­Mark, Yö­rük­le­rin ki­ta­bi­ni ya­za­cak

Al­man ti­yat­ro oyun­cu­su ve aras­tir­ma­ci Mark Kla­wi­kows­ki, Yö­rük­le­rin ki­ta­bi­ni ya­za­cak. Genç aras­tir­ma­ci, bel­ge ve bil­gi top­la­mak için dag­lar­da­ki Yö­rük ça­dir­la­rin­da ka­li­yor, esek­le su ta­si­yip odun ki­ri­yor. AL­MAN­YA’­NIN Ulm ken­tin­de ya­sa­yan genç ti­yat­ro oyun­cu­su Mark Kla­wi­kows­ki, Yö­rük­le­rin ki­ta­bi­ni yaz­mak için ay­lar­dir ça­lis­ma­lar sür­dü­rü­yor. Ba­ti Ana­do­lu’­nun bir­çok böl­ge­si­ni do­la­sa­rak Yö­rük kül­tü­rü hak­kin­da bel­ge ve fo­tog­raf­la­ri top­la­yan ve [&hellip]

­Mark, Yö­rük­le­rin ki­ta­bi­ni ya­za­cak

Al­man ti­yat­ro oyun­cu­su ve aras­tir­ma­ci Mark Kla­wi­kows­ki, Yö­rük­le­rin ki­ta­bi­ni ya­za­cak. Genç aras­tir­ma­ci, bel­ge ve bil­gi top­la­mak için dag­lar­da­ki Yö­rük ça­dir­la­rin­da ka­li­yor, esek­le su ta­si­yip odun ki­ri­yor.

AL­MAN­YA’­NIN Ulm ken­tin­de ya­sa­yan genç ti­yat­ro oyun­cu­su Mark Kla­wi­kows­ki, Yö­rük­le­rin ki­ta­bi­ni yaz­mak için ay­lar­dir ça­lis­ma­lar sür­dü­rü­yor. Ba­ti Ana­do­lu’­nun bir­çok böl­ge­si­ni do­la­sa­rak Yö­rük kül­tü­rü hak­kin­da bel­ge ve fo­tog­raf­la­ri top­la­yan ve aras­tir­ma ya­pan Kla­wi­kows­ki, bu aras­tir­ma­la­ri­ni ve edin­di­gi bil­gi­le­ri bir ki­tap­ta top­la­ya­cak. Yö­rük­le­rin ha­yat­la­ri­ni da­ha iyi an­la­mak için on­lar­la bir­lik­te ça­dir­lar­da ya­ti­yor, ke­çi gü­dü­yor, esek­le su ta­si­yor. Ah­met­li Kö­yü ci­va­rin­da ya­sa­yan dag­lar­da­ki Yö­rük­le­re mi­sa­fir olan genç aras­tir­ma­ci, bu kül­tü­rün ya­sa­til­ma­si ge­rek­ti­gi­ni söy­le­di. Al­man­ya’­da ta­nis­ti­gi bir Türk sa­ye­sin­de Yö­rük­le­re me­rak sal­di­gi­ni söy­le­yen Kla­wi­kows­ki, ki­ta­bi­nin bü­yük ses ge­ti­re­ce­gi­ni söy­le­di.

­SON DU­RAK TOR­BA­LI
­DA­HA ön­ce bir­çok kez aras­tir­ma­ci­la­rin ve üni­ver­si­te ög­ren­ci­le­ri­nin aras­tir­ma ko­nu­su olan Tor­ba­li’­da­ki Yö­rük­ler, su si­ra­lar ya­ban­ci bir mi­sa­fi­ri ça­dir­la­rin­da ko­nuk edi­yor. Al­man­ya’­da ti­yat­ro oyun­cu­su olan Mark Kla­wi­kows­ki, unu­tul­ma­ya yüz tut­mus kül­tü­rel de­ger­le­ri aras­tir­di­gi si­ra­da, Al­man­ya’­da bir Türk ile ta­nis­ti ve Yö­rük­le­ri ög­ren­di. O gün­den son­ra aras­tir­ma­ya bas­la­yan genç aras­tir­ma­ci Kla­wi­kows­ki, bu amaç­la dün­ya­nin de­gi­sik böl­ge­le­ri­ni do­las­ti. Yö­rük­le­ri me­rak eden ve aras­tir­mak için Ba­ti Ana­do­lu’­nun çe­sit­li yer­le­ri­ni do­la­san Kla­wi­kows­ki’­nin son du­ra­gi Tor­ba­li ol­du. Yak­la­sik 2 ay­dir dag­lar­da Yö­rük ça­dir­la­rin­da ka­lan genç aras­tir­ma­ci, top­la­di­gi fo­tog­raf, bel­ge ve kay­da de­ger bil­gi­le­ri not edi­yor. Bu ça­lis­ma­la­ri ki­tap ha­li­ne dö­nüs­tü­re­rek Yö­rük­le­ri ka­le­me ala­cak olan genç ya­zar, 2 yil içe­ri­sin­de ki­ta­bin ha­zir ha­le ge­le­ce­gi­ni söy­le­di.

E­SEK­LE SU TA­SI­YIP ODUN KI­RI­YOR
­AL­MAN aras­tir­ma­ci, Yö­rük­le­rin ha­ya­ti­ni da­ha iyi an­la­ya­bil­mek adi­na ise ha­ya­ti­ni bas­tan so­na de­gis­tir­di. Dag­lar­da­ki Yö­rük­le­rin ça­dir­la­rin­da on­lar­la bir­lik­te ka­lan Mark Kla­wi­kows­ki, dag­lar­da ke­çi gü­dü­yor, esek­le su ta­si­yor, odun ki­ri­yor. “Yö­rük ha­ya­ti­ni ög­ren­mek ge­rek­li” di­yen Kla­wi­kows­ki, “On­la­rin ha­yat­la­ri­ni ög­ren­mek için ça­dir­la­rin­da ya­si­yo­rum. Çün­kü ög­ren­me­den ya­za­maz­si­niz. O duy­gu­yu ya­sa­mak ge­rek. Çok gü­zel bir ha­yat­la­ri var. Çok il­gi çe­ki­ci­ler. Ken­di­mi on­lar gi­bi his­se­di­yo­rum. Ör­ne­gin zey­bek oyu­nu­nu ög­ren­dim. Yö­re­sel bir­çok ye­me­gi yap­ma­si­ni da bi­li­yo­rum ar­tik. Bu kül­tü­rü ya­sat­mak ge­rek­li” de­di.