Mark, Yörüklerin kitabini yazacak
Alman tiyatro oyuncusu ve arastirmaci Mark Klawikowski, Yörüklerin kitabini yazacak. Genç arastirmaci, belge ve bilgi toplamak için daglardaki Yörük çadirlarinda kaliyor, esekle su tasiyip odun kiriyor. ALMANYA’NIN Ulm kentinde yasayan genç tiyatro oyuncusu Mark Klawikowski, Yörüklerin kitabini yazmak için aylardir çalismalar sürdürüyor. Bati Anadolu’nun birçok bölgesini dolasarak Yörük kültürü hakkinda belge ve fotograflari toplayan ve [&hellip]
Alman tiyatro oyuncusu ve arastirmaci Mark Klawikowski, Yörüklerin kitabini yazacak. Genç arastirmaci, belge ve bilgi toplamak için daglardaki Yörük çadirlarinda kaliyor, esekle su tasiyip odun kiriyor.
ALMANYA’NIN Ulm kentinde yasayan genç tiyatro oyuncusu Mark Klawikowski, Yörüklerin kitabini yazmak için aylardir çalismalar sürdürüyor. Bati Anadolu’nun birçok bölgesini dolasarak Yörük kültürü hakkinda belge ve fotograflari toplayan ve arastirma yapan Klawikowski, bu arastirmalarini ve edindigi bilgileri bir kitapta toplayacak. Yörüklerin hayatlarini daha iyi anlamak için onlarla birlikte çadirlarda yatiyor, keçi güdüyor, esekle su tasiyor. Ahmetli Köyü civarinda yasayan daglardaki Yörüklere misafir olan genç arastirmaci, bu kültürün yasatilmasi gerektigini söyledi. Almanya’da tanistigi bir Türk sayesinde Yörüklere merak saldigini söyleyen Klawikowski, kitabinin büyük ses getirecegini söyledi.
SON DURAK TORBALI
DAHA önce birçok kez arastirmacilarin ve üniversite ögrencilerinin arastirma konusu olan Torbali’daki Yörükler, su siralar yabanci bir misafiri çadirlarinda konuk ediyor. Almanya’da tiyatro oyuncusu olan Mark Klawikowski, unutulmaya yüz tutmus kültürel degerleri arastirdigi sirada, Almanya’da bir Türk ile tanisti ve Yörükleri ögrendi. O günden sonra arastirmaya baslayan genç arastirmaci Klawikowski, bu amaçla dünyanin degisik bölgelerini dolasti. Yörükleri merak eden ve arastirmak için Bati Anadolu’nun çesitli yerlerini dolasan Klawikowski’nin son duragi Torbali oldu. Yaklasik 2 aydir daglarda Yörük çadirlarinda kalan genç arastirmaci, topladigi fotograf, belge ve kayda deger bilgileri not ediyor. Bu çalismalari kitap haline dönüstürerek Yörükleri kaleme alacak olan genç yazar, 2 yil içerisinde kitabin hazir hale gelecegini söyledi.
ESEKLE SU TASIYIP ODUN KIRIYOR
ALMAN arastirmaci, Yörüklerin hayatini daha iyi anlayabilmek adina ise hayatini bastan sona degistirdi. Daglardaki Yörüklerin çadirlarinda onlarla birlikte kalan Mark Klawikowski, daglarda keçi güdüyor, esekle su tasiyor, odun kiriyor. “Yörük hayatini ögrenmek gerekli” diyen Klawikowski, “Onlarin hayatlarini ögrenmek için çadirlarinda yasiyorum. Çünkü ögrenmeden yazamazsiniz. O duyguyu yasamak gerek. Çok güzel bir hayatlari var. Çok ilgi çekiciler. Kendimi onlar gibi hissediyorum. Örnegin zeybek oyununu ögrendim. Yöresel birçok yemegi yapmasini da biliyorum artik. Bu kültürü yasatmak gerekli” dedi.