60 derece sıcakta oruç!
Ramazan ayının gelmesiyle özellikle oruç tutan fırıncılar büyük sıkıntı yaşıyor. Yaz ayına denk gelen Ramazan ayı fırının da sıcaklığıyla fırıncıların zahmetli oruç tutmasına neden oluyor. ON bir ayın sultanı Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi birçok sektörde çalışanların yorgun ve bitkin düşmesine neden olurken, Ramazan ayında yapılan en zor mesleklerden biri de fırıncılık. Sahura kadar [&hellip]
Ramazan ayının gelmesiyle özellikle oruç tutan fırıncılar büyük sıkıntı yaşıyor. Yaz ayına denk gelen Ramazan ayı fırının da sıcaklığıyla fırıncıların zahmetli oruç tutmasına neden oluyor.
ON bir ayın sultanı Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi birçok sektörde çalışanların yorgun ve bitkin düşmesine neden olurken, Ramazan ayında yapılan en zor mesleklerden biri de fırıncılık. Sahura kadar açık duran ve iftardan önce 4-5 saati 60 ile 100 derece arasında değişen ateşin başında geçiren fırıncılar, kış ramazanlarında daha rahat ve kolay şartlarda çalıştıklarını söyledi. Günün büyük bir kısmında odun veya fırın ateşi altında çalışıp aynı anda da oruç tutan fırıncılar özellikle çok fazla susadıklarını belirtip. Mis gibi kokan pidenin nefislerini hararetlendirdiğini belirtti.
ALLAH YARDIM EDİYOR
Ramazan ayı ile birlikte hava sıcaklıklarının 30 ile 40 derece arasında sıcaklık gösterdiği Torbalı’da fırın ustaları, üzerine eklenen fırın sıcaklıkları ile hayli zorda kalıyor. Hamur ustaları, klima bile bulunmayan alanda üstelik ekmeği pişiren fırınların yanında hamurlarını açıyor. Sıcağa ve mis gibi kokan ekmeğe rağmen oruçlarını tuttuklarını belirten ustalar, “Fırın ısısı ile birlikte 50-60 derece sıcaklıkta ekmek çıkartıyoruz. Ama ne mutlu ki bize orucumuzu da tutabiliyoruz. Bu zorlu koşullarda hem oruç tutup, sevaba giriyoruz, hem de insanların iftarda yiyecekleri ekmek ve pideleri hazırlıyoruz” dedi. Özellikle Atatürk Mahallesi’nde bulunan birçok fırın gün boyu açık olmasına rağmen bazı fırınlar ise sıcak nedeniyle iftara yakın ekmek, pide üretimine başlıyor.
ÇOK ZOR
Yaklaşık olarak 10 yıldır ilçede çeşitli fırınlarda fırıncı ustası olarak çalışan Ahmet Bayram Gündüzeli, fırının sıcaklığının yaklaşık 250 derece olduğunu belirterek; “Zorlanıyoruz, ama mecbur. Mesleğimiz bu. 1 ay ramazanda katlanmak zorundayız. Allah dayanma gücü veriyor. Ben 10 yıldır bu işi yapıyorum. Artık alıştık. Fırıncılığın Ramazan ayında zorlukları çok. Bir de ramazanın yaza gelmesi, oruçlu olmamız, sıcakta çok etkiliyor. Fırıncılar kış ramazanlarını daha çok sever” dedi. Atatürk Mahallesi’ndeki bir diğer fırın işletmecisi ise, “Ramazanın yaz aylarına gelmesi ve zamanın uzun olması, bir de havaların sıcak olması fırıncıları oldukça zorluyor. Fırın dereceleri çok yüksek. Belki günde çok fazla uzun süre çalışmıyoruz, ama sahura kadar açık, akşam da iftara 4-5 saat kala fırın başına geçiyoruz. Günde bin adet pide çıkartıyoruz. Kolay değil” diye konuştu.