33 eser 117 yildir ayakta

Okullar, camiler, havuzlar ve çesmeler yaptirtan 2. Abdülhamit'in eserleri aradan geçen uzun yillara ragmen hâlen ayakta ve günümüzde halen kullaniliyor SULTAN 2. Abdülhamit, padisahlik yaptigi dönemde Torbali'ya ve civardaki köylere birçok hizmet binasi ve çesitli eserler kazandirdi. Okullar, camiler, havuzlar ve çesmeler yaptirtan 2. Abdülhamit'in eserleri aradan geçen uzun yillara ragmen hâlen ayakta ve günümüzde [&hellip]

33 eser 117 yildir ayakta

Okullar, camiler, havuzlar ve çesmeler yaptirtan 2. Abdülhamit’in eserleri aradan geçen uzun yillara ragmen hâlen ayakta ve günümüzde halen kullaniliyor

SULTAN 2. Abdülhamit, padisahlik yaptigi dönemde Torbali’ya ve civardaki köylere birçok hizmet binasi ve çesitli eserler kazandirdi. Okullar, camiler, havuzlar ve çesmeler yaptirtan 2. Abdülhamit’in eserleri aradan geçen uzun yillara ragmen hâlen ayakta ve günümüzde halen kullaniliyor. Abdülhamit’in yaptirdigi ve günümüze kadar ulasmis olan eserlerden en önemlisi Bülbüldere Mahallesi’nde bulunuyor. Bölgeye 117 yil önce insa edilen okul aradan geçen süreye ragmen ilk günkü gibi. Sultan 2. Abdülhamid tarafindan Bülbüldere’ye yaptirilan okulun kayitlarinda çok ilginç veriler bulunuyor. Incelemelerde okulun açildigi ilk yillarda kiz ögrenci sayisinin erkeklerden fazla oldugu göze çarpiyor.

TORBALI’YA 15 OKUL YAPTIRDI

TORBALI’DA kendisine çiftlik kuran 2. Abdülhamit sik sik ilçeyi ziyaret eder ve buranin sorunlariyla bizzat ilgilenirdi. 2. Abdülhamit padisahlik yaptigi dönem içerisinde Torbali’ya tam 18 adet cami ve 15 okul yaptirdi. Özellikle egitime çok büyük önem veren padisah her bölgeye yaptirdigi okullarla adindan sikça söz ettirdi. Abdülhamit tarafindan yaptirilan 15 okuldan sadece 3 tanesi suanda ayakta duruyor. Bülbüldere Mahallesi’ndeki okul disinda Yeniköy ve Kirbas’taki okullarda günümüze kadar ulasti. Egitimli bir toplum hayali kuran Abdülhamit, Bülbüldere’de bir okul yapmaya karar verdi. 1893’te yapimina baslanan okul, 1 yilda tamamlandi. Okullarin tamami 2 sinif, 1 ögretmen odasi ve 1 dükkândan olusuyordu. 1894’te açilan okulda Sükrü Efendi muallimlik yaparken 14 kiz, 12 erkek egitim görüyordu. 1896’da ögretmen sayisi 2’ye çikarken 23 kiz, 16 erkek okuyordu. 1902’de ise 28 kiz, 14 erkek ögrenci egitim aliyordu.

EGITIMDE REKORLARA IMZA ATTI

2. Abdülhamit’in egitime büyük önem verdigini söyleyen Yerel tarihçi Yasin Kayis: “Osmanli tarihinin en canli egitim hamlesi, Sultan Abdülhamit döneminde gerçeklesmistir. Abdülhamit dönemiyle kiyaslanabilecek bir okullasma düzeyine yeniden ancak 1950′li yillarda ulasabilmistir. Mesela 1895’te ülke sinirlarina tekabül eden bölgede 835 ortaokul ve lise bulunuyorken 1923’te bu sayi 95’e düsmüstür. Her yil ortalama 400 ilkokul açilmistir ki, bu Cumhuriyet döneminde bile kirilamamistir. Yüzyili askindir ayakta duran bu okullar ilçenin nadir eserlerindendir. Bülbüldere’deki bu tarihi okulun Egitim Müzesi olmasi için yetkililerin girisimde bulunmalari gerekir.” seklinde konusarak sözlerini noktaladi.