2.3 milyon genç meslek sahibi olacak

Kamuda işe erişimi kolaylaştıracak elektronik istihdam portalı kuruluyor. Nitelikli iş imkanlarının bulunduğu bir işgücü piyasası oluşturularak, işsizlik azaltılacak. Yurtdışında yetişen gençlere sınav açılacak, yüksek nitelikli meslek kursları düzenlenecek

2.3 milyon genç meslek sahibi olacak

Hükümet gençlere devlette iş ve kariyer için yeni imkanlar sunarken, kamu istihdamında erişimin kolaylaştırılması amacıyla elektronik kamu istihdam portalı da kuruluyor. Böylece 2.3 milyon genç iş tecrübesi kazanıp meslek sahibi olurken, istihdam portalıyla kamuya personel alımında bürokrasi azalacak.

KALICI ÇÖZÜM ÜRETİLECEK

Yüksek nitelikli işgücü açığını kapatmak için özel eğitim programları düzenlenecek. Bugüne kadar 1.6 milyon kişiye ekmek kapısı açan toplum yararına işlerde özel sektör de devreye girecek.​ Yurtdışında eğitim alan gençlerin devlette işe girmesi konusunda da yeni bir sınav sistemi kurulacak. Milyonlarca çalışanı, iş arayanı ilgilendiren yeni adımlar devreye giriyor. Ekonomik ve teknolojik gelişmelerin işgücü piyasalarına yansımaları belirlenecek.​ İşgücü piyasasının gelecekte ihtiyaç duyacağı beceriler tanımlanacak ve ölçülecek. Daha nitelikli iş imkanlarının bulunduğu, etkin işleyen bir işgücü piyasası oluşturularak, işsizlik kalıcı bir şekilde düşük orana indirilecek. Farklı alanlarda özel istihdamı artıracak politikalar sürdürülecek.

MESLEKLER ARASI GEÇİŞ

Teknolojik gelişmelere uygun işgücü arz ve talebinin en kısa sürede eşleşmesini sağlayacak yeni bir sistem kurulacak. Başkan Erdoğan’ın altını önemle çizdiği dijital dönüşüme uyum sağlayacak işgücünü yetiştirecek programlar devreye girecek. İşgücüne meslekler arası geçiş kolaylaşacak.
Teknolojik gelişmelerin işgücü piyasasına etkisi konusunda özel bir çalışma yapılacak. Bu alanlarda ticarileşme potansiyeli olan projeler desteklenecek.​ İşgücü piyasası mevzuatı ve kurumları dijital dönüşüme uygun ve hazır hale getirilecek.

AVANTAJLI İMKANLAR VAR

Mesleki yeterlilik belgesi Türkiye’nin ulusal markasına dönüştürülecek. Belgeli nitelikli işgücü sayısı da 1 milyona çıkacak. Başkan Erdoğan’ın çağrı yaptığı +2 istihdam hedefine ulaşılması için özel sektörle işbirliği, daha fazla saha çalışması yapılacak. Teşviklerin ilave istihdama katkısı değerlendirilecek. Teşvikler özel politika gerektiren grupların istihdamı ve sektörel ihtiyaçları önceleyecek şekilde tasarlanacak. Hükümet, mevcut uygulamada ilave istihdam teşviki ile iki yıllık dönemde ortalama sigortalı sayısına ilave istihdam sağlayan işverenler için vergi, prim desteği sağlıyor.
Yeni dönemde de gençlere, engellilere, kadınlara, destek tutarı ve yararlanma süreleri açısından daha avantajlı imkânlar sunulacak.