Büyük Torbalı

Gazetemiz 15. yilini kutluyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Gazetemiz 15. yilini kutluyor
335 Görüntüleme
01 Ocak 2012 - 22:35
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

31 Aralik 1997′de okurlari ile bulusan gazetemiz, önceki gün itibariyle yayin hayatindaki 15. yilina girdi. Türkiye genelinde en iyi 5 ilçe gazetesinden biri olma özelligini de elinde bulunduran Büyük Torbali Gazetesi, yayin hayatina istikrarli bir sekilde devam ediyor. Peki gazete elinize nasil ulasiyor?

YAYIN hayatinda 15’inci yilini kutlayan Büyük Torbali, 1997 yilinda tek basina çiktigi yolda, ticari bir sektör olusturdu ve ilçede yerel gazetecilik gelenegini baslatti. Büyük Torbali ve Tor Ajans, kaliteli yayinlari ve hizmetiyle kisa zamanda ilçede bir marka haline geldi. Torbali’nin en köklü kurulusu olma özelligini elinde bulunduran Büyük Torbali, istikrarli yayin hayati boyunca Türkiye genelinde ‘en iyi’ 5 yerel ilçe gazetesi arasina girdi. Gazetenin öncülügünü yaptigi sektörde bugün 4 yerel gazete ve 3 matbaa bulunuyor. Ilçede 15 gazetenin açildiktan kisa bir süre tutunamayip kapandigi Torbali’da bu sektörde 50 kisi istihdam ediliyor. Bu anlamda Büyük Torbali, ilçede yerel gazetecilik geleneginin de yerlesmesine vesile oldu.

IDEALIST BIR GENÇ

GAZETENIN Imtiyaz Sahibi Abdulvahap Olgun, liseyi bitirdiginde tamamen idealist bir düsünceyle gazetecilik yapmak istiyordu. 1996 yilinda bu amaçla yola çiktiginda henüz 17 yasindaydi. Olgun, elinde çantasi, bir fotograf makinesi ve motosikletiyle Kemeralti’nda 2. Beyler Sokagi’ndaki dizgicide çalismaya basladi. Gazetecilige merakliydi ve bu isi yapmak istiyordu ama ne bir bürosu vardi, ne de vatandaslarin kendisine ulasabilecegi bir telefon numarasi. Ihtiyaci oldugunda iletisimi matbaanin telefonundan hallediyordu. Haberlerini toparladiktan sonra geç saatlere kadar dizgi islemini yapiyordu. Matbaa isini özel ricayla Kemal Solbas’a yaptiriyordu. Basim isini Torbali’da yapamadigi için oradan taksiyle Kahramanlar’a gidiyor, Memleket Matbaasi’nda sayfalari bastiriyordu. Vakit kaybetmemek için yine taksiyle Semt Garaji’na geliyor ve gazeteleri Torbali’ya getiriyordu. Sabahin erken saatlerinde de gazetenin dagitimini bizzat kendisi yapiyordu. Universite egitimini Kamu Yönetimi bölümüyle noktalayan Olgun, 7 yil kadar da Belediye’de Baskan danismanligi yapti. Olgun, askerlik molasindan sonra isine kaldigi yerden devam etti.

EN GENÇ BASKAN

ÇALISKANLIGI ve azmi, ilçede kisa zamanda fark edildi. Daha önce reklam almak için gittigi firmalara tahsilat için ugradiginda ‘reklama para mi verilir’ yaniti alirken, bir süre sonra firmalar kendileri reklam vermek için aramaya basladi. Hiç gazetecilik geleneginin olmadigi ilçede siyasiler beyanat vermezlerdi. Zamanla siyasiler de beyanat verebilmek için toplantilar yapmaya basladi. Böylelikle ilçede yerel anlamda gazetecilik gelenegi de adim adim yerlesmeye basladi. Büyük Torbali’nin bu basarilari, Imtiyaz sahibi Abdulvahap Olgun’a 2006 yilinda Torbali Genç Isadamlari Dernegi Baskanligi’nin, 2009 yilinda ise Ticaret Odasi Meclis Baskanligi’nin kapilarini açti. Olgun, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi’ne bagli 365 oda arasinda en genç baskan unvanina sahip.

‘BASLAMAK’ EN KUTSAL KELIME

GAZETENIN Imtiyaz Sahibi Abdulvahap Olgun, gazetenin ilk sayisindaki köse yazisina su cümlelerle basladi: “Baslamak, belki en kutsal kelimedir. Iyiye de kötüye de baslangiçta hep bir heyecan vardir, gayret vardir. Heyecansiz, umutsuz, gayretsiz baslangiç olmaz. Baslangiç cesaret ister, yürek ister, riski göz önüne alip her seye ragmen hareket ister.” Bu yaziyla yola çikan Olgun, “O dönemde gazeteyi ücretsiz dagitirdik. Buna ragmen insanlar almak istemezdi. Bugün insanlar güne Büyük Torbali okuyarak basliyor” diyor.

MATBAA VE INSAAT SEKTÖRUNDE BUYUME

15 yildir duyulan güveni bosa çikarmamak için zengin kadrosu ile yoluna emin adimlarla devam eden Büyük Torbali’ya genç kadrosu dinamikligi ile hareket katarken, yazarlari da tecrübesi ile olusturduklari saglam zemini koruyor. Her görüsten yazar ve çalisani bulunan Büyük Torbali, bu anlamda çok seslilige de önem veriyor. Büyük Torbali’nin ilçe halki tarafindan sahiplenildigini ifade eden Olgun, mevcut potansiyeli artiracaklarini belirterek,  “Baski sektöründe de matbaa anlaminda büyümeyi hedefliyoruz. Hedeflerimiz arasinda insaat sektörüne de girmek var. Bu amaçla Olgun Insaat firmasini kurduk. Torbali, insaat sektöründe de gelisme gösteren bir ilçe. Kalite ve güven anlayisimizi, insaat sektöründe de devam

15 yildir araliksiz bir sekilde elinize ulasan Büyük Torbali artik sadece Torbali’da degil, birçok büyük ilde bile gazetecilik yapmak isteyenler için ideal bir örnek. Her dönem ilçe gündemine damgasini vuran, ilçeye kazandirilan birçok hizmetin arka planinda israrli yayinlari olan, ilçedeki günlük gazete geleneginin mimari Büyük Torbali elinize nasil ulasiyor? Tarihe ilçe adina önemli bir vesika olarak geçecek bu yayinlar nasil olusuyor? Büyük bir emek. 15 yilda olusan güven ve tecrübe. Saglam temeller üzerinde, ilk günkü heyecanla yoluna devam eden Büyük Torbali’nin okuyucuya ulasma maratonu:

7.30’DA IS BASI VE MARATON BASLIYOR…

15 yildir kesintisiz olarak ilçenin nabzini tutan Büyük Torbali Gazetesinde ertesi güne hazirlik sabah saat 07.30’da basliyor. Büroya adim atan herkesin ilk olarak eline o günün gazetesini alip “Acaba nasil olmus haberlerimiz?” meraki ile 12 sayfayi hizli hizli çevirmesi ile basliyor maraton. Ardindan diger yerel gazetelere göz atip “Acaba kaçirdigimiz bir sey oldu mu?” meraki ve son olarak bilgisayarda 5 dakikalik internette haber turu ile yeni bir güne haziriz. Büyük Torbali Haber Merkezi’nde yetismis tüm muhabirlerin çok iyi bildigi, belki de zaman zaman “Sabah sabah nereden çikti toplanmak?” seklinde tabir ettigi 07.45’te baslayan sabah toplantisinda gazetenin o günkü haber plani konusuluyor. Hangi muhabir, hangi haberi takip edecek; Torbali’nin gündeminde o gün ne var, hangi konu gündeme tasinabilir, takip ettigimiz haberler, ilçenin çözüm bekleyen sorunlari ve son olarak görev dagilimi. Kimi zaman kaçirdigimiz bir haber nedeniyle moral bozuklugunun hakim oldugu toplantilar, bazen aramizdan birinin ilginç bir tespiti ile kahkahalarla bölünebiliyor. Toplantida ortak payda: Tarafsiz olmak ve “önce insan” ilkesi. Kimsenin hakkini gasp etmeden haber yapabilmek. Toplantiya katilanlar ister 19’unda acar muhabir olsun, ister meslegin tozunu yutmus tecrübeli gazeteci olsun; çok iyi bilirler ki “Is olsun, gazete dolsun diye haber yapma lüksümüz yok.”

MUTFAKTA NE OLUYOR?

HABER merkezinin sabah toplantisinin ardindan bir baska telas basliyor büroda. Çaliskan sekreterimiz Nilüfer Soykan’in çay telasi, muhasebecimiz Esma Olgun’un tahsilatçi ve reklamciya günlük plan yetistirme telasi ve tabiî ki ertesi gün belki de ilçenin en çok konusulacak konusunu bulacak olan muhabirlerin disari çikma hazirligi… Gazete denilince insanlarin aklina aksam geç saatlerde baskiya giren “flas” haberler geliyor ama gazetenin birçok sayfasi gün ortasindan itibaren baskiya girmeye basliyor. Bir önceki günden kalan veya sabah erken saatlerde yazilan haberler Yazi Isleri Masasinda son rötuslari yapildiktan sonra Görsel Yönetmenimiz Oguzhan Oguz’un bilgisayarina, oradan da matbaaya ulasiyor.  Ve bu döngü gün içinde haber akisinda ayni sekilde devam ediyor. Bir gazete bürosunun en sakin vakti 10.0014.00 saatleri arasi oluyor. Aksamüzeri gün boyu yogun bir efor sarf ederek haberin pesinde kosan muhabirlerin getirdigi haberler hizli bir sekilde bilgisayara aktariliyor ve mevcut haberler arasinda “önem” siralamasina göre öncelik belirleniyor. O saatlerde gazete bürosunda en sik duyacaginiz cümleler “Manseti yazdiniz mi?”, “Kazanin fotograflari kimin dosyasinda?”, “Sen o haberi yaparken baska gazeteci var miydi?”,  “Bu habere dikkat çekici bir baslik bulmaliyiz”, “Haberde adi geçenlerin görüsünü eksiksiz aldiniz mi?”…. En son Yazi Isleri Masasinda son noktasi konulan haberler, gazete sayfasinda okuyucuya ulasacak hale getirilmek üzere Görsel Yönetmenimiz Oguzhan Oguz’un bilgisayarina ulasiyor. Burada dikkat edilecek en önemli husus en “sade” ama “dikkat çekici” bir dizgi hazirlamak. Haberin içerigi kadar, gazete sayfasina dizilisi ve okuyucuya sunusu da önemli. Grafikerin son noktasini koydugu gazetelere sayfalari, tahsis yapilmak üzere “düzeltmene” ulastirildiktan sonra gazete mutfaginda islemin sonuna geliyoruz.

KARANLIK EMEKÇILERI

VE yepyeni bir maraton basliyor. Bu maraton biraz “karanlik” çünkü baski ve dagitim genelde gazetenin görünmeyen ama en zor asamalarindan biri. Torbali’nin önde gelen matbaa ustalarindan Murat Sözder ve onun sektöre kazandirdigi çaliskan kalfalardan Hakan Yamaner, Yakup Olgun’un maharetli ellerinde basilan gazete, aksamin geç saatlerinde katlanmak üzere baska bir yola çikiyor. Gazeteyi dolduranlar evde yorgunluk atarken, bir baska el de hizli hizli katlama islemi yapiyor. Okuyucuya ulasma çarki, burada da bitmiyor elbet. Geliyoruz, Sinan Bozdag’a. Onun isi gazeteyi dagitmak. Haber bulmak, finansman yaratmak kadar ciddi ve sorumluluk isteyen bir isi var. Dünyanin en nitelikli gazetesi bile okuyucuya ulasmadikça yapilan isin kiymeti yoktur çünkü. Binlerce Büyük Torbali Gazetesi abonesine gazeteyi ulastiran Bozdag, bu isi sabahin ilk isiklarina kadar bitirip, dükkânini açan esnafin ilk isinin gazete okumak olmasini sagliyor. Gazete ayni saatlerde bir yandan da YaySat araciligi ile bayilerde dagitimi sürüyor. Bir sabah erken saatlerde baslayan çark, ertesi sabah okuyucunun gazeteyi eline almasi ile sürüyor.

15 YILLIK TESEKKUR

BU çarki 15 yildir araliksiz sürdüren, bize duyulan güven. “Büyük Torbali yazmissa dogrudur” imajini olusturmakta emegi geçen, adini sayamayacagimiz onlarca destekçimize ve emekçimize tesekkür ediyoruz. En büyük tesekkür, ayni ask ve heyecanla bizi takip eden okuyucularimiza. Derdimiz, sadece meslegi sürdürmek, gazete çikarmak degil. Derdimiz Torbali. O yüzden israrla Torbali’nin sorunlarini ve isteklerini yaziyoruz. Istiyoruz ki Torbali için atilan her adimda, dikilen her tasta katkimiz olsun. Medyanin harekete geçirici gücünün farkindayiz ve bu gücü “yipratmak” için degil, “yasatmak” için; “bozmak” için degil, “onarmak” için; Torbali için kullanmaya çalisiyoruz.

Büyük Torbali OKULU

BUYUK Torbali’yi farkli ve güçlü kilan tarafsizliginin yani sira istikrarli yayin politikasi ve sektöre kazandirdiklari. Gazetenin en büyük özelliklerinden biri de “okul” niteliginde olmasi. Gazete çatisi altinda faaliyet gösterenlerin birçogu bugün mesleklerini farkli gazetelerde sürdürüyor. Yerel gazetelerin artmasindaki katkisi tartisilmaz olan Büyük Torbali ayni zamanda, ulusal medyanin da ilçedeki merkezlerinden biri. Büyük Torbali, ilçe haberlerinin ulusal medyada yer almasina da öncülük etti. DHA, Yeniasir, Sabah, Habertürk gazetelerinin temsilciliklerinin çiktigi adres de Büyük Torbali. Birçok ulusal basinda ilçe haberleriyle mansetlerde yer aldi.

RAKAMLARLA Büyük Torbali

1996 yilinda haftalik yayina basladi.
2005 yilindan bu yana günlük olarak yayin yapiyor.
Ilçe tarihinde süreli ve günlük ilk gazete olma özelligini tasiyor
Ilçede bayilerde satilan ilk yerel gazete
Internet sitesi günde 2000 bin kullaniciya ulasiyor
50 bayiden okuyucuya ulasiyor
Bayi, abone ve internet kanaliyla günde ortalama 20 bin kisiye ulasiyor

 MARKALASTI

TORBALI’DA yerel gazeteciligin ana dinamiklerinden olan Büyük Torbali gazetesi, 15 yilda hem kendi markasini yaratti hem de sektöründe “yan” kollar ile faaliyetlerini güçlendirdi. Kuruldugu yillarda “küçük bir masada” hazirlanan Büyük Torbali Gazetesi artik, idari binasinda hazirlandiktan sonra sektöre 2 yil önce adim atan kendisine ait Tor Ajans Matbaa Tesisleri’nde basiliyor. Büyük Torbali, baski tesisi olan yerel gazete olmasi bakimindan da farklilik yaratiyor.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web