Binalarin ömrünü bohçalayarak uzatiyor
24 yildir insaat sektöründe hizmet veren ve gerçeklestirdigi projelerle dikkat çeken Ekinci Insaat, sektöre bir yenilik kazandirdi. Firma, Alpkent Mahallesi’ndeki projesinde temel bohçalama sistemini uygulayarak bir ilke imza atti. TORBALI’NIN taninmis müteahhit firmalarindan olan Ekinci Insaat, sektörde yine bir ilke imza atti. Alpkent Mahallesi’ndeki 40 dairelik yeni projesine baslayan Ekinci Insaat, ilçede ilk defa uygulanan [&hellip]
24 yildir insaat sektöründe hizmet veren ve gerçeklestirdigi projelerle dikkat çeken Ekinci Insaat, sektöre bir yenilik kazandirdi. Firma, Alpkent Mahallesi’ndeki projesinde temel bohçalama sistemini uygulayarak bir ilke imza atti.
TORBALI’NIN taninmis müteahhit firmalarindan olan Ekinci Insaat, sektörde yine bir ilke imza atti. Alpkent Mahallesi’ndeki 40 dairelik yeni projesine baslayan Ekinci Insaat, ilçede ilk defa uygulanan temel bohçalama sistemini bu projede hayata geçirdi. Temelin ömrünü yüzde 40 oraninda arttiran bu sistemin kisa sürede ilçedeki insaat sektörüne örnek olmasi bekleniyor. 1989 yilindan bu yana insaat sektöründe imza attigi projeler ve hayata geçirdigi ilklerle dikkatleri çeken Ekinci Insaat’in bu hizmeti de örnek olacak cinsten. Temeli; su, nem ve rutubetten koruyan bu izolasyon, betonun ömrünün uzamasini da sagliyor.
TEMELI SU, NEM VE RUTUBETTEN KORUYOR
SON zamanlarda Türkiye genelinde birçok insaat projesinin temelinde kullanilmaya baslanan temel bohçalama sistemi artik Torbali’da. Bina temelinin bir membran tabakasi ile çepeçevre saran ve su yalitimi saglayan bu izolasyon, ilçede ilk olarak Ekinci Insaat tarafindan bir projede uygulandi. 24 yildir Torbali’da yaptigi birbirinden lüks konutlarla dikkat çeken Ekinci Insaat, bu yenilikle de dikkatleri üzerinde topladi.Temelde uygulanan bohçalama su yalitimi, bina temeli ve bodrum perdelerini yeralti suyunun zararli etkilerine ve yeralti suyu olmayan zeminlerdeki sülfat vb. etkilerine karsi korumak üzere yapiliyor. Temel bohçalamasi yapilmis binalarin ömrü çok daha uzun oluyor. Yapilan incelemelere göre depremlerde en çok temelleri zayiflayan binalar zarar görüyor. Bu izolasyon ile bina temelinin ömrü de uzamis oluyor.
TEMEL BOHÇALAMA
GUNUMUZDE gerek beton gerek diger yapi malzemeleri, ayrica bir tedbir alinmadigi takdirde yeralti suyunu hiç geçirmeyen bir duvar insasina yetecek özellikte degil. Islak zeminle temasta bulunan duvar nemlendigi gibi bir tarafinda yeralti suyu bulunan bir beton duvardan yeralti suyu geçerek duvarlar arasinda kalan boslugu doldurabiliyor. Temel izolasyonu yapilmamis binalarin temelinde belirli bir süre sonra muhtemel rutubet ve nem olusuyor. Bu rutubet ve nem, temelin de ömrünü kisaltiyor. Temel bohçalama uygulamasi söyle gerçeklestiriliyor: Temel kazisindan sonra yaklasik 5 santim micir serilip daha sonra 10 santim grobeton atiliyor. Yüzey düz bir zemin hale getirildikten sonra PP4 milim mebran serilip üstüne de 5 santim sap atiliyor. Son olarak düz hale gelen yüzeye filikot çekiliyor.
BINA VE TOPRAK ARASINDAKI BAGLANTIYI KESIYOR
TOPRAK ve bina arasindaki baglantiyi kesen temel bohçalama sistemi, binalara nüfuz eden suyu engelliyor. Binalara nüfuz eden su, yapinin tasiyici kisimlarinda yer alan demirlerin paslanmasina ve tasima kapasitesinin düsmesine yol açar. Su, betonun çürümesine ve çatlamasina neden olur. Su yalitimi uygulamasi, binanin güvenligini saglamasinin yani sira bakteri ve küf olusmasini da önleyerek saglikli ve konforlu ortamlar sagliyor. Toprak ile temas eden duvarlara, temeller ve zemine oturan dösemelere bu uygulama yapiliyor ve binanin bakim ve onarim masrafini azalttigi gibi ömrünü de uzatiyor.