1800 yillik yemek takimi
Metropolis Antik Kenti’nde devam eden kazilarda M.S 3. yüzyil Roma dönemine ait yüzlerce tabak, bardak ve aydinlatma gereci bulundu. TRAKYA Universitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Uyesi ve Metropolis Antik Kenti Kazi Baskani Doç. Dr. Serdar Aybek, bölgedeki kazilarin 1989 yilinda Prof. Dr. Recep Meriç tarafindan baslatildigini, kazi alani tarihinin M.Ö 7. yüzyilin sonlarina dayandigini belirtti. Bu [&hellip]
Metropolis Antik Kenti’nde devam eden kazilarda M.S 3. yüzyil Roma dönemine ait yüzlerce tabak, bardak ve aydinlatma gereci bulundu.
TRAKYA Universitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Uyesi ve Metropolis Antik Kenti Kazi Baskani Doç. Dr. Serdar Aybek, bölgedeki kazilarin 1989 yilinda Prof. Dr. Recep Meriç tarafindan baslatildigini, kazi alani tarihinin M.Ö 7. yüzyilin sonlarina dayandigini belirtti. Bu yil ki kazi çalismalarinda 1800 yil öncesine ait yüzlerce eser elde ettiklerini kaydeden Aybek, buluntular arasinda tek kulplu bardaklar, kadehler, tabaklar, aydinlatma islevi olan kandiller, pisirme kaplari ve kâselerin yer aldigini, bu materyallerin temizlenme asamasinda oldugunu anlatti. Yüzlerce buluntunun tek bir odadan elde edildigini de dile getiren Doç. Dr. Serdar Aybek, “Beklemedigimiz sayida güzel buluntularla, günlük mutfak gereçleri ile karsilastik. Bunlarin bir yemek takiminin parçalari olabilecegini düsünüyoruz. Bu eserler sadece bir odada bulundu. O odalarin kazisi henüz tamamlanmadi. Önümüzdeki günlerde bu iddialarin gerçeklik kazanabilecegini düsünüyoruz” diye konustu.
SANAYI KENTI TORBALI, KULTUR KENTI OLACAK
METROPOLIS’IN ören yeri olabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanligi, Kültür Varliklari Müzeler Genel Müdürlügü ve Metropolis Kazi Baskanligi tarafindan “Metropolis Ören Yeri ve Çevre Düzenlemesi Projesi” hazirladiklarini anlatan Serdar Aybek, projenin Izmir 2. Numarali Kültür ve Tabiat Varliklarini Koruma Kurulu tarafindan onaylandigini söyledi. Serdar Aybek, projenin hayata geçmesi durumunda Metropolis’in düzenli bir ören yeri haline gelecegini, ziyaretçilerin daha iyi sartlarda bölgeyi gezebilecegini, kentin çevresinin çitlerle çevrilip koruma altina alinacagini, kamera gibi fizikî imkânlarin hayata geçirilecegini belirtti. Aybek, Kültür ve Turizm Bakanligi, Trakya Universitesi, Sabanci Vakfi, Torbali Belediyesi ve TUBITAK gibi kurumlarin destegiyle sürdürülen kazilarin Torbali’ya sanayi kenti olmasinin yani sira kültür kenti olma özelligi de kazandiracagini kaydetti.
‘METROPOLIS EFES’TEN FARKLI DEGIL’
Dokuz Eylül Universitesi (DEU) Arkeoloji Bölümü Restorasyon Ana Bilim Dali Ögretim Görevlisi ve Metropolis Kazi Baskan Yardimcisi Ali Kazim Öz de, Roma Hamami olarak adlandirdiklari tepenin eteklerinde yer alan Palaestra bölümünde 7 metre genisligindeki mozaikleri ortaya çikardiklarini anlatti. Ionya Kent Bölgesi’nde yer almasina karsin Ion Kentleri arasinda gösterilmeyen ve ‘küçük bir kent’ olarak görülen Metropolis’in zengin mozaiklere sahip oldugunu ifade eden Öz, “Bu mozaikler Metropolis’in aslinda komsulari olan Efes ve Izmir’den çok da farkli olmadigini gösteriyor. Kazilarda sinir yok. Sürprizler olabilir. Biz mozaiklerde geometrik sekillere rastladik. Bu mozaiklerin benzeri Perge Antik Kenti’nde bulunuyor. Mozaiklerde insan ve kus figürlerini ele geçirdigimizde önemi daha da artacak” seklinde açiklamalarda bulundu.