3 renk sonuç verdi!

Torbalı Devlet Hastanesi Acil Servisi'nde, iş ve işlemlerin etkin ve hızlı yürütülmesi amacıyla Triaj, Yeşil Alan ve Sarı Alan uygulaması vatandaşları memnun ediyor. Uygulamaya göre, acil servise gelen hastalar durumlarının ciddiyetine göre sınıflandırılarak öncelikleri belirleniyor.

3 renk sonuç verdi!

ÜLKE genelinde hizmet veren hastanelerin neredeyse yarısından fazlasında hayata geçirilen acil durum kodları, Torbalı’da da yıllar önce hayata geçirilmişti. Hastanenin fiziki yetersizliği ve oluşan yoğunluk nedeniyle etkin olarak kullanılamayan acil durum kodları, yeni Torbalı Devlet Hastanesi’nin hizmete girmesiyle birlikte faydasını göstermeye başladı. Torbalı Devlet Hastanesi’nde triaj (tedavi önceliğinin belirlenmesi) adı verilen uygulamada, acil servise başvuran hastanın ilk olarak bir doktor, sağlık memuru ve acil tıp teknisyeni tarafından aciliyet durumu değerlendiriliyor. Hastalar triaj durumlarına göre sarı ve yeşil olarak sınıflandırılan odalara yönlendiriliyor. Sarı oda, acil müdahaleye gerek olmayan ancak hayati tehlike oluşabilecek hastaların yönlendirildiği oda statüsünü taşırken, yeşil oda ise, durumu acil olmayan, hayati tehlikesi bulunmayan hastaların muayenesinin yapıldığı oda olarak tanımlanıyor.

YENİLİKÇİ UYGULAMA

Yeni hastanenin hizmete girdiği günden bu yana var olan triaj uygulamasının devam ettirildiği Torbalı Devlet Hastanesi’nde bu uygulamayla acil vakalara daha fazla zaman ayrıldığı bildirildi. Hastaların aciliyet durumlarına göre sınıflandırılmasıyla birlikte doktor ve hastaların daha refah bir hizmet ortamına kavuşturulduğunu ifade edilen Torbalı Devlet Hastanesi Başhekimi Şenol Topçu, “Acil Servis’te yaşanan hasta yoğunluğu esnasında hangi hastanın aciliyetinin olduğu ve karışıklık yaşanmasının önüne geçilmek için yeni hizmet binamızda da eskiden olduğu gibi böyle bir uygulama başlatma gereği duyduk. Uygulama ile birlikte hastalara renkli triajlarına göre müdahale ediliyor. Uygulamanın en büyük özelliği hızlı şekilde müdahale edilmesi gereken hastayı o kalabalığın içerisinden çıkartıp acil müdahale odasına alarak gerekli müdahaleyi yapmak. Bunun için hastanemizde sarı ve yeşil alanlar da oluşturduk.” diye konuştu.

ACİL HASTALAR ANINDA BELİRLENİYOR

Uygulamaya göre yeşil olarak belirlenen alanda hayati tehlike arz etmeyen hastaların muayenesi yapılırken, sarı alanda acil müdahaleye gerek olmayan ancak hayati tehlike oluşabilecek hastalar yönlendiriliyor. Acil Polikliniği’nde 1 Uzman 4 Pratisyen Hekim olmak üzere 24 saat boyunca 5 doktor görev yaparken, hastaların renkli alanlara yönlendirilmesini bir doktor, hemşire ya da acil tıp teknisyeni belirliyor. Eski uygulamada zaman zaman yoğunluktan dolayı acil hastanın belirlenememesi nedeniyle kötü sonuçların ortaya çıktığını vurgulayan Başhekim Topçu, bu şekilde acil hastalara gerekli önceliğin gösterildiğini belirtti. Başhekim Topçu, “Uygulamanın, hastalarımız ve hastanemiz açısından çok faydalı olduğunu şimdi daha net görme fırsatı buluyoruz. Çünkü hastanemiz fiziki yapısıyla ve teknik donanımlarıyla bölge hastanesi konumunu üstlenebilecek bir hastane. Eskiden sıraya giren hasta aciliyetinin farkında olmayabiliyordu. Kişi ayakta enfarktüs geçirebiliyordu. Doktor sırayla hastalara baktığı için acil hastayı odaya girmeden anlayamıyordu. Şimdi ise acil vakalara daha fazla zaman ayrılıyor.” dedi. Murat CAN