4 kuşaktır şampiyon deve yetiştiriyorlar!
Günlük maliyeti 50 lirayı geçen ve neredeyse hiç getirisi olmamasına rağmen Kuşçuburun'lu Mehmet Yavaş'ın 14 devesi bulunuyor. Ege Bölgesi şampiyonu olan develere sahip olan Yavaş, dedelerinden kalma bir geleneği sürdürüyor YÜZYILLAR boyu ulaşımda kullanılan ve güreş müsabakaları düzenlenen deve besiciliği kuşaktan kuşağa aktarılıp gelenek devam ettirilirken Torbalı'da meraklıları ve sayıları her geçen gün artıyor. Oldukça [&hellip]
Günlük maliyeti 50 lirayı geçen ve neredeyse hiç getirisi olmamasına rağmen Kuşçuburun’lu Mehmet Yavaş’ın 14 devesi bulunuyor. Ege Bölgesi şampiyonu olan develere sahip olan Yavaş, dedelerinden kalma bir geleneği sürdürüyor
YÜZYILLAR boyu ulaşımda kullanılan ve güreş müsabakaları düzenlenen deve besiciliği kuşaktan kuşağa aktarılıp gelenek devam ettirilirken Torbalı’da meraklıları ve sayıları her geçen gün artıyor. Oldukça zahmetli ve masraflı olmasına rağmen bir tutku haline gelen deve besiciliğinin pek bir getirisi olmamasına rağmen besleyen kişi sayıları hızla artıyor. Sadece kendisine ait 14 devesi bulunan Torbalı Deve ve Deveseverler Derneği Başkanı Mehmet Yavaş, develeri kendileri yetiştirdiklerini ifade ederek 400 yıllık bir geleneği sürdürdüklerini belirtti. Özenle bakılan develer Ege Bölgesi’nin çeşitli il ve ilçelerinde düzenlenen festivallerde güreşiyor.
“SEVGİ OLMADAN BESLENMEZ”
1 tonu geçen ağırlıklarıyla dikkat çeken develerin sahiplerine günlük maliyeti 50 lirayı geçiyor. Getirisi neredeyse yok denecek kadar az olan develer 6 yaşında sonra ise güreş organizasyonlarına katılıyor. Deve beslemenin zorluklarının ancak sevgiyle aşılabileceğini ifade eden Mehmet Yavaş, “Devecilikle uğraşımız yüzyıllar öncesine dayanıyor. Ben 4 kuşak öncesine kadar devecilikle ilgili anılarla büyüdüm. Bence develer Türkiye’deki en şanslı hayvanlar. Çünkü kahvaltı yapmadan önce onların yemini veriyoruz” dedi.
ALTLARINA HALIFLEX DÖŞENİYOR
Dişi ve erkek develer ayrı çiftliklerde besleniyor. Şuanda evinde 14 tane devesi bulunan Mehmet Yavaş, develerin karışık olarak beslenmeleri halinde erkeklerin az yem yediklerini ve birbirlerine karşı üstünlük kurmaya çalıştıklarını ifade etti. Tülü cinsli tek hörgüçlü develerin ortalama 30 yıl yaşadıklarını kaydeden Mehmet Yavaş, “Develerimizin kış için özel bölümleri bulunuyor ve altlarına 2 kat halıflex döşüyoruz. Onların rahat etmelerini sağlıyoruz. Develer çok hisli hayvanlardır. Bu yüzden güreş zamanı süslenirler. Onlar bu süsleri hissederler ve güreş zamanı geldiğini anlarlar. Bir devenin süslemesi 5 ile 7 bin liraya mal oluyor” şeklinde konuştu.
GÜNDE 3 KM YÜRÜYORLAR
Aralık ayında başlayan güreşlere develer aylar öncesinden hazırlanıyor. Güreş müsabakaları için develer Eylül ayından itibaren her gün en az 3 kilometre olmak üzere yürüyüşe çıkarılıyor. Eylül ayında bütün günlerini develerin antrenmanlarına harcadıklarını ifade eden Mehmet Yavaş, “Güreşler üreme zamanları olan Aralık ve Nisan ayları arasında yapılıyor. Develer bu dönemde içgüdüsel olarak birbirlerine üstünlük kurmaya çalıştığı için bu dönemde yapılır. Güreşlerde kesinlikle birbirlerine zarar vermezler çünkü ağızları bağlanır” ifadelerinde bulundu.
ŞAMPİYON KÖROĞLU
Torbalı Deve ve Deveseverler Derneği Başkanı Mehmet Yavaş’ın Köroğlu isimli 11 yaşındaki devesi geçen sene Ege Bölgesi’nde düzenlenen güreşlere damgasını vurdu. Aydın Yeni Pazar, Menemen, Bayraklı ve Denizli Sarayköy’de düzenlenen güreşlerde şampiyon olup 1 sene içerisinde 4 birincilik elde eden Köroğlu isimli deve ihtişamı ve iriliğiyle görenleri kendisine hayran bırakıyor. Köroğlu gibi bütün develerinin gelecekte şampiyon olacaklarına inandığını kaydeden Mehmet Yavaş, “Deve beslemek sevgi ister. Develer hisli hayvanlardır. Onları seveceksin ki karşılığını alasın” diyerek sözlerini tamamladı.