Damlama sulama ile gübre ve sulama zahmetine son
Sulama teknikleri konusunda uzman olan Prof. Dr. Atilla Çolak, TARYAP ile ilçedeki üreticilere hizmet verecek. Damlama sulamanin önemine deginen Çolak, bu sistem ile üreticinin gübre ve sulama zahmetinden kurtuldugunu söyledi. TARIMSAL yapilar ve sulama alaninda uzun yillar çesitli üniversitelerde görev yapan Prof. Dr. Atilla Çolak, bundan böyle Torbalili çiftçilere TARYAP ile hizmet verecek. Emekli olduktan [&hellip]
Sulama teknikleri konusunda uzman olan Prof. Dr. Atilla Çolak, TARYAP ile ilçedeki üreticilere hizmet verecek. Damlama sulamanin önemine deginen Çolak, bu sistem ile üreticinin gübre ve sulama zahmetinden kurtuldugunu söyledi.
TARIMSAL yapilar ve sulama alaninda uzun yillar çesitli üniversitelerde görev yapan Prof. Dr. Atilla Çolak, bundan böyle Torbalili çiftçilere TARYAP ile hizmet verecek. Emekli olduktan sonra kurdugu TARYAP Sulama Sistemleri ile çiftçilerin ihtiyaçlarini gideren Çolak, Izmir’deki ofisini Torbali’ya tasidi. Geçtigimiz günlerde yapilan açilis töreni ile kapilarini hizmete açan TARYAP, ilçedeki üreticilere sulama teknikleri konusunda yardimci olacak. Torbali’da vahsi sulama yapildigini belirten Çolak, “Ilçede sadece yüzde 5’lik bir dilim damlama sulama yapiyor. Burasi Türkiye’nin en verimli arazileri ve tarimin da merkezi konumunda. Damlama sulama sistemiyle üreticinin sulama ve gübreleme zahmetine son veriyoruz”dedi.
SUYU DOGRU KULLANIN
EGE Universitesi’nde Ziraat Fakültesi, Tarimsal Yapilar ve Sulama Bölümü’nde 13 yil boyunca ögretim görevlisi olarak hizmet veren Prof. Dr. Atilla Çolak, 19982012 yillari arasinda ise Mugla Universitesi’nde görev yapti. Burada genellikle idarecilik yapan Çolak, 2 tane Meslek Yüksek Okulu açilmasini sagladi. Prof. Dr. Atilla Çolak, Dalaman MYO’da sulama teknolojisi adi altinda bir program açarak Türkiye’de de bir ilke imza atti. Suyun Türkiye ve dünya için çok önemli oldugunu ifade eden Çolak, “Urüne suyu dogru verirseniz, tarimda istediginiz verimi alirsiniz. Dogru sulama yapilmazsa, verim düser” dedi.
TORBALI, VERIMLI TOPRAKLARA SAHIP
2012 yilinda emekli olan Prof. Dr. Atilla Çolak, bir süre Izmir’de açtigi tarimsal yatirim danismanligi ve proje ofisi ile hizmet verdi. Yaptigi arastirmalar sonrasinda Torbali’nin verimli arazilere sahip oldugunu belirleyen Çolak, ofisini ilçeye tasimaya karar verdi. Muratbey Camii yaninda bir ofis açan Çolak, bundan böyle Torbalili üreticilere sulama teknikleri ve tarimsal yatirim alanlarinda hizmet verecek. Torbali’nin tarim merkezi oldugunu ve Türkiye’nin en verimli topraklarina sahip oldugunu belirten Çolak, bu nedenle Torbali’yi tercih ettigini ifade etti. Dünyanin dört bir yanindaki çiftçilerin damlama veya yagmurlama sulama teknolojisini kullandigini söyleyen Prof. Dr. Çolak, “En uygun kosullarda bitkinin ihtiyaci kadar su verilmeli. Torbali’da bu konuda sikintilar yasaniyor. Ofisimizi açarak sorunu yerinden çözmeye baslayacagiz. Ilk izlenimlerim çok olumlu” seklinde konustu.
“BITKININ ISTEDIGI KADAR SU VERIN”
TORBALI’DA damlama sulama sisteminin yayginlastirilmasi gerektigini savunan Atilla Çolak, üreticilere her türlü destegi verebilecegini belirtti. Dünyanin her yerinde damlama sulamanin yapildigini dile getiren Çolak, damlama sulamanin çölde de sulu arazide de yapilabilecegini söyledi. Damlama sulamada isçiligin azaldigini belirten Çolak, gübre veriminin yükseldigini ve verimin kaliteli bir sekilde yüzde 30 oraninda arttigini söyledi. Çok daha az maliyetle daha kaliteli ve yüksek verim elde edildigini ifade eden Çolak, “Teknolojiye uygun sulama yapilmali. Ancak maalesef Türkiye’nin büyük bir bölümünde oldugu gibi Yeralti sulari kirleniyor ve azaliyor. Bitkinin istedigi kadar su verilmeli” dedi.
“GUBRE PARÇA PARÇA VERILIYOR”
GIDA, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi’nin damlama sulamaya çok büyük destek verdigini söyleyen Atilla Çolak, “Damlama sulamanin yayginlastirilmasi kapsaminda, 5 yil ödemeli sifir faizli kredi veriliyor. Uygun proje hazirlandiginda, yilda bir kez olmak üzere bakanlik, masrafinizin yüzde 50’sini hibe ediyor. Kooperatif gibi tüzel kisiliklerde ise yüzde 75’i hibe ediliyor. Örnegin misirda dönümde bin 500 kilo aliniyorsa, damlama sulamaya geçildiginde verim bin 700 kiloya kadar yükseliyor. Sulama isçiligine gerek kalinmiyor. Gübre kullanimi yüzde 15, elektrik tüketimi ise yüzde 30 azaliyor. Gübre parça parça ve gün gün veriliyor. Bu sayede bitkinin verimi de artiyor” diye konustu.
“DAMLAMA SULAMA SISTEMINI TARLAYA SOKMALIYIZ”
TORBALI’DA, damlama sulama alaninda akla gelen ilk firma olmayi hedeflediklerini belirten Atilla Çolak, sektöre katki saglamak istediklerini söyledi. Sadece çiftçilere degil, sektördeki diger tedarikçilere de yardimci olabileceklerini ifade eden Çolak, “El birligiyle Torbali tarimini kalkindirmaliyiz. Damlama sulama sistemi meyve bahçelerinde var. Ama bu sistemi tarlaya sokmaliyiz. Çiftçimiz çekinmesin ve istedigi zaman gelip, aklinin takildigini sorsun. 10 bin liralik bir sistem kurup ufak bir sorunla karsilastiginda, bundan hemen vazgeçiyor. Biraz daha arastirmaci ve sorgulayici olsunlar” dedi. Kendi ögrencisi olan Sulama Teknikeri Mehmet Ziya ile hizmet veren Çolak, köy ve mahallelerde de bilgilendirme toplantisi yapiyor. Özbey’de dün toplanti yapan Çolak, bugün de saat 19.30da Pancar’da damlama sulama sistemini anlatacak.