60 yıl önce Yunan Karakoluna gelin geldi!
İşgalci Yunan askerlerinin karakoluna 1955 yılında gelin gelen Gürsel Görgülü, karakolun içerisine zamanla restore etse de kapı ve pencerelerine dokunmadı. Görgülü 60 yıldır kurşun delikleri ve savaş anılarıyla yaşıyor 1955 yılında gelin olduğu Karakuyu Mahallesi'nde ailesinin damat tarafından ev isteği üzerine 10 lira karşılığında alınan eski Yunan karakolunda yaşamaya başlayan gelin Gürsel Görgülü tam 60 [&hellip]
İşgalci Yunan askerlerinin karakoluna 1955 yılında gelin gelen Gürsel Görgülü, karakolun içerisine zamanla restore etse de kapı ve pencerelerine dokunmadı. Görgülü 60 yıldır kurşun delikleri ve savaş anılarıyla yaşıyor
1955 yılında gelin olduğu Karakuyu Mahallesi’nde ailesinin damat tarafından ev isteği üzerine 10 lira karşılığında alınan eski Yunan karakolunda yaşamaya başlayan gelin Gürsel Görgülü tam 60 yıldır karakolda yaşıyor. Karakola yerleştikten sonra eşiyle birlikte restore ettiği karakolda yarım asırdan uzun ömür geçiren 80 yaşındaki Görgülü, kurşun izleriyle dolu olan karakolda yaşamaya devam ediyor. 1994 yılında eşinin vefat etmesi ve yaşının da ilerlemesiyle karakolun üst katlarına çıkamayan Görgülü karakolun arka bahçesine müstakil bir ev yaptırdı.
10 LİRAYA ALINDI
İzmir işgali sırasında Yunanlıların eline geçen ve 4 yıl boyunca Yunan askerleri tarafından kullanılan karakol işgalin ardından sahipsiz kaldı. Uzun bir süre boş olarak duran eski karakol Gürsel Görgülü’nün gelin olmasının ardından zamanın 10 lirasıyla Hasan Bey isminde köyün ileri gelenlerinden birinden satın alınarak Görgülü çiftinin kullanımına sunulmuş. İçi restore edilen Yunan karakolunun kapı ve pencerelerine ise dokunulmadı. Karakolun içerisinde askerlerin saklanması için gizli bir sığınak odası bulunuyor.
DERGİLERDE YER ALDI
Tarihi bir karakolda yaşayan Gürsel Görgülü’nün 1955 yılında gelin oluşuyla ilgili bazı fotoğraflar çeşitli tarih dergilerinde yer alıyor. Karakolun oldukça ilginç bir hikayesi bulunduğunu anlatan Gürsel Görgülü, “Babam Yunan işgali sırasında muhtarmış. Yunan askerleri kendi aralarında köyü yakmak için Rumca konuşurlarken babam anlamış. Bir danamızı kesip askerlere yemek vermiş. İçkiye düşkün olan askerler sarhoş olunca da köylüler evlerini terk etmişler ve Yunan askerleri amacına ulaşamamış” dedi.
“BİZE İŞGALİ HATIRLATIYOR”
Karakolun arka bahçesinde önceden büyük bir meşe ağacının bulunduğunu ifade eden Gürsel Görgülü, Yunan askerleri buradaki Türk çetelerinin sürekli saldırılarına uğruyordu. Bu yüzden karakolun kapılarında, pencerelerinde, duvarlarında hep kurşun izleri var. Bahçede bulunan büyük meşe ağacına Türk çetelerine yardım edenler bağlanarak cezalandırılırdı. O ağacı bu kötü günlerin izlerini silmesi için kestik. Kısacası bu karakol bizim mahallemizin Yunan işgallerinde yapılan zulümleri bizlere hatırlatıyor” şeklinde konuştu.