Aliskanliklar küçük yaslarda ediniliyor

Agiz ve dis sagligi konusunda egitimin erken yaslarda kazanilmasi çok önemli. Dis hekimi fobisi olusmamasi için çocuklarinizi 6 ayda bir dis hekimine götürmeyi ihmal etmeyin. ÇOCUKLAR dis sagligina ve agiz bakimina yetiskinler kadar dikkat edemezler. Çünkü bunun ne anlama geldigini bilmezler. Bir çocuga dis firçalama ve agiz bakimi aliskanligi kazandirmak için ailenin tutumu çok önemlidir. [&hellip]

Aliskanliklar küçük yaslarda ediniliyor

Agiz ve dis sagligi konusunda egitimin erken yaslarda kazanilmasi çok önemli. Dis hekimi fobisi olusmamasi için çocuklarinizi 6 ayda bir dis hekimine götürmeyi ihmal etmeyin.

ÇOCUKLAR dis sagligina ve agiz bakimina yetiskinler kadar dikkat edemezler. Çünkü bunun ne anlama geldigini bilmezler. Bir çocuga dis firçalama ve agiz bakimi aliskanligi kazandirmak için ailenin tutumu çok önemlidir. El becerisi ile merak da bu faaliyeti pekistirir. Süt dislerindeki çürükler nedeniyle çocuklar çok erken yaslarda agri ile tanisiyor ve da gelecekte dis hekimi fobilerine neden olabiliyor. “Nasil olsa süt dislerinin yerine yenileri gelecek” mantigi son derece yanlis. Çünkü çürükler, süt dislerinin zamanindan önce kaybina neden olur. Agiz içersinde yer alan çürük ya da diger dis ve dis eti problemlerinde çocugunuzu hemen bir uzmanin görmesini saglayin. Çünkü erken yaslarda kontrol altina alinan sorunlar, çocuklarin da dis hekimi ve disçi koltugu korkusunu yenmesine yardimci olacaktir. Bu nedenle 6 ayda bir çocuklari dis hekimine götürmekte fayda var.

‘YENISI ÇIKACAK’ DEMEYIN

ÇOCUKLARDA dis çürümesinin ana nedeni, çogunlukla annelerin hatalarindan kaynaklaniyor. Emzik ve biberonu seker, reçel gibi gidalara batirmak, uyku aralarinda sekerli süt, meyve suyu gibi gidalara alistirmak disleri çürümeye elverisli hale getiriyor. Tedavi edilmeyen süt dis, çürükleri, agri, kötü koku, çigneme zorlugu, beslenme bozuklugu ve çirkin görüntüye neden oluyor. Bu dönemde tedavi edilmeyen dis bozukluklari, ileride dis çarpikligi, çene gelisiminde bozukluk ve romatizmadan kalp hastaliklarina kadar genel saglik problemlerine neden olabiliyor. Bu yüzden süt dislerindeki çürükler ‘nasil olsa yerine yenileri gelecek’ diyerek tedaviden mahrum birakilmamalidir. Çavusoglu, “Normalde süt dislerinin her biri belli yasta ve kemik gelisiminde yerlerini kalici dislere birakir. Ama her durumda süt disleri tedavi edilmelidir” diye konustu.

KONUSMA PROBLEMI BASLAR

BEBEKLERDE dislerin görülmeye basladigi zaman dis temizligine baslayin. Bebekleri bir yasindan itibaren bardak kullanimina alistirmak, biberonu ise 2 yasinda biraktirmak gerekiyor. “Sabahlari kahvaltidan sonra ve gece yatmadan önce disleri gazli bez ya da temiz bir tülbent parçasini islatarak silin” uyarisinda bulunan Çavusoglu, biberonla verilen süt ya da sivilara mümkünse seker konulmamasini istedi. Bebeklerde meydana gelen çürüklerin tedavisi de zordur. Biberon nedeniyle meydana gelen çürükler tedavi edilmezse agri ve iltihap yapar. Bu durum bebeklerde huzursuzluga, beslenme düzeninin bozulmasina neden olur. Iltihap alttan gelecek dislerin de bozuk çikmasina neden olur. Bu disler çekilmek zorunda kalinmasi, konusma problemini de beraberinde getirir. Burada en büyük görev bilinçli anne bebeye düsüyor. Bebek elbette sekerli gidalar tüketecektir. Fakat bu besinleri tüketmesinin ardindan bebegin agzi su ile çalkalanmali ya da bebege su içirilmesi saglanmalidir.

ÇIZGI ROMAN KAHRAMANLARI

ÇOCUKLARDA dis firçasi kullanimina arka disleri çiktiktan sonra baslanmasi uygun olur. Çocugu dis firçalamaya özendirmek için agiz yapisina uygun bir dis firçasi tercih edin. Yumusak ve naylon killardan üretilmis dis firçalari kullanin. Küçük büyük herkesin gece yatmadan önce kesinlikle dis firçalamasi gerektigini ifade eden Zuhal Çavusoglu, “Agiz hijyenini saglamak için sabah aksam firçalama daha dogrudur” dedi. Çocugunuza dis firçalama aliskanligi kazandirmak sizin elinizde. Mesela, çocugunuzdan dislerini firçalamasini istediginiz de onunla birlikte siz de firçalayin. Dis macunu üzerinde yer alan degisik çizgi roman kahramanlarinin oldugu firça ve macunlar, dis firçalama istegini ve motivasyonunu artiracaktir. Önce çocugunuz kendi dislerini firçalasin. Ardindan sizin dislerinizi firçalamasina izin verin. Çocugunuzun dis çürügü ve agrisi hakkinda hiçbir bilgisinin olmadigini unutmayin. Seker, bisküvi, çikolata gibi gidalar yedirdikten sonra ona bu gidalarin dislerine nasil yapistigini aynada gösterin. Daha sonra dislerini firçalatin ve dislerinin ne kadar güzel, temiz ve beyaz oldugunu gösterin.

DIS YARALANMALARINA DIKKAT

ÇOCUKLAR, zaman zaman dis yaralanmalarina maruz kalabilirler. Dislerin zarar gördügü kazalarda zaman kaybetmeden dis hekimine basvurmak gerekir. Hekim kaza anini, zamanini, nerede oldugunu, darbenin ne taraftan geldigini, kaza sonrasi bayginlik, kusma, hafiza kaybi olup olmadigini sorduktan sonra müdahale edecektir. Dogru tani konulmasinin bu tür kazalarda çok önemli oldugunu ifade eden Çavusoglu, “Gerekirse film çekilir, gerekirse ilaç tedavisi uygulanir. Çocuklardaki dis yaralanmalari, bazen kalici disin yuvasindan ayrilmasina neden olur. Bu esnada dis, süt ya da temiz bir su içinde muhafaza edilmelidir” dedi.