112 aile nerede kalacak?
Büyükşehir Belediyesi’nin Çaybaşı Mahallesi'nde yaptığı kentsel dönüşümde, 550 aile için 438 konutluk proje hazırlanması tepki çekti. Büyükşehir’in projesine onay vermeyen Torbalı Belediye Başkanı Görmez, çözüm için çağrı yaptı İZMİR Büyükşehir Belediyesi, 550 Roman ailesinin yaşadığı Torbalı Çaybaşı Yeni Mahallesi’nde yapacağı kentsel dönüşüm için 438 konutluk proje hazırladı. 112 aileyi açıkta kaldı. Tepki gösteren Roman vatandaşların [&hellip]
Büyükşehir Belediyesi’nin Çaybaşı Mahallesi’nde yaptığı kentsel dönüşümde, 550 aile için 438 konutluk proje hazırlanması tepki çekti. Büyükşehir’in projesine onay vermeyen Torbalı Belediye Başkanı Görmez, çözüm için çağrı yaptı
İZMİR Büyükşehir Belediyesi, 550 Roman ailesinin yaşadığı Torbalı Çaybaşı Yeni Mahallesi’nde yapacağı kentsel dönüşüm için 438 konutluk proje hazırladı. 112 aileyi açıkta kaldı. Tepki gösteren Roman vatandaşların yanında yer alan Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, Büyükşehir’in projesine henüz onay vermedi. Bakanlıkların kapısını çalan Görmez, “Bunu ister Büyükşehir yapsın ister biz yapalım. Ama çözülmesi gerekiyor. Ben polemik değil, bu insanların yüzünü güldürelim istiyorum” dedi.
UYGULANMASI MÜMKÜN DEĞİL
Torbalı’da Roman nüfusunun en yoğun olduğu Yeni Mahalle, yıllardır “Yokların Diyarı” oldu. Kanalizasyonun olmadığı, sokak lambasının bile bulunmadığı mahalle, 5 sene önce kentsel dönüşüm alanı içerisine alınınca mahalle sakinleri önce sevindi. Önceki Başkan CHP’li İsmail Uygur döneminde dönüşüm projeleri İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanmaya başlandı. Geçen yıl ise yetki Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Bu planlar, imza için Başkan Görmez’in masasına geldi. Ancak hazırlanan projedeki konut sayısının 438, mahallede ise en az 550 Roman ailenin yaşadığını söyleyen Başkan Görmez, “Projede 438 konut yer alıyor. Bizim rakamlarımıza göre ise bölgede 550 hane var. Bunu nasıl uygulayabiliriz ki? Ev içinde evleri var. Projenin sonu da gelmiyor. Bu bölgede rant yok. Gelin bu insanlar için en iyisini yapalım. Planları onların ihtiyaçları doğrultusunda yapalım. Bunu ister Büyükşehir yapsın, ister biz yapalım. Ama çözülmesi gerekiyor. Ben polemik değil, bu insanların yüzünü güldürelim istiyorum. Burası bir siyasi çekişme alanı olmamalı. Partiler üstü değerlendirilmesini istiyorum” dedi.
“Kaynak bulma derdine düştüm”
Yetkinin bir yıl önce Büyükşehir Belediyesi’ne geçtiğinin altını çözen Görmez, “Biz burada çivi dahi çakamıyoruz. Hazırlanan planlar masamda duruyor. Ancak imzalamıyorum. Çünkü farklı bir projeye ihtiyaçları var. Alternatif yollar da arıyorum. Acaba bir Bakanlık bize kaynak sağlayabilir mi arayışım da var. Kaynak bulma derdine düştüm. Bazı temaslarımız oldu. Proje süreci bir bitsin dediler. Özellikle seçimden sonra dönüşüm için temaslarımı hızlandıracağım” diye konuştu.
YERİNDE DÖNÜŞÜM İSTİYORLAR
Yeni Mahalle’de yaşayan Romanlar da dönüşümün bir an önce olmasını istedi. Yaşanabilir bir mahalle istediklerini söyleyen Yeni Mahalle Muhtarı Akın Çalkıcı, “Yoklar içerisindeyiz. Yerinde dönüşüm istiyoruz. Daha önce gelen siyasilerin hepsi bize umut verdi. Daha güzel bir evde yaşayacaksınız sözü verdi. Ancak hiçbiri gerçekleşmedi. Biz başkana gittiğimizde bize yetkinin Büyükşehir’de olduğunu söyledi. Ama o da ben de kararlıyız. Tapumuzu versinler biz burada yaşarız. Çok şey istemiyoruz” dedi.