AKMAYA BASLADI

29 yilda bir akan su 1986'da kuruyan hatta köydeki su degirmeninin de kapanmasina neden olan Aslanlar Mahallesi'ndeki su kaynaklari yeniden akmaya basladi.Kaynak en son subat 2013'te kisa süre akmisti. ARSLANLARMahallesi'nde 1986 yilinda kuruyanve bir daha akmayan su kaynaklari, asiri yagan yagmurlardan sonra 2013 Subat ayinda kisa süre akmaya baslamisti. Daha sonra tekrar kuruyan yer alti [&hellip]

AKMAYA BASLADI

29 yilda bir akan su 1986’da kuruyan hatta köydeki su degirmeninin de kapanmasina neden olan Aslanlar Mahallesi’ndeki su kaynaklari yeniden akmaya basladi.Kaynak en son subat 2013’te kisa süre akmisti.

ARSLANLARMahallesi’nde 1986 yilinda kuruyanve bir daha akmayan su kaynaklari, asiri yagan yagmurlardan sonra 2013 Subat ayinda kisa süre akmaya baslamisti. Daha sonra tekrar kuruyan yer alti suyu geçtigimiz günlerde yagan yagislar sonucu yer üstüne çikti. 20 inç kalinliginda suyun çiktigi kaynaklarin yeniden akmasi, mahalle halkina bayram havasi yasatti. Mahallenin binlerce dönüm arazisini sulayan ve bir dönem de mahallenin tarihi su degirmenini çalistiran kaynak suyu, simdiden mahallelinin sevinmesine yetti. Devlet Su Isleri’nden dere agizlarinin açilmasini isteyen mahalle halki, açilmamasi durumunda çikan suyun tarim arazilerini sular altinda birakacagini belirtti. Bir zamanlar Sultan 2. Abdülhamit’in çiftliklerinin degirmeni olarak hizmet veren ve 155 yillik geçmise sahip tarihi degirmenin, kaynak suyunun ilk kurudugu yillarda kapandigi belirtildi.

DEGIRMENIN KAPANMASINA SEBEP OLMUSTU

BölgeninOsmanli Arsivleri’nde bulunan haritasinda Çiftlikat-i Hümayun Degirmeni (Padisah çiftliklerinin tek degirmeni) olarak geçen Arslanlar Mahallesi’ndeki degirmenin kapanmasina sebep olan kaynak suyu, 29 yil sonra yeniden akmaya basladi. Mahalle mezarliginin yaninda bulunan kaynaktan akan su, mahallelileri sevince bogdu. 29 yilda sadece iki defa akan ve mahallenin kurulusundan bile daha eski bir geçmise sahip olan bu kaynak suyu, 1500 nüfuslu Arslanlar Mahallesi’nin 2 bin dönüme yakin tarim arazisinin sulanmasinda büyük önem arz ediyor. Burada suyun tekrar yüzeye çikmasi mahallelileri de sevindirdi. Evlerinde tulumba bulunan mahalleliler birkaç güne tulumbadan su çekebileceklerini belirtti. Öte yandan Bölgede bulunan 18 padisah çiftliginin tam merkezinde bulunan tarihi degirmenin, bu dere kuruduktan sonra kapandigi ögrenildi. Tarihi degirmeni o dönemlerde bir Rum vatandasi isletiyordu.

‘DERE YATAKLARINI AÇIN’

Dereninkurudugu tarihten itibaren dere yollarinin tamami kapatilmisti. Köy halki simdi DSI yetkililerinin bu yataklari yeniden açmasini istiyor. Dere yataklari açilmadigi takdirde ise kaynaklardan çikan suyun tamami tarim arazilerine akacak. Köy halki olarak bu duruma sevindiklerini söyleyen Celil Kaya, “Bu kaynak suyu tarlalarimizi sulayacak, bunun için çok sevinçliyiz. Yazin sulanmasi gereken ürünlerimizde sikinti yasamayacagiz. Verim artacak ve ürünler daha kaliteli olacak. Tek istegimiz, bu suyun kurumamasi. Ayrica yataklarin açilmasi faydali olur. Yoksa su tarlalara akar ve ekinleri ziyan eder.” dedi. Ibrahim DANIS