Belgesi olmayan çiftçi tarla ilaçlayamayacak
Gida, Tarim ve Hayvancilik Ilçe Müdürlügü ekipleri, Torbalili çiftçileri tarlalarini nasil ilaçlayacaklari konusunda egitiyor. Artik BKU uygulama belgesi alamayan çiftçi, tarlasini ilaçlayamayacak. GIDA güvenligi, tarimsal ürünlerin tarladan tüketici sofrasina varincaya kadar her safhada ciddi önem arz etmektedir. Son zamanlarda ithalata yönelik ürünlerde ilaç kalintisi oranlarinin yüksek çikmasi, Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi’nin da bu konuda [&hellip]
Gida, Tarim ve Hayvancilik Ilçe Müdürlügü ekipleri, Torbalili çiftçileri tarlalarini nasil ilaçlayacaklari konusunda egitiyor. Artik BKU uygulama belgesi alamayan çiftçi, tarlasini ilaçlayamayacak.
GIDA güvenligi, tarimsal ürünlerin tarladan tüketici sofrasina varincaya kadar her safhada ciddi önem arz etmektedir. Son zamanlarda ithalata yönelik ürünlerde ilaç kalintisi oranlarinin yüksek çikmasi, Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi’nin da bu konuda harekete geçmesine neden oldu. Bitkisel üretimin zirai mücadele safhasinda, bilinçsizce yapilan kimyasal ilaçlamalarin önüne geçmek için egitim çalismalari basladi. Zirai mücadelede kullanilan kimyasallarin kayit altina alinmasi ve, üreticiler tarafindan etkili ve dogru bir sekilde kullaniminin saglanmasi için Gida, Tarim ve Hayvancilik Ilçe Müdürlügü’nün baslattigi egitimler sonucunda 250 çiftçi BKU uygulama belgesi aldi. Çiftçinin ayagina gidilerek verilen egitimler büyük bir hizla devam ederken, bu belgeye sahip olmayan üreticiler ise tarlalarini ilaçlayamayacak.
ÇIFTÇILERI EGITIYOR
SEBZE ve meyve yetistiriciligi yapilan tarimsal alanlarda kullanilan bitki koruma ürünlerinin (BKU) bag, bahçe, tarla ve ambarlarda uygulanmasinda kullanicilar, bitkiler, hayvanlar ve çevrenin korunmasi maksadi ile yayimlanan Bitki Koruma Urünlerinin Uygulama Usul ve Hakkindaki Yönetmelik geregi; profesyonel kullanicilarin ve ticari amaçli bitkisel üretim yapan kisilerin ilaçlama yapabilmeleri için tarim il veya ilçe müdürlüklerinden uygulama belgesi alma zorunlulugu getirilmisti. Bu kapsamda Gida, Tarim ve Hayvancilik Ilçe Müdürlügü’nce çiftçilere yönelik olarak düzenlenen egitimler büyük bir hizla devam ediyor.
250 ÇIFTÇI, BELGEYI ALDI
ILÇE merkezi, köy ve mahallelerde düzenlenen egitimlerde BKU’nün uygulamaya hazirlanmasi, uygulanmasi, ilaçlama sonrasinda kullanilan alet ve ekipmanin temizlenmesi, ilaçlamadan geriye kalan karisimin insan ve çevre sagligini tehlikeye atmayacak sekilde ortadan kaldirilmasi ve insan sagligi açisindan ilaçlarin etiketlerindeki hasadi bekleme sürelerine dikkat edilmesinin önemi hakkinda bilgiler veriliyor. Egitim sonrasinda yapilan yazili sinavda basarili olanlara, Torbali Gida, Tarim ve Hayvancilik Ilçe Müdürlügü tarafindan Bitki Koruma Urünü Uygulama Belgesi veriliyor. Ilçe merkezi, köy ve mahallelerde düzenlenen egitim toplantilari kapsaminda, 250 çiftçi bitki koruma teknik personeli tarafindan bilgilendirildi. Egitime katilan çiftçilere, BKU Uygulama Belgesi verildi. Hedef, Gida, Tarim ve Hayvancilik Ilçe Müdürlügü’nün ÇKS kayitlarindaki 3 bin üreticiye ulasmak.
3 bin çiftçiye ulasilacak
BITKI koruma ürünleri uygulama egitimi hizla devam ediyor. Torbali Gida, Tarim ve Hayvancilik Ilçe Müdürlügü’nün, bitki koruma ürünleri uygulamalari egitimi kapsaminda düzenledigi egitim toplantisi yogun ilgi görüyor. Egitimler, Ilçe Müdürlügü teknik personellerinden Bahadir Erdogan, Halil Kurnaz ve Sibel Ertop tarafindan veriliyor. Tarim ilaçlarinin kullanimi çok önemli ve hassas bir konu olup, ilaçlarin kullaniminin bilinçli bir sekilde talimatlara uygun olarak yapilmasi gerektigini belirten Ilçe Tarim Müdürü Kenan Uyar, “Son yillarda ülkemizde tarimsal ilaçlarin bilinçli kullanimina yönelik çalismalar hiz kazanmaktadir. Tarladan sofraya güvenilir gida saglanmasi, ihracat ve iç tüketimde yasanan kalinti sorununun çözülmesi, çevre ve insan sagliginin korunmasi gerekmekte. Verilen egitimde bitki koruma ilaçlarinin nasil, ne zaman, hangi dozlarda kullanilacagi, dogru ve etkili ilaçlama yöntemleri, ilaçlamada uyulmasi gereken kurallar gibi birçok konuda bilgiler, teknik personelimiz tarafindan veriliyor. Ilçedeki bütün üreticilere bu kapsamda ulasip egitecegiz. Bu belgeye sahip olamayan üreticiler ise tarlalarini ilaçlayamayacak” diye konustu.