Büyük Torbalı

Küçük depremler büyük bir depremin habercisi

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Küçük depremler büyük bir depremin habercisi
749 Görüntüleme
22 Ekim 2014 - 8:32
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 

 Torbali dün güne 4,1 siddetindeki depremle basladi. Jeoloji Mühendisi Yakup Simsek, küçük depremlerin, büyük depremin habercisi oldugunu belirterek, Torbali’da 7 siddetinde bir deprem olmasi halinde birçok bölgenin yerle bir olacagini söyledi.

BIRINCI derece deprem bölgesi olan Torbali’da geçtigimiz haftadan bu yana yasanan artçi sarsintilar, vatandaslari tedirgin ediyor. Ilçedeki deprem gerçegi tekrar gündeme gelirken, Jeoloji Mühendisi Yakup Simsek, konuyla ilgili önemli açiklamalarda bulundu. Küçük depremlerin, büyük depremin habercisi oldugunu belirten Simsek, bunun ne zaman olacaginin ise bilinemeyecegini söyledi. Torbali’da 7 siddetinde bir deprem olmasi halinde birçok bölgenin yerle bir olacagini ifade eden Simsek, depremin önlenemez dogal afetlerden oldugunu ancak can kaybinin en aza indirilebilecegini söyledi. Kaymakamlik ve Torbali Belediyesi araciligiyla ilçede Koordinasyon Merkezi’nin kurulmasi gerektigini ifade eden Simsek: “Bu merkez araciligiyla insanlar bilinçlendirilmeli. Yapilan insaatlar daha iyi denetlenmeli. Belediye bünyesinde bir jeoloji mühendisi görevlendirilmeli” dedi.

BUYUK DEPREMLER 100 YILDA BIR TEKRAR EDER

Geçtigimiz hafta 12 saat içerisinde 5 farkli deprem meydana gelirken, dün sabaha karsi 06.00 siralarinda Menderes’te yasanan ve Torbali’dan da hissedilen 4.1 siddetindeki deprem bir hayli korkuttu. Birinci deprem bölgesi olan ilçede yasanan bu depremler vatandaslari tedirgin ediyor. 1928 yilinda Torbali’da meydana gelen ve yüzyilin en büyük depremleri arasinda gösterilen depremin üzerinden tam 86 yil geçti. Uzmanlar, büyük depremlerin ortalama 100 yilda bir gerçeklestigini belirtiyor. Jeoloji Mühendisi Yakup Simsek, Torbalililarin her zaman depreme hazirlikli olmasi gerektigini ifade ederken, küçük depremlerin ise mevcut binalari etkilemeyecegini söyledi. Buna ragmen küçük depremlerin büyük depremin habercisi oldugunu da sözlerine ekleyen Simsek: “Bunlar sik sik oluyor. Istanbul depremi öncesinde Anadolu Fay hattinda sik sik küçük depremler meydana geldi. Küçük depremler büyük depremi tetikliyor. Ama bunun ne zaman olacagi belli degil. Ancak insanlar kendini buna hazirlamali” diye konustu.

 KOORDINASYON MERKEZI KURULMALI

Ilçedeki vatandaslarin depreme karsi aydinlatilmasi gerektigini dile getiren Jeoloji Mühendisi Simsek: “Ilçemizde sik sik deprem tatbikati yapilmali. Tatbikatlarin yüzeysel degil gerçekçi olmasi gerekiyor. Kaymakamlik, Belediye gibi kurumlar halki bu konuda bilgilendirmeli. Torbali deprem bölgesi ama bir afet durumunda kim ne yapacagini bilmiyor. Ilçede bir koordinasyon merkezi kurulmasi gerekiyor. Bu merkez, halkin deprem aninda nerede toplanacagi ne yapacagi gibi yönlendirmeler yapmali. Ilçemizde maalesef böyle bir birim yok. Böyle bir birim olursa ben sahsen görev alirim. Bunu yapacak kisi kurumda Kaymakamlik ve Belediye’dir” seklinde konustu.

 7 SIDDETINDEKI DEPREM ILÇEYI YERLE BIR EDER

Torbali’daki üç-dört katli evlerin büyük tehlike arz etmedigini kaydeden Yakup Simsek: “Ancak 9-10 katli yüksek yapilar maalesef tehlikeli. Ilçemizde genellikle bu tür yüksek yapilarin oldugu yerler vardi. Onlarin basinda da Baris Yapi ve Halk Yapi geliyor. Bu tür yerlesim yerleri tehlikeli bölgelerdir. Insaatlarin temeli derin kazilmamis sadece yüzeye indirilmistir. Ilçe merkezimizin zemini de alüvyondur. Bu tip zeminde sivilasma riski daha fazla. Binalarin yan yatma yikilma ve zemine gömülme durumlari ortaya çikar. 7 siddetinde bir deprem ilçeyi yerle bir eder. Depremi engelleyemeyiz. Ama önlem alabilir. Depremde bu binalar kesin yikilacak diyemeyiz. Ancak deprem aninda neler yapilacagini ögrenerek can kaybini en aza indirebiliriz. Zeminimiz de depreme dayanikli degil” ifadelerini kullandi.

BELEDIYE BUNYESINDE JEOLOJI MUHENDISI OLMALI

Torbali’da 1999 yilindan sonra yapilan evlerin daha güvenli oldugunu kaydeden Jeoloji Mühendisi Yakup Simsek: “Ancak yeterli degil. Müteahhitler saglam yapilara öncelik vermeli. Binalarimiz daha saglam olmali. Ilçemizde yüzlerce insaat var. Bunlar kontrol edilmeli. Belediye bünyesinde de jeoloji mühendisi bulunmali. Özel jeoloji mühendisi ofisleri tarafindan yapilan zemin etütlerini belediyede kontrol edecek tek kisi jeoloji mühendisidir. Insaat mühendisi veya baska biri degil. Bunu baska kimse anlayamaz. Insaatlarin temelinin kontrolünü de jeoloji mühendisi tarafindan yapilmali” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web