32 BIN NUFUSLU BIR MAHALLE!

Mahalle denince akla daha mütevazi yerlesim birimleri gelirken, Ayrancilar bu statüye inat birçok ilçe ile yarisir konumda. Saglik, egitim, ulasim, sosyal tesisler gibi birçok hizmeti kent bünyesinde barindiran Ayrancilar henüz mahalle statüsünde.   SON dönemde ekonomik ve demografik anlamda büyük bir gelisim gösteren Ayrancilar, sahip oldugu potansiyel ile Izmir'in birçok ilçesi ile yarisacak konumda olmasina ragmen [&hellip]

32 BIN NUFUSLU BIR MAHALLE!

Mahalle denince akla daha mütevazi yerlesim birimleri gelirken, Ayrancilar bu statüye inat birçok ilçe ile yarisir konumda. Saglik, egitim, ulasim, sosyal tesisler gibi birçok hizmeti kent bünyesinde barindiran Ayrancilar henüz mahalle statüsünde.

 

SON dönemde ekonomik ve demografik anlamda büyük bir gelisim gösteren Ayrancilar, sahip oldugu potansiyel ile Izmir’in birçok ilçesi ile yarisacak konumda olmasina ragmen henüz mahalle statüsünde. Mahalle olarak geçen birçok bölgede ilkokul bile bulunmazken Ayrancilar’da su anda faaliyette olan 8 banka subesi, bir özel hastane, 2 lise, 4 ilkögretim okulu, bir huzurevi, bir sürücü kursu, bir rehabilitasyon merkezi, 11 acil servis istasyonu, noter, bölgenin en büyük mesire alani ve jandarma karakolu bulunuyor. Bölgede en dikkat çekici olan ise hizla artan insaat sayisi. Sayilari 15’i geçen insaat firmalari, binlerce yeni konuta imza atiyor.

 TEK EKSIK: KAYMAKAMLIK BINASI

GELISIMI 2000’li yillarinda basinda 1600 konutluk Ege Koop’un Izmir’den yasayanlar tarafindan tercih edilmesi ile baslayan Ayrancilar, o yillarda Izmir’in en çok iç göç alan bölgelerinden oldu. Simdilerde birbirinden lüks konutlarin insa edildigi bölgede 10 binin üzerinde konut bulunuyor. Nüfusu 32 bini zorlayan Ayrancilar’da Yapi Kredi, Finansbank, Seker Bank, Garanti Bankasi, Is Bankasi, Ziraat Bankasi, Halk Bankasi subeleri bulunuyor. Bölgede Mevlana Huzurevi 3 ay önce hizmete girdi. 5 yildir da bir sürücü kursu faaliyet gösteriyor. Mahalle denince akla daha mütevazi yerlesim birimleri gelirken, Ayrancilar bu statüye inat birçok ilçe ile yarisir konumda. Torbali’ya 15 km uzakliktaki bu yerlesim alaninda halk, merkeze gelmeden birçok ihtiyacini giderebiliyor. Bölgenin en büyük mesire alani olan Suyunbasi’ni bünyesinde barindiran Ayrancilar, hafta sonu adeta piknikçilerin akinina ugruyor. Saglik, egitim, ulasim, sosyal tesisler gibi birçok hizmeti kent bünyesinde barindiran Ayrancilar’da tek eksik, Esnaf Dernegi Baskani Ahmet Gümüs’ün tabiri ile “kaymakamlik binasi.”

 ÖZKAN: IYI PLANLAMA GESILIMI HIZLANDIRDI

AYRANCILAR’IN hiçbir sikinti yasanmadan yeni kurumlar ve konutlara ev sahipligi yapabilmesinde yillarca öncesinde yapilan planlamanin önemli payi oldugunu söyleyen Eski Belediye Baskani Ahmet Özkan, “Ayrancilar’in içinden geçen yol, Torbali basta olmak üzere birçok mahalleden geçiyor ama hiçbirinde yol üzerinde bu kadar bankayi göremezsiniz. Çünkü bizim bölgemizde yan yollar güzel ayarlandi. Ayni sekilde bizler, zamaninda alt yapi ve kanalizasyon sebekesini çok uzun yillar kullanilacak sekilde plandik. Torbali merkezde 3 tane 20 tonluk su deposu bulunmasina ragmen bizim 3 bin ton suyumuz var. Bunun yaninda 7 tane okul arsamiz hazir. Iyi bir planlama ile Ayrancilar’in gelisimini hizlandirdigimizi düsünüyorum” dedi.

 GUMUS: HEM SAKIN HEM IS ALANI

YUZLERCE esnafi bulunan Ayrancilar’da geçtigimiz aylarda kurulan Esnaf Dernegi’nin baskani Ahmet Gümüs, bölgenin çok hizli gelistigini söyledi. Mahalle taniminin Ayrancilar’a hiç uymadigini söyleyen Ahmet Gümüs, “Mahalle denince akla bir ilçenin küçük bir yerlesim alani gelir Ama Ayrancilar öyle degil. Yüzlerce esnafin yani sira yüzlerce fabrikaya sosyal tesislere, egitim kurumlarina ev sahipligi yapan ve her yil nüfusu yüzde 20 artan bir bölgedeyiz. Buranin gelismesinde en büyük etken hem sakin yapisi hem de sanayinin gelismis olmasindan dolayi is imkâninin bulunmasi. Insanlar burada hem kafa dinliyor hem de isine gücüne bakiyor. Tek eksigimiz, yerinden yönetim olmadigi için hizmetlerin aksamasi” dedi.

 TORBALI’YI GEÇER

GELISIM hizinda illerle yarisan Torbali’da gelisime açik bölgelerin basinda Ayrancilar geliyor. 10 yil öncesine kadar yesili, temiz havasi ve suyu ile ön plana çikan sirin bir belde olan Ayrancilar, simdilerde müteahhitlerin insaat yapmak için birbiri ile yaristigi ve Izmir’den sikilanlarin yerlesim için tercih ettigi bölgelerin basinda geliyor. Bölgede yerlesim ve is yeri olarak degerlendirilecek çok alan bulunmasi ve Izmir’e Torbali’dan daha yakin olmasi Ayrancilar’i Torbali’dan bir adim öne çikariyor. Ayrancilar’in en fazla 5 yil sonra Torbali’yi bile geçmesine kesin gözü ile bakiliyor.

 KÖYDU, BELDE OLDU, MAHALLEYE DÖNUSTURULDU

TORBALI ilçesine bagli Ayrancilar Köyü, 1991′de belde oldu. Izmir’e 30, Torbali merkeze 15 kilometre mesafede, Izmir-Aydin karayolu üzerinde bulunan Ayrancilar, 2007 yili resmi rakamlarina göre Türkiye genelinde yüzde 114,9′luk artis hiziyla nüfusu en hizli yükselen yerlesim yeriydi. 2000 yilinda 7 bin 719 olan nüfus, 2007′de 16 bin 588′e ulasti. Dört ilkögretim okulu, çok programli lise, 7 banka subesi, iki saglik ocagi ve bir özel hastanesi bulunan, 300’ün üzerinde fabrikaya ev sahipligi yapan Ayrancilar, 29 Mart Yerel Seçimi’nden sonra belediye statüsünü kaybetti ve mahalle yapildi. Ayrancilar su an Güzelbahçe, Dikili, Bayindir, Foça, Karaburun, Kinik, Beydag, Seferihisar ve Kiraz ilçelerinden büyük.