Büyük Torbalı

Zeytinci teknolojiyi sevdi 8 saatte 2,5 ton zeytin!

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Zeytinci teknolojiyi sevdi 8 saatte 2,5 ton zeytin!
296 Görüntüleme
20 Aralık 2014 - 8:33
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Ilçenin en önemli geçim kaynaklarinin basinda yer alan zeytin hasadinda üreticiler teknolojiye ayak uydurdu. Sirikla hasadin sona ermesi ile birlikte makineli hasatta üretim maliyeti yaklasik yüzde 40 oraninda düstü.

ZEYTIN bakimindan oldukça zengin olan ve ülke genelinde büyük bir zeytin pazarina sahip olan Torbali’da zeytincilerin yüzü son yillarda hasatta yasadigi kolaylik sayesinde gülüyor. Geçmis yillarda elle veya sirikla toplanan zeytinler gelisen teknolojiyle “Zeytin Silkme” veya “Zeytin Hasat Makinesi” adi verilen cihazlarla hem agaca zarar vermeden hem de yüksek bir verimle hasat edilmesi zeytincileri oldukça memnun etti. Teknolojiye kolay alisan ilçe zeytincileri hem zamandan kazanmasi hem de maliyeti düsük seviyelere indirmesi tarimda teknolojinin önemini gösterdi.

AGAÇ ZARAR GÖRMUYOR

Torbali’nin hemen hemen her köyünde bol miktarda bulunan zeytin tarlalari hem ilçe tanitimi hem de köylüler için ekmek kapisi olarak görülüyor. Zeytinyagindaki fiyatin tarihin en yüksek seviyelerine çikmasi zeytincileri oldukça mutlu etmisti. Zeytincilerin mutluluguna mutluluk katan bir deger faktör ise hasat döneminde silkme makineleri sayesinde verimin ve kalitenin artmasi. Maliyeti de düsüren makineler hem daha az isçinin çalismasini hem de bir sonraki sene tekrar verim alinmasini sagliyor. Çünkü sirikla yapilan hasat da zeytin veren filizler zarar görüyor bir sonraki sene üretimin düsüklügü ya da üretimin hiç olmamasina neden oluyordu.

BUYUK TASARRUF

Maliyetin makinelerle gittikçe düstügünü belirten Süleyman Yürümezoglu, “Eskiden sirikla günlük kisi basi 150 kilo civarinda ürün toplanirken çirpma makineleri ile bu rakam 400-500 kilo ortalamasina yaklasti. Bu gördügümüz alanda 8 saatte 2,5 ton zeytini bu iki cihazla saglayacagiz. Eger bu makineler olmasaydi ayni saat diliminde bu tonaja ulasmamiz için 30 kisinin çalismasi gerekirdi. Bunun yaninda makine ile agaçlar daha az zarar görüyor. Eskiden hasat sirasinda kullanilan siriklar agaçlarin dallarinin kirilmasina neden oldugu için zeytin agaçlari ciddi zarar görürdü” diye konustu.

SIRIK, EKONOMIYE ZARAR

Eskiden sirikla zeytin topladiklarini ifade eden Levent Kalkin, “Ancak bugünkü sartlarda bölgemizde bu sekilde sirikçi bulmak çok zor. Zaten eskiden isi bilmeyen de eline sirik alip sirikçi olurdu. Sirikçilar meyve verecek filizlere vurarak hem zeytinin dökülmesine, hem de filizin kirilmasina sebep oluyor. Zeytin agaci o filizler ile bir sene sonra mahsul hazirlar. Bunlara zarar verirsen agaç bir yil sonra yapacagi mahsulü eksik yapar. Bu hem milli ekonomiye, hem de zeytin üreticisine zarardir” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web