Tarim Bakanligi'ndan ovaya çikarma
Çevresel Amaçli Tarim Arazilerinin Korunmasi (Çatak) Projesi kapsaminda Tarim Bakanligi’ndan ve 5 ilden gelen yetkililer, Torbali ovasinda incelemelerde bulundu. Yetkililer, sonuçlarin sevindirici oldugunu ve projenin her geçen gün yayginlastigini söylediler. GIDA, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi’nin gönderdigi heyet ikinci kez Torbali’ya çikarma yapti. Geçtigimiz haftalarda bölgeye gelen yetkililer, Çevresel Amaçli Tarim Arazilerinin Korunmasi (Çatak) Projesi kapsaminda [&hellip]
Çevresel Amaçli Tarim Arazilerinin Korunmasi (Çatak) Projesi kapsaminda Tarim Bakanligi’ndan ve 5 ilden gelen yetkililer, Torbali ovasinda incelemelerde bulundu. Yetkililer, sonuçlarin sevindirici oldugunu ve projenin her geçen gün yayginlastigini söylediler.
GIDA, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi’nin gönderdigi heyet ikinci kez Torbali’ya çikarma yapti. Geçtigimiz haftalarda bölgeye gelen yetkililer, Çevresel Amaçli Tarim Arazilerinin Korunmasi (Çatak) Projesi kapsaminda üretim yapan çiftçilerle bir araya gelerek incelemelerde bulunmustu. Cumartesi günü ise Entegre ve Kontrollü Urün Yönetimi (EKUY) Projesi kapsaminda üretim yapan çiftçilerin tarlalarina ziyaret yapildi. Ziyarete Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi Gida ve Kontrol Genel Müdürlügü’nden Bitki Koruma Urünleri Daire Baskani Dr. Kadir Melan, Feodan Proje Danismani Ramazan Kedici, Profesör Dr. Ibrahim Duman, Ilçe Tarim Müdürü Kenan Uyar, Proje Sorumlusu Bahdir Erdogan ve Antalya, Aydin, Manisa, Mugla, Izmir, Mersin’den projeden sorumlu çok sayida ziraat mühendisi ve ögrenciler katildi.
PROJE YAYGINLASACAK
AHMETLI Köyü çiftçilerinden Ahmet Duman ve Mustafa Yön isimi üreticilerin tarlasina yapilan ziyarette, projenin sonuçlari incelendi ve çiftçilere sagladigi faydalar anlatildi. EKUY projesinin Torbali’da 132 çiftçinin uyguladigini belirten yetkililer, sayinin her geçen gün arttigina dikkat çektiler. Proje kapsaminda gerek çiftçilerin gerekse de bu egitimi veren ziraat mühendislerinin egitimim gördüklerini ve yerinde çalismalar yaptiklarini belirten Bitki Koruma Urünleri Daire Baskani Dr. Kadir Melan, “Entegre ve Kontrollü Urün Yönetimi” projesi ve Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü tarafindan desteklenen “Türkiye’de Örtüalti Sebze, Meyve ve Baglarda Entegre Mücadele ve Entegre Urün Yönetiminin Yayginlastirilmasi” projesi kapsaminda açik alanda sebze üretiminde teknik elaman ve üretici egitimlerine devam ediyoruz. Burada teorik olarak konulari isliyoruz. Simdiye kadar proje çok iyi gidiyor ve daha da yayginlasacak” dedi.
PROJE 132 ÇIFTÇI VE 68 DÖNUMDE UYGULANIYOR
TORBALI’da EKUY projesinin 3 yilda 6 kat arttigini belirten Tarim Müdürü Kenan Uyar ise sunlari söyledi: “2010 yilinda 44 üreticiyle 800 dekarlik bir arazide bu proje uygulaniyordu. Suanda 132 çiftçiyle 68 dönümlük arazide uygulaniyor. Birebir temaslar ve Tarla Okullari sayesinde çiftçilerimiz bilinçlendi ve aldiklari olumlu sonuçlari göz önünde bulundurarak projeye dahil oldular. Köylerde bu proje hayata geçirildi. Bu sistemi yayginlastirmak için seminerlerimiz, toplantilarimiz sürekli devam ediyor. Bu proje hem çiftçimize, hem ülke ekonomimize hem de yer alti sularimiza büyük ölçüde faydasi vardir. 2010 yilindan bu yana projeye dahil olanlarin sayisi 6 kat artti ve daha da artacak” dedi.