Altin siviya ihracat dopingi

80 bin dekarlik alanda 2 milyon adet agaçtan her yil 5 milyon litre zeytinyagi üreten Torbali, ihracatta resmen uçtu. Geçtigimiz döneme göre yüzde 150’lik bir artisla 23 milyon dolarlik zeytinyagi ihraç ettik TURKIYE’NIN hatta dünyanin en kaliteli zeytin ve zeytinyagina sahip olan Torbali’da, 2013 yili içerisinde ihracatta büyük bir patlama meydana geldi. Urettigi zeytinyagiyla dikkatleri [&hellip]

Altin siviya ihracat dopingi

80 bin dekarlik alanda 2 milyon adet agaçtan her yil 5 milyon litre zeytinyagi üreten Torbali, ihracatta resmen uçtu. Geçtigimiz döneme göre yüzde 150’lik bir artisla 23 milyon dolarlik zeytinyagi ihraç ettik

TURKIYE’NIN hatta dünyanin en kaliteli zeytin ve zeytinyagina sahip olan Torbali’da, 2013 yili içerisinde ihracatta büyük bir patlama meydana geldi. Urettigi zeytinyagiyla dikkatleri üzerine çeken Torbali, artik yurt içi pazarindan çok yurt disi pazarinda söz sahibi olmaya basladi. 2013 yilinin ilk 11 ayinda tam 23 milyon dolarlik zeytinyagi ihracati gerçeklestirildi. Geçtigimiz yila göre ihracatta yüzde 150’lik artis yasanirken, fiyatlarin da yüksek olmasi üreticiyi bir hayli memnun etti. Geçtigimiz yil ortalama 5 milyon litre zeytinyagi üretilirken bunun büyük bir kismi ihraç edildi. Bu sene zeytinyaginin “yok yili” olmasi nedeniyle fiyatlarda da büyük bir artis meydana geldi. 2012’de 4,5 ile 5,5 lira arasinda satilan zeytinyaginin litresi, bugünlerde 78 liradan alici buluyor.

IHRACAT, FIYAT ARTISINI KÖRUKLEDI

20 yil öncesine kadar ilçede sadece köylünün geçim kaynagi olan zeytincilik, artik büyük bir sektör haline geldi. 80 bin dekarlik alanda zeytin üretiminin gerçeklestirildigi Torbalida 30’a yakin zeytinyagi fabrikasi bulunuyor. Zeytin üretimiyle Türkiye’de ilk 5 sirada yer alan Torbali’da üreticiler, sezon basinda büyük bir hayal kirikligi yasamisti. Birçok zeytinyagi üreticisi geçtigimiz yildan beri dogru düzgün zeytinyagi satamazken, fiyatlarin iyice tavan yapmasi ise hayal kirikligi yasatmisti. Zeytinyagi piyasasinin gün geçtikçe kötüye giden durumu hem üreticiyi hem de sanayiciyi kara kara düsündürüyordu. Ancak sevindirici haber özellikle Uzak Dogu ülkelerinden geldi. Basta Çin ve Japonya olmak üzere birçok Uzak Dogu ülkesindeki firma zeytinyagini ülkelerine sokmaya baslayinca ihracatta patlama yasandi. Talebin artmasi, fiyatlarin da yükselmesine neden oldu.

YILDA 5 MILYON LITRE URETIM

TORBALI’DAKI tarimsal sanayinin ana ürünü olan zeytinin degeri her geçen gün giderek artiyor. Ilçede yaklasik 1200 zeytin üreticisi bulunuyor. 2 milyona yakin zeytin agacinin bulundugu ovada her yil 5 milyon litrenin üzerinde zeytinyagi üretiliyor. Gemlik, Edremit, Ayvalik, Domat ve Memeli gibi zeytin çesitlerinin üretiminin yapildigi Torbali’da zeytine ve zeytinyagina daha fazla önem verilmeye baslandi. Zeytin üreticiligi, Torbali’da gözde bir sektör haline geldi. Zeytin üretimi bakimindan oldukça verimli topraklara sahip Torbali Ovasi’nda zeytin yaygin olarak Ahmetli, Karakuyu, Yeniköy ve Dagtekke basta olmak üzere dag köylerinde yetistiriliyor. Ilçede Verde, Yagzade, Hayber, Efendiogullari, Taris, Çetineller, Çinarlar ve Isik gibi birçok önemli zeytinyagi fabrikasi bulunuyor. Her biri sektörünün öncüsü olan firmalarin fabrikalarinda islenen zeytinyagi, dünyanin dört bir yanina ihraç ediliyor. Cirolari milyon dolarlari bulan bu fabrikalar istihdamin yani sira malzeme alisverisi, ürün satisi ve ödedikleri vergilerle ilçe ekonomisine ciddi katki sunuyor.

SARKICI EGE, ABD’YE PAZARLAYACAK

TURKIYE’NIN en iyi müzik yorumcularindan biri olan sanatçi Ege, Torbali’nin zeytinyagina yatirim yapti. Zeytiniyle adi dünya geneline yayilan Torbali’nin ürettigi çok kaliteli zeytinyagi, sanatçi Ege’nin girisimciligi sayesinde büyük bir ticaret kapisina dönüstü. “EgeoLive Zeytinyagli Mezeler” markasiyla ürünler imal eden Ege bunlari Türkiye’nin en ünlü otel ve restoranlarina satisa sunacak. “EgeoLive” üretiminde kullanilan zeytinler Torbali’ya ait ve 19 ziraat mühendisi denetiminde organik tarim yapan 925 çiftçiden elde ediliyor. Yaklasik 1 yillik arastirmayla 100′ün üstünde zeytinyagi bölgesinin arastirildigi ve uluslararasi damak tadina sahip bölge olarak da üretici firmanin Torbali’yi seçtigi belirtiliyor. Unlü sanatçi, kendi markasiyla Torbali’nin zeytinyaglarini ABD’ye pazarlamaya da hazirlaniyor.