50 milyon Euro'ya bürokratik fren

Slovenyali SAWA Grubu ile birlikte ilçede traktör fabrikasi kurmak isteyen isadami, 5 yildir bürokrasi ile ugrasiyor. Yilda 20 bin traktör üretmesi hedeflenen tesiste 3 bin kisi çalisacak IZMIRLI Agromach firmasi, Slovenyali SAWA Grubu ile Torbali’da ilk etapta 50 milyon Euro’luk yatirimla traktör fabrikasi kurmaya karar verdi. Fakat 5 yildir bürokratik engelleri asamadiklari için Türkiyede 'bir [&hellip]

50 milyon Euro'ya bürokratik fren

Slovenyali SAWA Grubu ile birlikte ilçede traktör fabrikasi kurmak isteyen isadami, 5 yildir bürokrasi ile ugrasiyor. Yilda 20 bin traktör üretmesi hedeflenen tesiste 3 bin kisi çalisacak

IZMIRLI Agromach firmasi, Slovenyali SAWA Grubu ile Torbali’da ilk etapta 50 milyon Euro’luk yatirimla traktör fabrikasi kurmaya karar verdi. Fakat 5 yildir bürokratik engelleri asamadiklari için Türkiyede “bir ilk” olacak yatirim hayata geçirilemiyor. Elektronik Mühendisi olan Esen Ayse Çakir ve Hayrettin Çakir’in sahibi oldugu Agromach firmasi, bürokratik engelleri astigi takdirde yatirima 50 milyon Euro ile baslayacak. Yilda 20 bin traktör üretilmesi planlanan tesisin 70 bin metrekare alanda yapilandirilmasi öngörülüyor. Ayrica motosiklet ve is makinesi de üretilmesi planlanan tesiste, yaklasik 3 bin kisiye istihdam saglanacak.

5 YIL KAYBETTIK

IZMIR’DEKI bürokrasiyi bir türlü asamadigini söyleyen Hayrettin Çakir isyan etti. Tek istediklerinin arazi tahsisi oldugunu belirten Çakir, “Lüks otellerde aksam içkili masalarda verilen sözler sabah unutuluyor. Bir masandan öteki masaya evrak aylarca gitmiyor. Begenmedigimiz Bulgaristan, Kirgizistan’dan teklif aliyoruz ama Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Aziz Kocaoglu daha beni tanimiyor” dedi. Entegre tesis kurmanin ne degerli bir yatirim oldugunun farkinda olmadiklarini belirten Çakir, “Böyle duyarsizlik ne duydum ne gördüm. Izmir’e Torbali’ya pazar, döviz ve katma deger kazandirmam isteniyor ama deyim yerindeyse gösterilen ilgisizlikle bize resmen “Ulkeyi terk edin gidin, bu dev yatirimi baska yerde yapin” deniliyor” diye konustu. Çakir, tesvik, arsa tahsisi ve Sanayi Bakanligi’ndan gelecek onaylari beklerken 5 yil kaybettiklerini söyledi.

TURKIYE’DEN GITMEK ISTEMIYORUZ

MUHENDIS Esen Ayse Çakir ise, Slovenya’nin taninmis traktör üreticilerinden SAWA Grubu ile ortaklasa gerçeklestirecekleri yatirimin engellerin asilmasi durumunda hemen hayata geçirilecegini söyledi. Ortaklik öncesinde esi Hayrettin Çakir ile basta Kore, Japonya ve Çin olmak üzere 80 ülkeyi gezdiklerini ifade eden Çakir, ortaklik için girisimde bulunduklari her firmanin önce kendilerine ithalatçi olmalarini teklif ettiklerini kaydetti. Yatirimi kendi ülkelerinde yapmak istediklerini anlatan Çakir, “Biz ülkemizde üretip, Izmir’e deger kazandirmak istedik fakat bir türlü engelleri asamiyoruz. Bu konuda yetkililerden destek bekliyoruz. Amacimiz yatirim” diye konustu.

50 milyon Euro’luk DEV YATIRIM

UZUN süredir Limb marka traktörlerin Orta Asya, Ortadogu ve Balkan ülkelerinin satis temsilciligini yapan Izmirli Agromach firmasi, Slovenyali SAWA Grubu ile ilk etapta 50 milyon Euroluk yatirimla Torbali’da traktör fabrikasi kurmaya karar verdi. ‘Limb Luxs’ marka traktörler üreteceklerini belirten Agromach Yönetim Kurulu Baskani Esen Ayse Çakir, kuracaklari tesiste ayrica motorsiklet ve is makinesi de üretmeyi planladiklarini yaklasik 3 bin kisiye istihdam saglayacaklarini söyledi. Elektronik mühendisi olan Esen Ayse Çakir’in sahibi oldugu Agromach, yatirima 50 milyon Euro ile baslayacak. Yilda 20 bin traktör üretilmesi planlanan tesisin 70 bin metrekare alanda yapilandirilmasi öngörülüyor. Girisimci çift, bürokratik engelleri asmayi bekliyor.

‘ITHALATÇI OLMAK ISTEMEDIK

SLOVENYA’NIN taninmis traktör üreticilerinden SAWA Grubu ile ortaklasa gerçeklestirecekleri yatirimin engellerin asilmasi durumunda hemen hayat geçecegini söyleyen Çakir, bu ortakligi yapmadan önce esi Hayrettin Çakir ile basta Kore, Japonya ve Çin olmak üzere 80 ülkeyi gezdiklerini, ortaklik için girisimde bulunduklari her firmanin önce kendilerine ithalatçi olmalarini teklif ettiklerini belirterek, “Biz ülkemizde üretip, Izmir’e deger kazandirmak istedik” dedi. 4580 beygir gücünde Limb markali traktörleri üreteceklerini ve traktörlerde Euro3 teknolojisi sayesinde hem dogaya salinan gazlardaki zararin en aza indirgenecegini ve performanslarinin artacagini söyleyen Çakir, Türki Cumhuriyetleri, Balkan Ulkeleri, Ortadogu, Orta Asya ve Kuzey Amerika’da 4081 noktada satis ve servis agi ile tüketicilerin yaninda olacagini açikladi.