­Se­ker otu­nu is­le­yip has­ta­la­ra umut ol­du

Halk ara­sin­da ‘se­ker otu’ ola­rak bi­li­nen ‘s­te­via otu’­nu üre­te­rek bir il­ke da­ha im­za atan MY Tro­pi­kal, se­ker has­ta­la­ri­nin umu­du ol­du. Fir­ma, ürü­nü ki­lo­su 400 TL’­den sa­ti­sa su­nu­yor. 2009 yi­lin­dan bu ya­na Tor­ba­li Ba­yin­dir Yo­lu üze­rin­de MY Tro­pi­kal adiy­la hiz­met ve­ren fir­ma, su si­ra­lar ye­ni bir bit­ki­yi üre­te­rek pi­ya­sa­ya dam­ga­si­ni vur­du. Da­ha ön­ce bir­çok yen­ili­ge im­za [&hellip]

­Se­ker otu­nu is­le­yip has­ta­la­ra umut ol­du

Halk ara­sin­da ‘se­ker otu’ ola­rak bi­li­nen ‘s­te­via otu’­nu üre­te­rek bir il­ke da­ha im­za atan MY Tro­pi­kal, se­ker has­ta­la­ri­nin umu­du ol­du. Fir­ma, ürü­nü ki­lo­su 400 TL’­den sa­ti­sa su­nu­yor.

2009 yi­lin­dan bu ya­na Tor­ba­li Ba­yin­dir Yo­lu üze­rin­de MY Tro­pi­kal adiy­la hiz­met ve­ren fir­ma, su si­ra­lar ye­ni bir bit­ki­yi üre­te­rek pi­ya­sa­ya dam­ga­si­ni vur­du. Da­ha ön­ce bir­çok yen­ili­ge im­za atan fir­ma sa­hi­bi Ali Can­dar, halk ara­sin­da “se­ker otu” ola­rak ta­ni­nan ste­via bit­ki­si­ni bir dö­nüm­lük ara­zi­sin­de ye­tis­ti­re­rek sa­ti­sa su­nu­yor. Ka­lo­ri, yag, sa­ka­rin ve tok­sik mad­de içer­me­di­gi için di­ya­bet has­ta­la­ri­nin da gö­nül ra­hat­li­gi ile kul­la­na­bi­le­ce­gi se­ker otu, de­yim ye­rin­dey­se yok sa­ti­yor. Ki­lo­su 400 TL’­den sa­ti­sa su­nu­lan bu ota, yurt di­sin­dan da bü­yük oran­da ta­le­bin ol­du­gu ög­re­nil­di. Se­ker­den 200300 kat da­ha tat­li olan bit­ki­nin Bre­zil­ya, Ja­pon­ya ve Hin­dis­tan gi­bi ül­ke­ler­de de kul­la­ni­mi­nin yay­gin ol­du­gu söy­le­yen Can­dar, gös­te­ri­len ta­le­be ye­tis­mek­te zor­lan­dik­la­ri­ni söy­le­di.

­KI­LO­SU 400 TL
­BA­YIN­DIR yo­lu­nun 5. ki­lo­met­re­sin­de 15 dö­nüm­lük ara­zi üze­ri­ne ku­ru­lan My Tro­pi­kal ve Yer­li Mey­ve Fi­dan­ci­lik, Tor­ba­li’­dan Tür­ki­ye’­nin fark­li böl­ge­le­ri­ne mey­ve fi­dan­la­ri ye­tis­ti­ri­yor. Fir­ma bün­ye­sin­de Gü­vey Fe­ne­ri, Nas­hi, Gi­ra­bo­lu, Jum­bo Li­mon, Çe­ri­mo­ya, Kam­kat, Ko­ca­ye­mis, Avust­ral­ya Du­tu, Pe­pin­yo, Pas­si­on Fru­it, Pi­ta­ya, Go­ji Berry, Li­çi, Fe­i­jo­a, Ki­va­no, Pa­pa­ya, Po­me­lo gi­bi dün­ya­da na­di­ren üre­ti­len ve in­san sag­li­gi­na çok iyi gel­di­gi be­lir­ti­len ürün­ler ye­tis­ti­ri­li­yor. Fir­ma, sim­di­ler­de ise se­ker has­ta­la­ri­nin gö­nül ra­hat­li­giy­la kul­lan­di­gi bir ürü­nü ye­tis­ti­re­rek pi­ya­sa­ya sü­rü­yor. ‘Se­ker otu’ ola­rak ta­ni­nan ste­via bit­ki­si­ni ye­tis­ti­ren My Tro­pi­kal, ta­le­bin yük­sek ol­ma­sin­dan do­la­yi ki­mi za­man yok sa­ti­yor. Özel se­ra bah­çe­le­rin­de iti­nay­la üre­ti­len se­ker otu­nun ki­lo­su ise 400 li­ra.

­TOR­BA­LI’­DA ILK
MY Tro­pi­kal ve Yer­li Mey­ve Fi­dan­ci­li­gi, fa­a­li­ye­te gir­di­gi gün­den bu ya­na ül­ke­nin bir­çok böl­ge­si­ne de­gi­sik mey­ve fi­dan­la­ri ye­tis­ti­ri­yor. 2009 yi­lin­da 400 mil­yar­lik bir ya­ti­rim­la ku­ru­lan is­let­me­nin he­de­fi, 2011 yi­li içe­ri­sin­de kar mar­ji­ni iki ka­ti­na çi­kar­mak. Is­let­me­nin ürün­le­ri ara­sin­da mey­ve fi­dan­la­ri, süs fi­dan­la­ri ve çi­çek fi­dan­la­ri bu­lu­nu­yor. Ege Böl­ge­si’n­de tro­pi­kal ola­rak adi bi­lin­me­yen bir­çok mey­ve fi­da­ni­ni ye­tis­tir­dik­le­ri­ni di­le ge­ti­ren is­let­me sa­hi­bi Ali Can­dar, “Tür­ki­ye’­de ye­tis­ti­ril­me­yen, he­nüz adi du­yul­ma­mis mey­ve fi­dan­la­ri­ni ye­tis­ti­ri­yo­ruz. Ege’­nin ik­lim sart­la­rin­da ye­ti­se­bi­len otan­tik tat­la­ra sa­hip mey­ve fi­dan­la­ri ye­tis­ti­ri­yo­ruz. Kan­ser­le mü­ca­de­le­den saç dö­kül­me­si­ne ka­dar bi­lim­sel ola­rak ka­nit­la­nan tüm mey­ve­le­rin fi­dan­la­ri­ni ye­tis­ti­ri­yo­ruz. Ege Böl­ge­si’n­de bu isi ya­pan tek fir­ma bi­ziz” de­di.