­I­ki ar­ka­das elekt­rik ü­ret­me­yi kes­fet­ti­ler

­En­düst­ri Mes­lek Li­se­si ög­ren­ci­le­rin­den Se­da­nur Is­tek­li ve Duy­gu Eker­’in bu­lu­su, ev­ler­de çi­gir aça­cak. Ay­lar sü­ren aras­tir­ma­la­rin ar­din­dan bu­lu­nan bu­lus sa­ye­sin­de, her va­tan­das evi­nin elekt­ri­gi­ni ken­di­si üre­te­bi­le­cek. TOR­BA­LI En­düst­ri Mes­lek Li­se­si ög­ren­ci­le­ri im­kan­siz de­ni­len bir se­yi ba­sar­di. Elekt­rik Bö­lü­mü Me­zu­nu 9. si­nif ög­ren­ci­le­rin­den Se­da­nur Is­tek­li ve Duy­gu Eker isim­li ög­ren­ci­le­rin ha­zir­la­dik­la­ri pro­je, her ev­de va­tan­das­la­rin ken­di [&hellip]

­I­ki ar­ka­das elekt­rik ü­ret­me­yi kes­fet­ti­ler

­En­düst­ri Mes­lek Li­se­si ög­ren­ci­le­rin­den Se­da­nur Is­tek­li ve Duy­gu Eker­’in bu­lu­su, ev­ler­de çi­gir aça­cak. Ay­lar sü­ren aras­tir­ma­la­rin ar­din­dan bu­lu­nan bu­lus sa­ye­sin­de, her va­tan­das evi­nin elekt­ri­gi­ni ken­di­si üre­te­bi­le­cek.

TOR­BA­LI En­düst­ri Mes­lek Li­se­si ög­ren­ci­le­ri im­kan­siz de­ni­len bir se­yi ba­sar­di. Elekt­rik Bö­lü­mü Me­zu­nu 9. si­nif ög­ren­ci­le­rin­den Se­da­nur Is­tek­li ve Duy­gu Eker isim­li ög­ren­ci­le­rin ha­zir­la­dik­la­ri pro­je, her ev­de va­tan­das­la­rin ken­di elekt­ri­gi­ni üret­me­si­ni sag­la­ya­cak. ‘Ye­ni­le­ne­bi­lir Ener­ji’ ad­li bir pro­je üre­ten ba­sa­ri­li ög­ren­ci­le­rin bu ça­lis­ma­si ay­ri­ca TUBI­TAK­’a gön­de­ril­di ve 180 pro­je ara­sin­dan ilk 30­’a gi­re­rek An­ka­ra’­da TU­BI­TAK ser­gi­sin­de ser­gi­len­me­ye bas­la­di. Ög­ren­ci­le­rin bul­du­gu bu sis­te­min en bü­yük özel­li­gi ise va­tan­das­la­rin bu sis­te­mi yar­dim al­ma­dan ev­le­ri­ne ku­ra­bil­me özel­li­gi ta­si­masi. Ol­duk­ça dü­sük bir ma­li­yet­le eve ku­ru­la­bi­len bu sis­tem, gün­lük 3.6 ki­lo­vat sa­at elekt­rik üre­ti­yor.

­SE­RI URE­TI­ME GE­ÇIL­ME­SI GE­RE­KI­YOR
­IL­ÇE­NIN en ba­sa­ri­li okul­la­rin­dan bi­ri­si olan EML’­de yi­lin pro­je­si sa­yi­la­bi­le­cek bir bu­lu­sa im­za atil­di. Oku­lun 2 ba­sa­ri­li ög­ren­ci­si, ay­lar sü­ren ça­lis­ma­la­rin ve de­ney­le­rin ar­din­dan, ev­ler­de gü­nes ener­ji­sin­den elekt­rik üre­te­bi­le­cek bir bu­lu­su or­ta­ya çi­kar­di­lar. Bu ça­lis­ma­yi di­ger bü­tün ça­lis­ma­lar­dan ay­iran özel­lik ise va­tan­da­sin ken­di­li­gin­den bu sis­te­mi çok dü­sük bir fi­ya­ta, tek­nik des­tek al­ma­dan ku­ra­bil­me­si. Se­da­nur Is­tek­li ve Duy­gu Eker isim­li ög­ren­ci­ler, pro­je da­nis­ma­ni ög­ret­men­le­ri Ugur Ari­ci ön­der­li­gin­de bu ça­lis­ma­la­ri­ni TUBI­TAK­’a sun­du ve bü­yük be­ge­ni top­la­di­lar. Pro­je­nin ha­ya­ta ge­çi­ri­lip se­ri üre­ti­me ge­çil­me­si du­ru­mun­da ise her evin ken­di elekt­ri­gi­ni üre­te­bi­le­ce­gi be­lir­ti­li­yor. Pro­je için çok ça­lis­tik­la­ri­ni be­lir­ten Ög­ret­men Ugur Ari­ci, pro­je­le­ri­nin çok önem­li ol­du­gu­nu ve bi­r an ön­ce ha­ya­ta ge­çi­ril­me­si ge­rek­ti­gi­ni be­lirt­ti.

S­PON­SOR BU­LUN­DU­GUN­DA SE­RI URE­TI­ME GE­ÇI­LE­CEK
­BU pro­je­nin he­def kit­le­si­nin kir­sal ke­sim­le­r ol­du­gu­nu be­lir­ten Ugur Ari­ci, “Bu sis­tem su­ an­da tek kat­li müs­ta­kil ev­le­re gö­re üre­til­di. Gün­lük 3.6 ki­lo­vat sa­at elekt­rik üre­ti­mi ya­pi­yor. Gü­nes ener­ji­sin­den fay­da­la­na­rak evin tüm elekt­rik ih­ti­ya­ci­ni kar­si­la­ya­bi­li­yor. Ure­ti­len elekt­rik bir eve yet­ti­gi gi­bi ar­tan elekt­ri­gi va­tan­das­la­rin ken­di­si de sat­ma im­ka­ni­na ka­vu­su­yor” de­di. Pro­je­le­ri­nin her­kes ta­ra­fin­dan be­ge­nil­di­gi­ni de be­lir­ten Ari­ci, “Su­ an­da bu pro­je için is adam­la­ri ve ya­ti­rim­ci­lar­la gö­rüs­me­ler ya­pi­li­yor. Se­ri üre­ti­me ge­çil­me­si du­ru­mun­da her­ ke­si­min ala­bi­le­ce­gi tür­den bir fi­yat­la sa­ti­sa su­nu­la­cak” de­di. Ög­ren­ci­ler ise pro­je­le­ri­nin be­ge­nil­me­si kar­si­sin­da çok mutlu ol­duk­la­ri­ni söy­le­di­ler.