97 yasindaki usta, tam 87 yildir marangozluk yapiyor

97 yasindaki Ömer Ulas, 87 yildir marangozluk meslegini yapiyor. Torbali’da meslegin duayenleri arasinda bulunan Ulas, marangozculugun son temsilcilerinden. ARSLANLAR Köyü’nde oturan 97 yasindaki Ömer Ulas, 87 yillik bir marangoz. Torbali’nin önde gelen marangozlarindan bir tanesi olan ve yaptigi oturaklarla geçimini saglayan Ulas, ilerleyen yasina ragmen bu meslegi birakmayan isimlerden. Geçimini marangozluk yaparak geçiren ve siparis [&hellip]

97 yasindaki Ömer Ulas, 87 yildir marangozluk meslegini yapiyor. Torbali'da meslegin duayenleri arasinda bulunan Ulas, marangozculugun son temsilcilerinden.

ARSLANLAR Köyü'nde oturan 97 yasindaki Ömer Ulas, 87 yillik bir marangoz. Torbali'nin önde gelen marangozlarindan bir tanesi olan ve yaptigi oturaklarla geçimini saglayan Ulas, ilerleyen yasina ragmen bu meslegi birakmayan isimlerden. Geçimini marangozluk yaparak geçiren ve siparis üzerine çalisan Ömer Usta, meslegin yok olmasindan sikayetçi. Sanayi sektörünün gelismesi ve teknolojik makinelerin çikmasinin bu meslegi öldürdügüne dikkat çeken Ulas, köyde yetistirecek çirak bulamadigini söyledi. Tecrübeli Usta, 'Gençler artik zor is istemiyorlar. Masa basinda çalisacaklari isler istiyorlar. Bizim meslegimiz zanaatkarlik isteyen bir is. Ama bir kere ögrenildi mi altin bileziktir. Bir ömür insani geçindirir' seklinde konustu.
ILERLEYEN YASINA RAGMEN BABA MESLEGINI YASATIYOR
TORBALI'DA sayilari her geçen gün azalan usta eller, gelisen dünyayla birlikte yok olmaya basladi. Bunlardan bir tanesi de marangozluk. Ilçenin en yasli marangoz ustasi 97 yasindaki Ömer Ulas, Arslanlar'daki evinin bahçesinde bulunan sirin atölyesinde bu meslegin son temsilciligini yapiyor. Ilerleyen yasina ragmen, sagligi oldukça yerinde olan Ulas, yaptigi tabureleri kahvehanelere satarak geçimini sagliyor. Meslegi babasindan ögrenen ve yillardir hiç birakmayan Ulas, marangozlugun kendisi için bir tutku oldugunu ve ondan dolayi yillardir birakmadigini söyledi.
MESLEK YOK OLUYOR
GELISEN teknolojinin meslegi bitirme noktasina getirdigini dile getiren Ömer Ulas, 'Artik meslek bitiyor. Bunun nedeni ithal ürünlerin her geçen gün artmasi ve karsilik yeterli isin olmayisi. Ayrica artik insanlar hazir seyleri aliyorlar. El emegine kiymet veren yok. Baba meslegi olarak yillardir bu meslegi günümüze kadar tasidim. Ama bizden sonra bu isi yapan olmayacak' dedi. 7 çocuk babasi olan Ömer Usta, 'Benden sonra bu is yerini açacak bir kisi bile yok. Bu meslekte çirak yetismiyor. Gençler rahat is ariyor' dedi.

Bakmadan Geçme