Alternatif ürün: armut
Son yıllarda alternatif ürünlere yönelen çiftçiler, Torbalı’da çeşitli meyve-sebzeler yetiştiriyor. Armut da bu ürünlerin başında. 2000’li yılların başında dikilen ağaçlar son yıllarda verdiği yüksek verim ile dikkat çekiyor.
TORBALI, verimli topraklarının yanı sıra yetiştirilen onlarca çeşit meyve-sebzeyle de dikkat çekiyor. Hemen hemen her türlü ürünün ekilip yetiştirildiği Torbalı’da, armut da alternatif ürünler arasında yer alıyor. Armut üreticilerinden bir tanesi de İrfan Güngör. 13 yıl önce 22 dekarlık alanda armut yetiştiriciliğine başlayan İrfan Güngör, son 5-6 yıldır elde ettiği ürünleri, İzmir Hali aracılığıyla Türkiye’nin birçok bölgesine gönderiyor. 820 ağaçtan yıllık ortalama 25-30 ton armut elde eden Güngör, ilgiden memnun olduğunu ifade etti. Torbalı’nın ilk armut üreticilerinden biri olduklarını dile getiren İrfan Güngör: “Yetiştiriciliği oldukça zor olan armut, ilçedeki çiftçiler için iyi bir alternatif olmalı. İlçemizdeki çiftçilerin neredeyse tamamı, domates, mısır, buğday, biber gibi ürünler yetiştiriyor. Bu ürünlerin gerek satışı gerekse piyasa değeri düşük. Fakat armut hem fiyatıyla hem de az üretilmesi nedeniyle büyük ilgi görüyor” diye konuştu.
13 YIL ÖNCE DİKTİ
Verimli toprakları ve zengin ürün çeşitliliği ile bilinen Torbalı ovasında, her yıl onlarca çeşit ürün yetiştiriliyor. Zeytininden pamuğuna, karpuzundan mısırına domatesine kadar birçok ürün, binlerce dekarlık alanda toprakla buluşuyor. Elde edilen sebze ve meyveler ise hasat edildikten sonra Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor. Dünyanın birçok ülkesine ihracat da yapan ilçedeki üreticiler, yeni ürünlere yönelmeyi de ihmal etmiyor. Bir zamanlar ilçede yetiştirilmeyen domates ve mısır, şimdilerde çiftçinin gözbebeği konumunda. Yeni arayışlara da giren çiftçi farklı alternatiflerle kazancını daha da attırmanın peşinde. Yeniköy Mahallesi’nden İrfan Güngör isimli çiftçi de yenilik yapanlar arasında. Güngör, tam 13 yıl önce armut fidanları toprakla buluşturarak ilçede bir ilke imza attı.
TÜRKİYE’YE ARMUT GÖNDERİYORUZ
İrfan Güngör’ün 13 yıl önce 22 dönümlük alana diktiği 820 adet santa maria cinsi armut fidanları, 2011 yılından bu yana mahsul vermeye başladı. Özellikle bu yıl verimin üst düzeyde olduğunu dile getiren Güngör, “Mahsul almaya başladığımız ilk yıllarda rekolte ortalama 10-15 ton arasındaydı. Geçtiğimiz 2013 yılında ise bu rakam 20 tonu geçti. 2014 yılından sonra verim 30 tona kadar yükseldi. Bu yılki verim bizleri fazlasıyla memnun etti. 25-30 ton arasında armut toplamayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz günlerde başlayan hasadımız büyük bir titizlikle devam ediyor. Olgunlaşan armutlar, işçiler tarafından özenle toplanıyor. Toplanan armutlar daha sonra İzmir Hali’nden Türkiye’nin büyükşehirlerine gönderiliyor” diye konuştu.
DENİZ HAVASI İYİ GELİYOR
Armut fiyatlarının memnuniyet verici olduğunu belirten üreticiler, satış rakamlarının da b,r hayli iyi olduğunu belirtti. Hem verimin hem de fiyatların memnuniyet verdiğini açıklayan Güngör, armut yetiştiriciliğinin zor ancak geleceğe yapılmış bir yatırım olduğunu söyledi. İlaçlama, budama, sulama ve hasat işlemlerinin yapıldığını dile getiren Güngör, “Uzun vadeli bir yatırım. Ağaç fidanlarını diktikten sonra 5-6 yıl boyunca hiç verim alamazsınız. Sabırla bekledikten sonra verim her yıl artarak devam eder. Armudun yetişmesi için bölgenin serin olması gerekiyor. Yeniköy bölgesinin bir kısmı deniz havası aldığı için serin geçiyor. Bu nedenle armut yetiştiriciliğine uygun” ifadelerini kullandı.
GÖKHAN YALKALK