4000 yillik nostalji Torbali sokaklarinda

26 yasindaki Kadir Okan 4 yildir faytonculuk yapiyor. Faytonun güzergâhi, Muzaffer Kebapçigil Korulugu çevresi ve Torbali Mahallesi. Gezinti bedeli ise 5 Lira. GEÇMISIN nostaljik araçlari olan körüklü açik araba, halk arasinda fayton adi ile bilinir. Iki atla çekilen, üstü körüklü, dört tekerlekli ve karsilikli 2 kisiden 4 kisinin oturabildigi binek arabasidir. Türkler M.Ö. 2000 yillarindan [&hellip]

26 yasindaki Kadir Okan 4 yildir faytonculuk yapiyor. Faytonun güzerghi, Muzaffer Kebapçigil Korulugu çevresi ve Torbali Mahallesi. Gezinti bedeli ise 5 Lira.

GEÇMISIN nostaljik araçlari olan körüklü açik araba, halk arasinda fayton adi ile bilinir. Iki atla çekilen, üstü körüklü, dört tekerlekli ve karsilikli 2 kisiden 4 kisinin oturabildigi binek arabasidir. Türkler M.Ö. 2000 yillarindan beri, yani yaklasik 4 bin senedir bu ulasim aracini kullanmakta. Bir zamanlar padisahlarin makam araci olan faytonlar bugün ülkemizde sadece turistik gezi amaçli kullaniliyor. Faytonun ulasim araci oldugu tek yer ise; itfaiye ve ambulans disindaki motorlar için yasak bölge olan Istanbul Adalari. Izmir, Istanbul, Kütahya ve Antalya'da faytonculuk meslegi, turistlere hizmet vererek ayakta kalabilmeyi basarmis durumda. Bu meslek, Torbali'da da yasatilmaya çalisiliyor.

KLASIK MUZIK ESLIGINDE FAYTON KEYFI

ILÇEMIZDE de bu meslegi icra eden biri hala mevcut. Kadir Okan her gün, insaati devam eden Kültür Merkezinin önünde faytonuyla müsterilerini bekliyor. Faytonun güzerghi ise, Muzaffer Kebapçigil Korulugu çevresi ve Torbali Mahallesi. Bu bölgede gezintiye çikmak isteyenlerin ödeyecegi bedel ise sadece 5 Lira. Faytondaki renkli isiklandirma ve araçtan yükselen Klasik Müzik sesi yoldan geçenlerin dikkatini çekmeyi basariyor. 26 yasindaki Kadir Okan 4 yildir faytonculuk yapiyor. Kullandigi araci ise kendi elleriyle yapmis. Bize ekmek kapsini tanitirken, 'Her seyini kendim yaptim. El emegi göz nuru. Benim için çok kiymetli' diyerek faytonunun kendisi için önemini anlatti.
ATA, SEVDIGI KIZIN ADINI VERDI

FAYTON, sadece gezinti amaçli kullanilmiyor. Zaman zaman sünnet dügünlerinde de kullaniliyor. Faytonun yükünü çeken atin ismi ise Leyla. Atin ismini duyunca biraz sasirdik haliyle. Kadir Okan'a neden bu ismi verdigini sorduk ve ögrendik ki 'Leyla' ismi kalbinde bir yaraymis. 'Bir kiz seviyordum. Ismi Leyla'ydi. Karsiliksiz bir askti. Onun için atin ismini Leyla koydum' seklinde olayi özetledi. Sevdigiyle birlikte olamayan Okan, Leyla Hanim baskasiyla evlenince askini kalbine gömmüs. Kendi kizina bu ismi koymaya yemin etmis. Ancak henüz bekar olan Okan sabredememis belli ki. Simdilerde, sevgisinin hatirasini, sevdiceginin ismini atina vererek yasatmaya çalisiyor.

Bakmadan Geçme