Meslegine 43 yildir asik
15 yasinda ayakkabi yapim ve tamirciligine baslayan Gani Tetik, tam 43 yildir bu meslegi icra ediyor. Meslegine askla bagli olan Tetik, ölünceye kadar bu isi yapmaya devam edecegini söyledi. ULKEMIZDE ayakkabicilik sektörü, son zamanlarda teknolojik yenilikler ile gelisim gösterdi. Bu paralelde ayakkabi tamirciligi de bir degisimin içerisine girdi. Geçerli bir meslek olarak kabul edilen ayakkabi [&hellip]
15 yasinda ayakkabi yapim ve tamirciligine baslayan Gani Tetik, tam 43 yildir bu meslegi icra ediyor. Meslegine askla bagli olan Tetik, ölünceye kadar bu isi yapmaya devam edecegini söyledi.
ULKEMIZDE ayakkabicilik sektörü, son zamanlarda teknolojik yenilikler ile gelisim gösterdi. Bu paralelde ayakkabi tamirciligi de bir degisimin içerisine girdi. Geçerli bir meslek olarak kabul edilen ayakkabi tamirciligi, artik eskisi gibi ilgi görmüyor. Ayakkabicilik sektöründe 43 yili geride birakan Açelya Kundura’nin sahibi Gani Tetik, meslegin inceliklerini anlatti. Meslegine büyük bir askla bagli olan ayakkabi ustasi, bu iste artik çirak yetismedigini belirtti.
15’INDE ISE BASLADI
ERTUGRUL Mahallesi’nde yaklasik 20 metrekarelik dükkan içerisinde ayakkabicilik yapan Gani Tetik, çirak bulamamaktan yakiniyor. Eleman yetistirmeleri durumunda bu meslegin unutulmayacagini ifade eden Tetik, “Ben bu ise tam 15 yasinda basladim. Isime severek gidip geldim. Meslegi ögrenebilmek için ustami yillarca pür dikkat izledim. Hiç kimsenin zorlamasiyla ayakkabiciliga baslamadim, severek isteyerek yapiyordum. Yaklasik 10 sene Hacilar Kundura’nin imalat atölyesinde çalistim. Vatani görevimi yaptiktan sonra da Izmir’de bulunan Yusuf Usta’nin yaninda yeniden ise basladim. Burada da ayakkabinin üst tarafi olan sayaciligi ögrendim” dedi.
AYAKKABICILIGIN GELECEGI
AYAKKABI tamirciligi isinin bir sanat oldugunu ifade eden Gani Tetik, 1995 yilinda kendi is yerini açti. Bir çift ayakkabiyi 78 saatte yapan Tetik, sektörün tekrar canlanmasi gerektigini belirtti. Ayakkabiciligin geçerli bir meslek oldugunu ifade eden Gani Tetik, “Meslegimiz geçerli bir is, bu meslek bir sanat isi. Sanatini iyi icra eden kisi, aç kalmaz. Bizler de imalattan yetismeyiz. Bu isi özden biliyoruz. Isi iyi kavradik ve bu dogrultuda is çikarma ugrasindayiz. Bu meslekte çirak yetismiyor fakat naçizane fikrim, yapiyor oldugum meslegin geleceginin parlak oldugu yönünde. Dükkanimizda her türlü tamir isini yapmaktayiz. Akla gelebilecek her seyi istenilen düzeye getirmeye çalisiyoruz” diye konustu.
“MAKINELESME, ISLERIMIZI SISTEMLESTIRDI”
BIRÇOK sektörde oldugu gibi ayakkabicilik sektörüne de makinelesmenin ne gibi etkileri oldugunu Gani Tetik’e sorduk. Ayakkabi tamirciliginde 38 yildir hizmet veren Tetik, “Makinelesme ile islerimiz daha da sistemlesti. Kisa zamanda çok sayida isler ortaya çikariyoruz. Makine, insan ile anlam bulan bir icat. Makinelesmenin getirdigi olumlu sonuçlar, islerimizi daha uygulanabilir hale getirdi. Birçok konuda müsterilerimize hizmet verebilmekteyiz. Saya makinesi, gonç makinesi ve ayakkabi tamiri için kullandigimiz makinelerimiz mevcut. Sektör, asla bitmeyecek bir alan. Torbali’da bu isi yapmak zevkli. Hem kendi memleketimde hizmet ediyorum hem de sanatimi icra ediyorum” seklinde konusarak sözlerini noktaladi.