2 haftada yarısı eridi

Hava sıcaklıklarının yükselmesi pazardaki etiket fiyatlarına da yansıdı. Tezgahlardaki birçok üründe fiyat düşüşü yaşanırken, en büyük düşüş domateste yaşandı. 2,5 liradan satılan domatesin fiyatı 1,25’e kadar düştü.   2 hafta öncesine kadar 2 ila 2,5 lira arasında satılan domates, havaların ısınmasıyla birlikte düşmeye başladı. Pazarda fiyatı 1 lira 25 kuruşa kadar düşen domatesteki durum, vatandaşı [&hellip]

Hava sıcaklıklarının yükselmesi pazardaki etiket fiyatlarına da yansıdı. Tezgahlardaki birçok üründe fiyat düşüşü yaşanırken, en büyük düşüş domateste yaşandı. 2,5 liradan satılan domatesin fiyatı 1,25'e kadar düştü.

 

2 hafta öncesine kadar 2 ila 2,5 lira arasında satılan domates, havaların ısınmasıyla birlikte düşmeye başladı. Pazarda fiyatı 1 lira 25 kuruşa kadar düşen domatesteki durum, vatandaşı memnun ederken, satıcıyı ise üzdü. Fiyatların çok değişkenlik göstermesi nedeniyle mal alımlarını doğru bir şekilde yapamayan pazarcılar, satışların daha da artmasını arzuluyor. Domates fiyatlarının sadece 2 hafta içerisinde yüzde 50 düşmesi en çok da vatandaşı sevindirdi. Geçtiğimiz haftalarda 2,5 liraya domates alan vatandaş, şimdilerde yarı fiyatına alıyor. Fiyatlardaki düşüşün en büyük nedeni ise Şubat ortasında yaşanan yaz sıcakları olarak gösteriliyor.

ETİKETLER TEPETAKLAK

Havaların ısınmaya başlamasıyla hale giren ürün miktarında artış olduğunu ve buna bağlı olarak fiyatlarda düşüş yaşandığını bildirdi. Geçen haftalarda etkili olan soğuk havaya bağlı olarak don olayları yaşanırken, bu fiyatların yükselmesine neden oldu. Son 2-3 gündür havaların iyi gitmesiyle İzmir Hali'ne giren ürün miktarında artış oldu. Buna bağlı olarak ürünlerde 50 kuruş ila 1 lira arasında fiyat düşüşü oldu. Yetkililer, bu durum mevsim normallerine uygun olduğunun altını çizdi. Domatesin son 3 gündür fiyatında 1 liraya kadar düşüş olduğu bilgisini veren pazarcı esnafı, yine aynı şekilde patlıcan, kabak, salatalık ve biber gibi ürünlerde de fiyatların 50 kuruş kadar gerilediğini bildirdi.

RUSYA'YLA İLGİSİ YOK

Üreticilerin, hale ürün az geldikçe daha fazla kar ettiğine dikkati çeken pazarcı esnaflarından Gökhan Gündüz, 'Havalar soğuk gittiğinde yani don olayları olduğunda, günlük ortalama 7-8 bin civarında hale ürün getiren çifti sayısı 4-5 bine kadar düşüyor. Dolayısıyla hale giren ürün sayısında azalma yaşanıyor. Böyle olunca arz talep dengesine bağlı olarak az olan ürünün fiyatı yükseliyor. Geçtiğimiz haftalarda havanın olumsuz olması nedeniyle fiyatlar yükseldi. Hafta başından bu yana hava sıcaklıkları mevsim normallerinin de üstünde. Bu durum, hem piyasadaki ürünün artmasına hem de fiyatların düşmesine neden oldu' dedi. Gündüz, yaş sebze fiyatlarındaki düşüşün Rusya ile bir ilgisi bulunmadığını tamamen mevsimsel olduğunu vurguladı.

 

DOMATES YENİDEN YÜKSELİR

Birçok sebzenin fiyatında yüzde 15 ile yüzde 25 oranında düşüş yaşanırken limonun fiyatı yüzde 25 arttı. Fakat, havaların tekrar soğuyacak olması, sebzedeki düşüşün kısa süreceğini gösteriyor. Batı Akdeniz'de etkili olan soğuk havanın portakala zarar verebileceği endişesini taşıyan üreticiler, bu durumda portakal fiyatının artışa geçeceği tahmininde bulundu. Sofralık domateste fiyatların her hafta değiştiğini kaydeden Gökhan Gündüz: 'Piyasada domatesin artmasıyla birlikte, fiyatlar kademeli olarak düştü. Şuanda 1 lira 25 kuruşa domates satılıyor. Daha birkaç hafta öncesine kadar bu fiyatın iki katına domates satılıyordu. Domatesler Antalya'dan geliyor. Hava sıcaklıklarının tekrar düşmesiyle domates fiyatları da yeniden yükselecektir' diye konuştu.

GÖKHAN YALKALK

Bakmadan Geçme