1,5 milyon solucanı var!
Fazla kilolarından dolayı bütün iş kapıları yüzüne kapanan Murat Becer, sevgilisi de bu yüzden terk edince hırs yaptı ve tam 100 kg verdi. Daha sonra Torbalı'da hiç denenmeyen bir işi deneyen Becer ve arkadaşı şimdi 1,5 milyon solucanla gübre üretimi yapıyor.
TORBALI’NIN Aslanlar Mahallesi’nde yaşayan 29 yaşındaki Murat Becer, herhangi bir sağlık problemi olmamasına rağmen küçük yaştan itibaren kilo almaya başladı. Yıllar boyu sık sık sadece hazır yiyecek tüketerek, beslenme ihtiyacını karşılayan Becer, 26 yaşına ulaştığında tartıda 180 kiloyu gördü. 26 yaşına kadar fazlalık kilolarını dikkate almayan ve hayatla barışık olan Becer, Torbalı’da iş görüşmesi için gittiği bir firmadan kilo problemi nedeniyle olumsuz cevap alınca hayata küstü. O dönemde evlilik planları yaptığı kız arkadaşının kilo problemini öne sürerek, talihsiz genci terk etmesi, Becer’de ters bir etki yarattı. Ayrancılar Özel Medifema Hastanesi’nde cerrahi müdahaleyle fazlalık kilolarından kurtulan azimli genç, daha sonra da lise yıllarında tanıştığı ve üniversite döneminde de aynı evi paylaştığı yakın arkadaşı Aytun Kölemen’in girişimleriyle soluğu Torbalı Ticaret Odası’nda aldı.
HEDEF BÜYÜK
Hazırladıkları ‘Ekolojik Torbalı’ isimli projelerini Girişimci Desteklemeleri ile hayata geçiren Murat Becer ve Aytun Kölemen, ileriki safhalarda ekolojik dengenin bozulacağını düşünerek, 250 bin kırmızı California solucanıyla işe koyuldu. 9 ay içerisinde sayısı 1,5 Milyona ulaşan solucanlara sahip olan iki kafadar, aylık ortalama 1 ton ile 2 ton arasında gübre üretimi yaparak, Torbalılı çiftçilerin koku sorununa da çözüm buldu. Ülkemizde yeni gelişen sektör olan solucan gübresi üretimini, büyük sermaye gerektirmeyen, fazla elemana ihtiyaç duyulmayan, eli kürek tutabilecek herkesin eğitimini aldıktan sonra yapabileceği bir iş olarak niteleyen Murat Becer ve Aytun Kölemen, milli ekonomiye ve ekolojik yaşama değer katabilecek bu sektörün, kimyasal gübrelerin toprağa verdiği zararları da en aza indirdiğini bildirdi. Murat CAN