ABDÜLHAMİT HAN'I ANMA ETKİNLİKLERİNE BÜYÜK İLGİ

Torbalı'ya sayısı eser kazandıran Sultan Abdülhamid Han, dev bir organizasyon ile anıldı. Panelde Abdülhamit'in hizmetleri ve Torbalı ile ilişkisi anlatıldı. Etkinliğe, özellikle gençlerin ilgisi oldukça yoğundu. TORBALI Belediyesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi'nin katkılarıyla 'Osmanlı Döneminde Torbalı ve Sultan ll. Abdülhamid Han' konulu panel Torbalı Belediye Kültür Merkezi (BKM) de gerçekleşti.Salonu dolduran vatandaşlar İzmir Kâtip [&hellip]

ABDÜLHAMİT HAN'I ANMA ETKİNLİKLERİNE BÜYÜK İLGİ

Torbalı’ya sayısı eser kazandıran Sultan Abdülhamid Han, dev bir organizasyon ile anıldı. Panelde Abdülhamit’in hizmetleri ve Torbalı ile ilişkisi anlatıldı. Etkinliğe, özellikle gençlerin ilgisi oldukça yoğundu.

TORBALI Belediyesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin katkılarıyla ‘Osmanlı Döneminde Torbalı ve Sultan ll. Abdülhamid Han’ konulu panel Torbalı Belediye Kültür Merkezi (BKM) de gerçekleşti.Salonu dolduran vatandaşlar İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde görev yapan öğretim üyeleri İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Attila Acar, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Bülent Uludağ, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yeniçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özer Küpeli ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İrfan Kökdaş’ı ilgiyle dinlediler.Panele Torbalı İlçe Kaymakamı Aydın Memük, Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cafer Tosun, Ak Parti İlçe Başkanı Hasan Akbıyık, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

GEÇMİŞİNİ UNUTMAYAN NESİL

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Görmez, “Sultan ll. Abdülhamid Han’ı vefatının 97. yılında saygıyla ve rahmetle anıyorum. Böylesine seçkin, akademik bir kadronun karşısına çıkıp bilime, topluma ve tarihe dair konuşacak değilim. Ancak; Torbalı’mızda tarihe, bilime, geleceğe ve geçmişe dair bütün değerlerin konuşulması, tartışılması, elde edilen verilerle de bir yol haritasının oluşturtması gerektiğini düşünenlerdenim. Biz kimliksiz, geçmişi olmayan, bütün birikimleri 90 yıla sığdırılan ve sonradan türetilmiş toplama bir kültürün mirasçıları gibi gösteriliyoruz. İşte bu durum beni incitiyor. Tarih bilgisinden yoksun, değerlerine yabancı hale getirilmiş, atasından ve geçmişinden utanan ya da unutturulan bir nesilden nasıl başarı bekleyebiliriz? İnsanoğluna anlam kazandıran, onu üstün ve mesul kılan en önemli vasıflarından birisi ilimdir. Büyük uygarlıkların, devletlerin seyir defterine baktığınızda tarihiyle, kültürüyle doğru ve sağlıklı beslenen milletler varlıklarını sürdürebilmeyi başarmışlardır.”

İÇİMİ ACITIYOR

Belediye olarak tarihe sahip çıkmaya devam edeceklerini söyleyen Başkan Görmez, “Tarihimizi farklı kaynaklardan okumalıyız, incelemeliyiz, tefekkür ve muhakeme etmeliyiz.Tarih bilincimizi artırmadan ve atalarımızın izlerini sürmeden vatan sevgimizi neyle besleyeceğiz? Çocuklarımıza hangi tarihi aşılayarak geleceğe koşacağız? Belediyelerin, su kadar, yol kadar, ağaç, çevre ve şehircilik kadar önemli bir misyonu da tarihine sahip çıkmaktır. Yönettiğimiz kentte tarihe dair ne varsa, hangi değerler bu şehrin kurulmasını sağlamışsa, hangi yapılar tarihe tanıklık etmişse, hangi çeşme bize su, hangi cami bize ezan sesi dinletmişse, hangi handa atalarımız dinlenmişse ona sahip çıkacağız. Çünkü biz bilime inanıyoruz. İlmimizden ve tarihimizden güç almamız gerektiğini düşünüyoruz. Onun içindir ki, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nin kapısını çaldık. Öyle sanıyorum ki bu bilim, tarih ve ilim yolculuğumuz bir dizi konferans, panel, sempozyumlarla sınırlı olmayacak. İnşallah birlikte projeler de gerçekleştireceğiz. Torbalı’da Osmanlıca kursu açtığımızda beklenen tepki geldi, ‘buna ne gerek var’ denildi. Makam odamda bulunan Sultan Abdülhamit Han’nın fotoğrafından dolayı da eleştirildim. Bunlar insanın içini acıtıyor.”