35 yıllık yorgancı: 'Biz insanların mahremine giriyoruz'

Torbalı Erdinç Tekirli Caddesi üzerinde 35 yıldır yorgancılık mesleği ile uğraşan aynı zamanda Torbalıspor'un tribün liderliğini yapan Baki Tütüncü 'Bizim işte sevgi var, emek var, el işçiliği var. Ben bu mesleğe gönül verdim.'' dedi.

Eskiden temel kullanım malzemesi olan özellikle kış aylarında her evde yatak ucunda bulunan el emeği pamuk ve yün yorganlar artık yerini makine dikim yorganlara bıraktı. Yıllarını yorgancılık mesleğine gönül vermiş Tütüncü' 1986 yılından beri yorgancılık işi ile uğraşıyorum. Bu meslek sayesinde evlendim ve çocuklarımı büyüttüm. Benim her şeyim bu dükkan. Bizim meslek artık kendi değerini kaybetti maalesef. Bu duruma bağlı sağ olsun devletimiz 2007 yılında el sanatları ile uğrasan meslek sahipleri için alınan vergilerden muaf ettiler bizleri. Bu durum bizi biraz ferahlattı. Artık yorgancılık işinden çok bir şey de kazanmıyoruz eskisi gibi. İnsanlar bir yorgan için bin 500 TL veriyorlar. Biz 4 saat el emeği ile yaptığımız yorgan için 100 TL diyoruz '70 TL olmaz mı?' diyorlar el emeğimizin eskisi gibi değer görmemesi biz yorgancıları üzüyor.' dedi.

'PANDEMİ ÇIKTI 30 İŞ İPTAL OLDU''

Pandemi döneminin kendilerini çok etkilediğini dile getiren yorgancı esnafı Tütüncü,' Yaptığımız iş bizim el emeği göz nuru tabir edilen bir meslek. Pandemi başladığı zaman elimde 30 tane iş vardı ve bu işler anında iptal oldu. Bizim işimiz çeyiz yapmak. Yatak, yorgan, yastık, kırlent, perde hariç bir kız evi için ne varsa hepsini yapıyorum. Şimdi hastalığa bağlı düğünler iptal oldu biz de etkilendik maalesef.'' dedi.

'SUNİ BİRÇOK ÜRÜN ÇIKTI''

Yorgancılık mesleğinin 2000'den sonra bir kırılma yaşadıklarını açıklayan Tütüncü, 'Bizim işin kırılma anı 2000 ve 2004 yıllarından sonra. Sebebi ise fabrikasyon diye tabir edilen makine imalatı yoktu. Yorganın içerisinde kullandığımız, pamuk ve yünün yerine elyaf ve silikon türü suni birçok ürün çıktı. Bunların hepsi petrol bazlı ürünler ve insan sağlığı için bazı tehlikeleri de mevcut. Hiçbir ürün pamuk ve yün kadar sağlıklı değildir.'' açıklamasın da bulundu.

'BİZİM İŞİ BİTİREN DOĞALGAZ OLDU''

Günümüzde artık her evde doğalgaz kullanımının yayınlaşması yün ve pamuk yorgan satışlarının neredeyse bitmesine sebep oldu. Bu durumunun kendilerini etkilediğini ifade eden Tütüncü, 'İnsanlarımız artık köy evi yerine binalarda yaşıyor sofra bezini temizleyecek yer yok neredeyse. Şimdi her evde doğalgaz artık ısınma sorunu eski zamanlardaki gibi değil bu nedenle yorgan satışlarında düşüş yarattı. Eskiden insanlar çeyizlerini bahçelerde yaparlardı. Bir kız evi çeyizlik için bize geldiği zaman yemekler yenirdi. Gece saat 12'ye kadar çalıştığımız zamanları biliyorum bekçiler gelir dükkanı kapatmamızı isterdi nereden nereye geldik.'' ifadelerini kullandı.

'BİZ İNSANLARIN MAHREMİNDEYİZ''

Yorgancılık işinde hile yapmanın zor olduğunu söyleyen Tütüncü, 'Bu işte hile yapmamız zor. Neden derseniz bu yorgan beyazsa beyaz, siyahsa siyah. Biz insanların mahremine giriyoruz. Benim elimde 50 yıllık yorgan var ne dayanır? Bir ayakkabı ne kadar dayanır? Ben 30 sene garanti veriyorum yaptığım yorgana insanlar 40 sene evli kalmıyor artık.'' dedi.

'BİZ ÇIRAKKEN ABDEST LAVABOSUNA YETİŞEMİYORDUK''

Yorgancılık mesleğinin insanlar hizmet eden bir iş olduğunu söyleyen, Tütüncü, 'Biz bu işten ekmek parası kazanıyoruz, ben emeğim bittiğinde giderim benden sonra kim gelir belli değil. Benim çıraklığım zamanında bizde Allah korkusu vardı, usta korkusu vardı. Ben çırakken abdest lavabosuna yetişemiyordum. Çırak artık yetişmiyor gelen de yok. Gelen çırak buradaki tozu görse gidiyorum demeden gider.'' ifadelerini kullandı. STAJYER: HÜSEYİN GÜRHAN

Bakmadan Geçme