Büyük Torbalı

Tarim arazileri yok oluyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Tarim arazileri yok oluyor
455 Görüntüleme
18 Ağustos 2014 - 8:34
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 

Tarim kenti Torbali, betonlasmaya teslim oldu. 2000 yilindan bu yana binlerce dekarlik tarim arazisi imara açilarak yok ediliyor. Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu, yapilasma için daglik alanlarin tercih edilmesi gerektigini söyledi.

 

VERIMLI topraklari ile Türkiye’nin sebze-meyve deposu olan Torbali’da her yil milyonlarca ton ürün elde ediliyor. 320 bin dekarlik tarimsal alana sahip olan ilçe, kaliteli sebze-meyveleriyle dikkat çekiyor. Tarimdaki bu kalite ve gelisim, ilçedeki tarimsal sanayinin de artmasina neden oldu. Fakat bir yandan tarimsal sanayi gelisirken, diger yandan verimli topraklar yok oluyor. Imara açilan tarim arazilerinde sebze-meyvenin yerine beton binalar yükseliyor. Son 14 yilda binlerce dönüm tarim arazisi, betonlasmaya kurban edildi. Yetkililer, artik tarim arazilerinin imara açilmamasini ve bu duruma bir ‘dur’ denilmesi gerektigini belirtti. Gida, Tarim ve Hayvancilik Ilçe Müdür Kenan Uyar, Toprak Koruma ve Arazi Kullanimi Kanunu’nda 15 Mayis’ta yapilan degisikle tarim arazilerini satisina getirilen düzenleme ile satislarin durdurulmasini kanunun, tarim arazilerini koruma açisindan büyük önem arz ettigini söyledi. Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu ise daglik alanlarin imara açilmasi gerektigini belirtti.

 TARLALAR IMARA AÇILDI

Genis ve düz topraklar, Izmir merkeze yakinlik ve ulasim sorununun olmamasi Torbali’ya olan ilgiyi arttirdi. Son yillarda yapilan yatirimlar ilçeyi cazibe merkezi haline getirdi. Özellikle de dev sanayi kuruluslari bir bir kapilarini hizmete açti. Bine yakin fabrikanin bulundugu, onlarca sanayi sitesinin yer aldigi Torbali, ayni zamanda yeni konutlarinda yükseldigi yer haline geldi. Sanayilesmeyle artan nüfusun ihtiyacina karsilik verebilmek için her yil binlerce konut insa ediliyor. Özellikle kent merkezine yakin bölgelerdeki ve kente yakin köylerdeki tarim arazilerinin konut arzinin artmasiyla imara açildi. Verimli topraklar imara açilinca betonlasmada basladi. Yapilasmaya teslim olan verimli topraklarin yerinde artik beton binalar bulunuyor.

 TARIM KENTI ÖZELLIGI KAYBOLUYOR

320 bin dekarlik tarim arazisine sahip olan Torbali’nin tarimsal faaliyetleri büyük firmalarinda dikkatini çekti. Tarimsal sanayi hizla gelisirken, hizmete giren onlarca fabrika, gida üzerine üretim yapmaya basladi. Bu fabrikalar ise daglik alanlar yerine ovanin göbegine yapilinca, verimi yüksek alanlarda yok olmaya basladi. Yasanan bu gelismeler, Torbali’nin tarim kenti olma özelligini kaybetmesine neden olabilir. Son 14 yilda binlerce dekar verimli tarim arazisi amaci disinda kullanildigi için yok oldu. Uzmanlar, alternatif alan varken islenebilir arazilerin tahrip edilmesinin savurganlik oldugunu belirtiyor. Tarim arazileri en çok sanayi, konut, turizm, madencilik ve ulastirma amaçli kullaniliyor.

 OVA SANAYIYE TESLIM

Torbali’daki verimli tarim arazileri; göç, sanayi, konut ihtiyacinin artmasi ve miras yoluyla bölünme sebebiyle giderek azaliyor. Torbali’nin 2000 yilindan bu yanabinlerce dönüm tarim alani yok oldu. Verimli tarim arazileri ve meyve bahçeleri organize sanayi bölgesi, bina ya da sanayi tesislerine dönüstürülüyor. Tarim arazilerinin giderek yerlesim alanina dönüstürülmesi, verimli tarim arazilerini yogun tahribata ugratiyor. Hem sanayilesme hem de kentlesme için alternatif alanlar mevcutken, islenebilir nitelikteki tarim arazilerinin tarim disi amaçlar için kullanilmasibüyük bir savurganlik olarak nitelendiriliyor. Arazilerin tarim disi kullanimiözellikle ilçe merkezi, Yazibasi, Ayrancilar, Subasi, Yazibasi ve Pamukyazi bölgelerinde oldukça yaygin. Tarim arazilerinde en fazla amaç disi kullanimi oransal olarak sanayi amaçli kullanim olustururken, ikinci sirada ise konut bulunuyor.

 ‘YAPILASMA DAGLIK ALANA YAPILMALI’

Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu: “Tarim alanlarinin sehirlesmesi ve sanayi tesislerine dönüstürülmesi, tarim alanlarinin azalmasindaki en büyük neden. Birinci sinif sulamaya uygun tarim arazileri imara açilarak, sanayi ve yerlesim yerleri yapildi. Verimli tarim arazilerinin yerlerine ise OSB’ler insa edildi. Toprak ile çevre arasinda çok hassas bir denge vardir. Genel olarak tarim arazilerinin amaç disi kullanimi, toprak varliginin azalmasina neden oluyor. Bu durumda hem ekonomik ve sosyolojik olarak hem de evrensel açidan önemli bir sorun haline geliyor. Ilçemizde sanayi, çogunlukla iyi nitelikli üretken araziler üzerine kuruluyor. Torbali sanayi kentidir fakat ayni zamanda ilçemiz dogustan bir tarim kentidir.Yapilasma ovanin ortasina degil de daha daglik bölgelerde yapilmali” dedi.

 TOPRAK KORUMA KANUNU

Toprak Koruma ve Arazi Kullanimi Kanunu’nda yapilan degisiklige göre artik dikili tarim arazilerinde 3 dekarin altinda kalan parseller, 5 dekarin altindaki araziler, kuru tarimda ise 10 dekarin altindaki tek tapu olarak satilabilecek. Kanuna göre bu normlardan büyük araziler için getirilen kriterlere göre artik sinirdas parseller birlikte degerlendirilecek. Ayrica ayni mahalle içerisindeki parseller birlikte degerlendirilecek, farkli mahalle içerisinde bulunan araziler ise 5 kilometrenin altinda ise tek tapu gösterilip birlestirilerek satilamayacak. Gida, Tarim ve Hayvancilik Ilçe Müdürü Kenan Uyar: “Türkiye genelinde 2 milyon hektar alan, küçüldügü için tarim disi oldu. Bu yasa ile bunun önüne geçildi. Ilçemiz tarimsal bir zenginlik. Bunun korunmasi gerekiyor” diye konustu.

 

 

GÖKHAN YALKALK

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web