8 sektör 1 çiftçiden besleniyor
Tarimda makinelesmenin artmasiyla birlikte isgücü azaldi. Buna paralel olarak bir çiftçiye gerekli hizmeti verecek olan sektörler çogalmaya basladi. YAZ dönemi ile birlikte tüm ovada hareketlik basladi. Çiftçi ile birlikte birçok sektör de hareketlendi. Tarim, bitkisel ürünlerin üretilmesi, bunlarin kalite ve verimlerinin yükseltilmesi, bu ürünlerin uygun kosullarda muhafazasi, islenip degerlendirilmesi ve pazarlanmasini ele alan genis bir [&hellip]
Tarimda makinelesmenin artmasiyla birlikte isgücü azaldi. Buna paralel olarak bir çiftçiye gerekli hizmeti verecek olan sektörler çogalmaya basladi.
YAZ dönemi ile birlikte tüm ovada hareketlik basladi. Çiftçi ile birlikte birçok sektör de hareketlendi. Tarim, bitkisel ürünlerin üretilmesi, bunlarin kalite ve verimlerinin yükseltilmesi, bu ürünlerin uygun kosullarda muhafazasi, islenip degerlendirilmesi ve pazarlanmasini ele alan genis bir sektör. Bu sektörün basrol oyuncusu ise çiftçiler. Çiftçiler, ekonomik degeri olan ürünleri yetistirmekle kalmiyor, bu ürünlerin yetistirilmesi, pazarlanmasi ve satilmasi asamalarinda da birçok sektörün var olmasina olanak taniyor. Sadece ürün yetistiren ve yetistirdigi ürünleri tüccarlar araciligiyla alicisiyla bulusturdugu sanilan çiftçiler, tohumundan tarim aletlerine, danismanindan analiz sirketlerine, taseron isçilerden hale, nakliye islerinden tüccarlarina kadar birçok sektörde is kapisi yaratiyor.
SEKTÖRLER ÇOGALDI
DISARIDAN bakildiginda marketten ya da pazardan alinan birçok besini yetistiren çiftçi, aslinda degisik sektörlere de is kapisi olusturuyor. Tarimda makinelesme is gücünü azaltsa da ise tarlayi sürerek baslayan çiftçi, bunun için tarim aletleri firmalarindan gerekli olan traktör, orak, çapa ve daha birçok teçhizati temin ediyor. Ilkel yöntemleri bir kenara birakan çiftçi, bu sayede teknolojik aletlerle daha kolay üretim yapabiliyor. Ardindan bir baska firmadan tohum, gübre, ilaç vb. ürünler temin ediyor. Daha sonra çiftçi, ürünlerin verimli ve kaliteli olmasi için yetkili firmalardan danismanlik hizmeti aliyor. Akabinde ürünlerin kalitesini test ettirmek için analiz laboratuarlarina gönderiyor. Kalitesi belgelenen ürünler, taseron firmalarin isçileri tarafindan toplanmasi amaciyla bölgeye getiriliyor. Urünler, tüccarlarla pazarliga giriyor ve nakliye ile hale gidiyor.
ÇIFTÇILER HER ALANDA VAR
ORTAK yasamdan ortak paydalar çiktigini belirten Damla Tarimsal Uretim Organizasyon ve Danismanlik firmasinda Ziraat Yüksek Mühendisi Muhittin Cengiz, çiftçinin hitap etmedigi hiçbir sektör olmadigini kaydetti. Sektörlerin çogalmasinin üretimden tüketime kadar bir zincir olusturdugunu kaydeden Cengiz, “Yedigimiz ekmekten giydigimiz elbiseye, saçimizdaki boyadan, kullandigimiz yaga ve kokulara kadar birçok alanin kaynaginda çiftçi var. Ancak hayatin bir gerçegi var ki o da kim çok emek harcarsa o en az hak sahibidir. Çiftçiler hayatimizda çok önemli bir yere sahip olmasina ragmen küçük üreticiler acimasizca bitme noktasina getirildi. Oysa çiftçinin cebine para girerse, bu herkesin cebine para girecegi anlamina gelir. Bu yüzden birçok sektörün gelismesi için çiftçiler hayati önem tasiyor” seklinde konustu.
Mahsul para edince tüm sektörler etkileniyor
TUMOSAN Traktörleri’nin Selçuk,Tire, Menderes Bölge Bayiligini yapan Çaglar Aran, çiftçinin kar etmesi durumunda baglantili oldugu tüm sektörlerin rahatladigini ifade etti. Iyi kar eden bir çiftinin 5 yilda bir traktörünü yeniledigini ifade eden Aran, “Çiftçinin kar etmesi demek, alisveris yaptigi tüm sektörlerin kar etmesi anlamina geliyor. Tüketim devam ettikçe çiftçilik ve onun ayakta tuttugu tüm sektörler ayakta kalir” dedi.
Fabrika istihdaminin ana kapisi: Çiftçilik
ILK bakista bir fabrika isçisinin çiftçilik ile nasil bir bagi olacagi merak konusu olurken, aslinda ö-zellikle sebze ve meyve fabrikala-rinin temelinde çiftçinin üretim gücü geliyor. Torbali gibi tarima dayali endüstrinin gelistigi ilçeler-de onlarca sebze meyve fabrikasi faaliyet gösteriyor. Sezonda en az 400 kisinin çalistigi Özgörkey, Tat, Tukas, VSM, Verde, Efendiogullari basta olmak üzere dev gida fab-rikalarinin isledigi hammaddeler Torbali ovasinin verimli toprakla-rindan elde ediliyor. Ilk olarak çift-çinin elinin degdigi ürünler, dolay-li olarak binlerce isçiye ekmek kapisi oluyor.