Yunanlilar, Kurtulus Savasi’nda verimli topraklarimizi istiyordu
TORBALILI Yerel Tarihçi Yasin Kayis, yaptigi birbirinden ilginç arastirmalarla ilçenin yakin tarihini aydinlatmaya devam ediyor. Kayis, son olarak ünlü Ingiliz yazar ve arastirmaci Arnold J. Toynbee’nin Tepeköy’e geldigini tespit etti. Ingiltere’de kurulan Yunan Universitesi’nde görevli olan ve bir gazete tarafindan I. Dünya Savasi sirasinda Yunan isgalini yakindan görmek için Türkiye’ye gönderilen Arnold J. Toynbee, bir [&hellip]
TORBALILI Yerel Tarihçi Yasin Kayis, yaptigi birbirinden ilginç arastirmalarla ilçenin yakin tarihini aydinlatmaya devam ediyor. Kayis, son olarak ünlü Ingiliz yazar ve arastirmaci Arnold J. Toynbee'nin Tepeköy'e geldigini tespit etti. Ingiltere'de kurulan Yunan Universitesi'nde görevli olan ve bir gazete tarafindan I. Dünya Savasi sirasinda Yunan isgalini yakindan görmek için Türkiye'ye gönderilen Arnold J. Toynbee, bir süre Tepeköy Çiftligi'nde konakladi. Yaptigi arastirmalarda, Yunanistan'in Torbali ve çevresindeki verimli topraklari islemek istedigi ögrenildi. Bu kapsamda, ilçeye 2 adet traktör getirtilirken, Türk ve Rum çiftçilere ise egitimler veriliyordu. Yunanlilarin Torbali'yi tarim potansiyeli yüksek bir bölge olarak gördügünü söyleyen Yasin Kayis: 'Bu bölgedeki araziyi islemek istiyorlardi. Bu yüzden tamirhane açildi, 2 traktör getirildi ve seminer salonu kuruldu' diye konustu.
TURK DUSMANIYDI, TURK DOSTU OLDU
I.DUNYA Savasi'nda Ingiliz Savas Bakanligi propaganda bürosunda görev yapan Arnold J. Toynbee, Türkiye karsiti propaganda çalismalarina da imza atmisti. 1920 yilinda Londra Universitesi'ndeki kürsüsünden izin alarak Yunanistan ve Anadolu yolculuguna çikan ünlü tarihçinin yeni görevi Manchester Guardian gazetesi adina TürkYunan savasini yerinde incelemekti. Bir 'Türk Düsmani' olarak Atina'dan basladigi yolculugunun bir bölümünde Bati Anadolu'yu da dolasmis, Yunan isgali altindaki yerleri ve yapilanlari gördükten sonra 'Türk Dostu' olarak ülkesine geri dönmüstü.
TRAKTÖRLU TARIMA GEÇILMEK ISTENIYORDU
SEYAHATI esnasinda 1921 Subatinda Torbali'ya ugrayan Toynbee, Yunanlilarin Tepeköy Çiftligi'ndeki uygulamalarini da yerinde gördü. Izmir havalisinin Yunanli Yüksek Komiseri Sterghiadis'in atadigi Yunanli çiftlik yöneticinin verdigi bilgilere göre; Sultan Abdülhamid'e ait çiftlik, 1908'deki II. Mesrutiyet'in ardindan devlet hazinesine devredilmis ve yagmalanarak harap edilmesine göz yumulmustu. Yunanli yönetici çiftlikteki görevine basladiginda çiftlik evi bakimsizliktan harap olmus, sigir ahirlari agzina kadar hayvan pisligiyle dolmus, kusüzümü asmalari zamaninda budanmadigi için görünmez hale gelmis ve incir agaçlari yozlasmaya birakilmisti. Avrupa'da ziraat üzerine tahsil yapmis olan Yunanli yönetici Tepeköy'e gelirken yaninda iki tane de eski traktör getirmis, çiftligi bir egitim merkezine dönüstürmek için çalismalara baslamisti. Çevredeki daglarda yabani incir ve zeytin agaçlarini asilayip meyve verir hale getiren köylülere, bu agaçlarin mülkiyeti devrediliyor; traktörlü tarima geçilmesiyle bir kisinin yilda on hektarlik araziyi tek basina isleyebilmesi planlaniyordu.
TURK VE RUM ÇIFTÇILERE EGITIM
TEPEKÖY at yarislari için yapilmis olan bina Yunanlilar tarafindan seminer salonu ve motor bakim atölyesine dönüstürülmüstü. Çiftlik yöneticisinin esliginde, binanin terasindan, göz alabildigine uzanan çiftlik arazisini seyreden Toynbee, bu arazinin çesitli ürünler yetistirmek için son derece elverisli oldugu kanaatine vardi. Ancak Toynbee'nin izlenimine göre Yunanlilar için Tepeköy'ün asil önemi, buranin bir egitim yeri olarak düsünülmesinden kaynaklaniyordu. Yunanlilar'a göre bu örnek çiftlik sayesinde Türk ve Rum köylüleri Izmir ve havalisinin zirai zenginliklerinden yararlanmayi ögreneceklerdi. Yunanlilar Tepeköy'de çakacaklari kivilcimla, Anadolu'nun tamaminda bir tarimsal dönüsüm yapmayi planliyorlardi.