Altin siviya Çin dopingi
Sezon basinda litresi 4 lira olan zeytinyaginin fiyati 5 lirayi asti. Çinlilerin zeytinyagini kesfetmesiyle birlikte piyasada kipirdanma meydana geldi. Ihracat artti ve çiftçinin yüzü de gülmeye basladi. TORBALI’DAKI zeytin üreticileri son günlerde gelen haberlerle heyecanlandi. Ilçede bir milyonun üzerinde zeytin agaci bulunurken, sezon basindan bu yana para kazanamayan üretici, Çin’den gelen olumlu haberlerle çarkini döndürmeye [&hellip]
Sezon basinda litresi 4 lira olan zeytinyaginin fiyati 5 lirayi asti. Çinlilerin zeytinyagini kesfetmesiyle birlikte piyasada kipirdanma meydana geldi. Ihracat artti ve çiftçinin yüzü de gülmeye basladi.
TORBALI’DAKI zeytin üreticileri son günlerde gelen haberlerle heyecanlandi. Ilçede bir milyonun üzerinde zeytin agaci bulunurken, sezon basindan bu yana para kazanamayan üretici, Çin’den gelen olumlu haberlerle çarkini döndürmeye basladi. Altin kadar degerli olan ancak kiymeti bir türlü bilinemeyen zeytinyaginin Çin gibi oldukça büyük bir pazara girmesi, fiyatlarin da yükselmesine neden oldu. Sezon basinda litre fiyati 4,20 lira olan zeytinyagi simdilerde 5,20 lirayi buldu. Yasanan artis üreticiyi mutlu ederken, ihracatin daha da artmasi arzulaniyor. Torbalili zeytin üreticileri, bu durumun devam etmesi halinde zeytin ve zeytinyaginin yildizinin parlayacagini belirtti. Ureticilerin ortak düsüncesi ise, “Çin zeytinyaginin kiymetini bilirse, sirtimiz yere gelmez.”
ÖNCE IHRACAT, SONRA FIYAT ARTTI
20 yil öncesine kadar ilçede sadece köylünün geçim kaynagi olan zeytincilik, artik büyük bir sektör haline geldi. 80 bin dekarlik alanda zeytin üretiminin gerçeklestirildigi Torbalida 30’a yakin zeytinyagi fabrikasi bulunuyor. Zeytin üretimiyle Türkiye’de ilk 5 sirada yer alan Torbali’da, üreticiler sezon basinda büyük bir hayal kirikligi yasamisti. Birçok zeytinyagi üreticisi geçtigimiz yildan bu yana pek fazla zeytinyagi satamamisti ve fiyatlarin iyice taban yapmasi hayal kirikligina sebep olmustu. Zeytinyagi piyasasinin gün geçtikçe kötüye giden durumu hem üreticiyi hem de sanayiciyi kara kara düsündürüyordu. Ancak sevindirici haber Çin’den geldi. Çin’deki firmalar, zeytinyagini ülkelerine sokmaya baslayinca ihracat da bir anda artmaya basladi. Talebin artmasi, fiyatlarin da yükselmesine neden oldu.
“ÇIN PIYASASINDAN FAYDALANMALIYIZ”
YAKLASIK 1,5 milyar nüfusa sahip olan Çin’in zeytinyagina olan ilgisiyle yasanan fiyat artisi, üreticiyi de fazlasiyla memnun etti. Torbali Zeytin ve Zeytinyagi Ureticileri Birligi Baskani Turgut Bulus, “Sezon basindan bu yana üreticilerimiz büyük bir sikinti yasiyordu. Ihracattaki düsüs, fiyatlarin da düsmesine sebep olmustu. Ancak son günlerde zeytinyaginin Çin piyasasina girmesi, fiyatlari bir anda yukari dogru çekti. Çinliler, zeytinyaginin saglik için ne kadar faydali oldugunun farkina vardi. Bu büyük pazardan faydalanmaliyiz. En az 1 liralik bir artis oldu. Talep arttikça, fiyatin daha da yükselecegini umuyoruz” diye konustu.