2 bin lira maaşlı çoban

Son zamanlarda mensubu bulunmayan işlerin başında gelen çobanlık için teklif edilen maaşlar dudak uçuklatıyor. Bu çobanlardan sadece biri olan 13 yaşındaki Sezer, tam 2 bin lira aylık alıyor.

SON zamanlarda kırdan kente göçün tavan da yapmasıyla kırsalda çalışacak işçi bulamayan üreticiler çareyi maaş artırmada buluyor. Bu bağlamda Torbalı'da kurulan hayvan pazarında hayvan bakıcılığı yapan 13 yaşındaki bir çoban aylık tam 2 bin lira maaş alıyor. Kışın okula giden yazın da çalışarak ailesine destek olan 13'lük Sezer Kelen, Bitlis'ten Torbalı'ya geldi. Yaşına göre büyük de sorumluluk alan Kelen, hayvanların yanına yaptığı küçük barınakta yatıyor. Bu yolla ailesinin de geçimine katkı sağlayan Kelen sadece 4 ayda 8 bin lira kazanıyor.

ASGARİ ÜCRETİN 700 LİRA ÜSTÜNDE ÇALIŞIYOR

1700 kilometre öteden hiç tanımadığı bir yere gelmenin kendisi için zor olmadığını da belirten Kelen, hayvanlarla uğraşmaktan keyif aldığını, kışın da derslerinden arda kalan zamanlarda çobanlık yaptığını belirtti. Bakımın zor olduğunu, büyük de sorumluluk getirdiğini anlatan 13'lük çoban, ilk başlarda çektiği zorluklara şimdi çekmediğini söyledi. 7.sınıf öğrencisi olan köyünün de en başarılı öğrencilerinden biri olan çocuk çoban, yaklaşık bir yıldır sürdürdüğü bu işi ilerleyen yıllarda da yapacağını söyledi. Asgari ücretin bile 1300 lira olduğu yerde tam 2 bin lira kazanan Kelen, bu parayı ailesine verdiğini söyledi.

KIŞIN YARIM, YAZIN TAM ZAMANLI

Yüksek maaş vermelerine rağmen çoban sıkıntısı duyduklarını belirten üretici Orhan Güleç, 'Bir yetişkine vereceğimiz ücreti mecburen Sezer'e veriyoruz. Hemen hemen bir yetişkinin yapabileceği her şeyi yapıyor. Hayvan bakımından da anlıyor. Çocuk diye maaşını da kırpmıyoruz. Yetişkin bir çobana ayırdığımız bütçeyi ona da veriyoruz' diye belirtti. Yaz aylarında çobanlık yaptığını belirten Sezer Kelen, 'Aylık 2 bin lira kazanıyorum. Bu parayı aileme veriyorum. Onlar da bizim için değerlendiriyor. Kışın okul sonrasında, yazın ise sürekli çobanlık yapıyorum' şeklinde belirtti. İbrahim DANIŞ

Bakmadan Geçme