ekonomik canliliga neden olacakti. Biz, Torbali’daki oda baskanlariyla Ankara’ya yaptigimiz ziyarette bu sorunu dile getirmistik. Fetrek Çayi’nin Torbali sinirlari içerisinde kalan bölümü islah edildi. Ama bu yeterli degil. Çünkü çayin denize akan kollari olan Ödemis ve Menderes’te de islah çalismalari yapilmali. Islah yapilirsa, 3000 dönümlük arazinin 2000 dönümünü kurtarmis oluruz.”

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web