­Ze­hir akan çay­da ­ba­lik­lar ölü­yor!

Ari ölümlerinden sonra Kü­çük Men­de­res'te iki gün­dür ba­lik ölüm­le­ri ya­sa­ni­yor. Ze­hir­len­me­le­rin atik­la­r­dan kay­nak­lan­di­gi tah­min edi­li­yor. De­re­de bin­ler­ce ba­lik ölür­ken, va­tan­das­lar­da ise te­dir­gin bir bek­le­yis var. ­GEÇ­TI­GI­MIZ haf­ta ga­ze­te­miz­de yer alan “A­ri­la­rin es­ra­ren­giz ölü­mü” bas­li­giy­la du­yur­du­gu­muz ha­ber­de, Tor­ba­li bas­ta ol­mak üze­re bir­çok çev­re il­çe­de bin­ler­ce ari ölü­mü­nün mey­da­na gel­di­gi­ni du­yur­mus­tuk. Ha­be­ri­mi­zin ya­yin­lan­ma­si­nin ar­din­dan, Tor­ba­li Gi­da, Ta­rim [&hellip]

­Ze­hir akan çay­da ­ba­lik­lar ölü­yor!

Ari ölümlerinden sonra Kü­çük Men­de­res’te iki gün­dür ba­lik ölüm­le­ri ya­sa­ni­yor. Ze­hir­len­me­le­rin atik­la­r­dan kay­nak­lan­di­gi tah­min edi­li­yor. De­re­de bin­ler­ce ba­lik ölür­ken, va­tan­das­lar­da ise te­dir­gin bir bek­le­yis var.

­GEÇ­TI­GI­MIZ haf­ta ga­ze­te­miz­de yer alan “A­ri­la­rin es­ra­ren­giz ölü­mü” bas­li­giy­la du­yur­du­gu­muz ha­ber­de, Tor­ba­li bas­ta ol­mak üze­re bir­çok çev­re il­çe­de bin­ler­ce ari ölü­mü­nün mey­da­na gel­di­gi­ni du­yur­mus­tuk. Ha­be­ri­mi­zin ya­yin­lan­ma­si­nin ar­din­dan, Tor­ba­li Gi­da, Ta­rim ve Hay­van­ci­lik Mü­dür­lü­gü ve Iz­mir Ari Ye­tis­ti­ri­ci­li­gi Bir­li­gi çift­çi­le­re cid­di uya­ri­lar­da bu­lu­nur­ken, bir bas­ka sok eden ha­ber ise Göl­lü­ce ve Ata­lan böl­ge­sin­den gel­di. Böl­ge­den ge­çen Kü­çük Men­de­res Ça­yi’n­da, bin­ler­ce ölü ba­lik ki­yi­ya vur­du. Böl­ge­de­ki fab­ri­ka­la­rin de­re­ye akit­ti­gi ze­hir­li atik­lar­dan do­la­yi ölüm­le­rin mey­da­na gel­di­gi­ni id­dia eden va­tan­das­lar, yet­ki­li­ler­den de­re­de­ki ze­hir­len­me ola­yi­na çö­züm bul­ma­la­ri­ni is­te­di­ler. Geç­mis yil­lar­da de­re­den in­san­la­rin bi­le su iç­ti­gi­ni be­lir­ten yö­re sa­kin­le­ri, “Sim­di ise bi­ra­kin in­san­la­rin su iç­me­si­ni, su­da ya­sa­ya­cak hay­van kal­ma­di. Bu­ra­dan hay­van­lar su iç­ti­gi za­man has­ta­la­ni­yor. Hay­van­la­ri­mi­zin su içe­cek kay­na­gi yok. Gün­ler­dir ba­lik­lar ölü­yor” di­ye­rek du­ru­ma tep­ki gös­ter­di­ler ve il­gi­li ku­rum­la­ri gö­re­ve da­vet et­ti­ler.

‘­FAB­RI­KA ATIK­LA­RI DE­RE­YI ZE­HIR­LI­YOR’ ID­DI­A­SI
­BUL­BUL­DE­RE, Ye­ni Çift­lik, Ata­lan ve Göl­lü­ce ma­hal­le­le­ri bas­ta ol­mak üze­re bir­çok böl­ge­den ge­çen Kü­çük Men­de­res Ça­yi’n­da su si­ra­lar es­ra­ren­giz bir bi­çim­de ba­lik ölüm­le­ri ya­sa­ni­yor. Iki gün için­de bin­ler­ce ölü ba­lik ki­yi­ya vur­du. Bu du­rum kar­si­sin­da so­ka gi­ren va­tan­das­lar, böl­ge­de­ki fab­ri­ka­la­rin de­re­ye akit­ti­gi ze­hir­li atik­lar­dan ötü­rü ba­lik­la­rin öl­dü­gü­nü id­dia et­ti­ler. Bu du­ru­mun kor­ku­tu­cu ol­du­gu­nu be­lir­ten böl­ge çift­çi­le­rin­den Hü­se­yin Ay­sel, “Bu ölüm­le­rin bir an ön­ce aras­ti­ril­ma­si­ni is­ti­yo­ruz. Bu de­re­nin su­yundan hay­van­la­ri­miz içi­yor ve tar­la­la­ri­mi­zi  su­lu­yo­ruz. Ba­lik­lar ölü­yor, hay­van­lar has­ta­la­ni­yor. Bu çok cid­di bir du­rum­dur. Her­kes üze­ri­ne dü­sen gö­re­vi ye­ri­ne ge­tir­sin ve bir an ön­ce aras­tir­ma yap­sin­lar” dedi.
A­RILAR ÖLUYOR
­GEÇ­TI­GI­MIZ haf­ta­lar­da ari­la­rin es­ra­ren­giz bir bi­çim­de öl­dü­gü­nü du­yur­ma­mi­zin ar­din­dan ku­rum­lar ha­re­ke­te geç­ti. Tor­ba­li Ari­ci­lar Bir­li­gi Bas­ka­ni Emin Erel Ayay­din, son bir haf­ta içe­ri­sin­de 10 ko­van ari­si­nin öl­dü­gü­nü ve ha­len ari ölüm­le­ri­nin ar­ta­rak de­vam et­ti­gi­ni be­lirt­mis­ti. Bu­nun üze­ri­ne Tor­ba­li Gi­da, Ta­rim ve Hay­van­ci­lik Mü­dür­lü­gü ha­re­ke­te ge­çe­rek çift­çi­le­re uya­ri­lar­da bu­lun­du. Ari­ci­la­rin yo­gun ol­du­gu böl­ge­ler­de in­ce­le­me bas­la­tan mü­dür­lük, çift­çi­le­rin cep te­le­fon­la­ri­na ki­sa me­saj gön­de­ri­le­rek ara­zi ilaç­la­ma za­man­la­ri­nin bil­di­ril­di­gi­ni ve bu ko­nu­da ari­ci­la­rin ted­bir al­ma­la­ri­nin sag­lan­di­gi­ni be­lirt­ti. Iz­mir Ari Ye­tis­ti­ri­ci­le­ri Bir­li­gi Bas­ka­ni Fik­ri Bar­kan ise yap­ti­gi açik­la­ma­da sun­la­ri söy­le­di: “Tor­ba­li ve Ti­re il­çe­sin­de yo­gun ola­rak ari ölüm­le­ri ya­sa­ni­yor. Zey­tin agaç­la­ri­na si­ki­lan si­nek ilaç­la­ri ve tar­la­la­ra ati­lan ta­rim­sal ilaç­lar ölüm­le­ri mey­da­na ge­ti­ri­yor.  Bu ilaç­la­ma­la­rin önü­ne ge­çil­mez­se ari nes­li yok ola­cak. Do­ga­yi kat­le­di­yor­lar. Ari­la­rin so­nu ge­lir­se bu in­san­li­gin da so­nu olur.”
­

Ari ölümlerinin nedeni tarim ilaçlari
GEÇTIGIMIZ hafta Taskesik Köyü’nde meydana gelen ari ölümlerini gazetemizde gündeme getirmemizin ardindan, Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü alarma geçti. Taskesik Köyü’nde aricilik yapan ve ayni zamanda Torbali Aricilar Birligi Baskani olan Emin Erel Ayaydin, son bir hafta içerisinde 10 kovan arisinin öldügünü ve halen ari ölümlerinin artarak devam ettigini söylemisti. Bunun ardindan harekete geçen Tarim Müdürlügü, ari üretiminin yapildigi bölgelerdeki köy muhtarlarina yazili açiklamalar göndererek, köylülere uyarilarda bulunmalarini ve anons ettirerek ilaçlama zamanlarinda aricilari uyarmalarini istedi. Öte yandan çiftçilere kisa mesaj yoluyla ulasan kurum, aricilari hangi saatte ilaçlama yapildigi konusunda uyararak tedbir almalarini sagliyor. Izmir Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Fikri Barkan ise gazetemize yaptigi açiklamada ari ölümlerinin ürpertici oldugunu ve doganin tarim ilaçlariyla katledildigini söyledi. Barkan, “Böyle giderse insanligin sonu gelecek” diyerek ciddi bir uyarida bulundu.

TARIM MUDURLUGU ALARMA GEÇTI
ARICILIK sektörünün yogun oldugu bölgelerin basinda gelen ilçede, geçtigimiz haftadan bu yana ari ölümleri meydana geliyor. Taskesik Köyü’nde 100 kovanla aricilik yapan Emin Erel Ayaydin’in bir hafta içerisinde 10 kovan arisi belirlenemeyen bir nedenden dolayi ölmüstü. 1960 yilindan bu yana aricilik yaptigini söyleyen Ayaydin; hayatinda ilk kez böyle bir olayla karsi karsiya kaldigini, bu sorunun baska bölgelerde de yasandigini, bunun korkutucu ve acilen önlem alinmasi gereken bir durum oldugunu söyleyerek kurumlari göreve davet etmisti. Bunun üzerine harekete geçen Ilçe Tarim Müdürlügü, bölgeye giderek incelemelerde bulundu.  Ilaçlama zamanlari hakkinda muhtarlari bilgilendiren kurum, aricilari ise ilaçlama zamanlarini takip ederek arilarini islem yapilan saatlerde disari birakmama konusunda uyardi. Ilçede Tarim Müdürlügü’ne kayitli olan 148 ari üreticisi bulunuyor. Kayitlara göre yillik 24 bin ton bal üretiliyor.

“ARILAR YOK OLURSA INSANLIK YOK OLUR”
KONUYA iliskin olarak bir açiklama da Izmir Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Fikri Barkan’dan geldi. Zehirlenmeler hakkinda korkutucu açiklamalarda bulunan Barkan, yasanan ölümlerin tarim ilaçlarindan meydana geldigini belirterek sunlari söyledi: “Izmir bölgesinin birçok yerinde bu sikintilari yasiyoruz ama agirlikli olarak Torbali ve Tire ilçesinde ari ölümleri meydana geliyor. Zeytin tarlalarina yapilan sinek ilaçlamalari bu ölümlerin baslica sebebi. Zehri oldukça yüksek olan tarim ilaçlari, aricilik meslegini ve bal üretimini yok etme derecesine getirecektir. Bununla ilgili olarak 50 birlik baskani toplanarak Ankara’ya gittik ve bakanliga konu hakkinda dilekçe verdik. Eger bu durum hakkinda acilen bir çalisma yapilmazsa, arilar yok olacak. Doga katlediliyor, ari yok olursa doga yok olur, doga yok olursa insanlik yok olur. Acilen önlemler alinmasi gereklidir.”