Abdülhamit’in mirasi cami ve medrese kaderine terk edildi

1890 yilinda Sultan II. Abdülhamit Han tarafindan yaptirilan Yeniköy Yukari Camii, bakimsizliktan dolayi çürümeye terk edilmis durumda. Cami avlusunda bir dönem medrese olan bina ise kaderine terk edilmis durumda. OSMANLI’NIN çöküs dönemi padisahlarindan olan Sultan II. Abdülhamit Han, Torbali’da en çok izine rastlanan padisahlardan birisi. II. Abdülhamit ilçeye geldigi dönemde, yöreye 15 civarinda cami kazandirmisti. [&hellip]

Abdülhamit’in mirasi cami ve medrese kaderine terk edildi

1890 yilinda Sultan II. Abdülhamit Han tarafindan yaptirilan Yeniköy Yukari Camii, bakimsizliktan dolayi çürümeye terk edilmis durumda. Cami avlusunda bir dönem medrese olan bina ise kaderine terk edilmis durumda.

OSMANLI'NIN çöküs dönemi padisahlarindan olan Sultan II. Abdülhamit Han, Torbali'da en çok izine rastlanan padisahlardan birisi. II. Abdülhamit ilçeye geldigi dönemde, yöreye 15 civarinda cami kazandirmisti. Bugün var olan köylerin büyük bir bölümü de bu camilerin etrafina kuruldu. Bu camilerden bir tanesi olan Mithatpasa Caddesi'ndeki Ertugrul Camii, bastan asagi yenilenerek geçtigimiz cuma namazinda dualar esliginde ibadete açilmisti. Ama ayni seyleri Yeniköy'de bulunan Yeniköy Yukari Camii için söylemek mümkün degil. II. Abdülhamit döneminde ilçeye insa edilen mükemmel ibadethaneler arasinda yer alan bu camii, bakimsizliktan dolayi dökülüyor. 1928 Torbali Depremi'nden sonra kapsamli bir tadilat yapilmayan caminin, yagmurlu havalarda tavani damliyor. Öte yandan yer alti zemini çöken camide, namaz kilmak ise imkansiz bir hal almis durumda. Tahtalarin çökme tehlikesinden dolayi cemaat oldukça rahatsiz durumda. Köy Muhtari Sabri Süral, cami duvarlarinin tarihi dokusu bozulmadan günümüze kadar ulastigini ama büyük bir tadilata ihtiyaci oldugu belirtti.

60 YILLIK KAHVEHANEYE KILIT VURULDU
YENIKÖY Yukari Camii yaptirilirken avlusuna bir de medrese eklenmisti. Osmanli Dönemi'nden Cumhuriyet Dönemi'ne kadar bu bina medrese olarak hizmet vermeye devam etti. Cumhuriyetin kurulmasiyla birlikte medrese ilkokula çevrildi ve 1946 yilina kadar ilkokul ögrencilerine ev sahipligi yapti. Bir dönem ilkokul olarak kullanilan bina, daha sonra kahvehaneye dönüstürüldü. 60 yildan fazladir kahvehane olarak kullanilan eski medrese binasi, isletmeci Mustafa Bucurgat'in kiralarin yüksek olmasi nedeniyle baska yere tasinmasinin ardindan kaderine terk edildi. Vakiflar Bölge Müdürlügü himayesinde olan bina ve cami, kapsamli bir tadilata ihtiyaç duyuyor. Iki katli tarihi medresenin üst kati Eski  Belediye Baskani Ertan Unver döneminde kütüphane olarak kullanilmaya baslamisti. Ancak bugünlerde ise kapali ve çürümeye terk edilmis durumda.

BASVURULAR SONUÇSUZ KALDI
YAZ aylarinda kahvehanenin civil civil oldugunu, kis aylarinda ise is yapamadigindan dolayi kapanmak zorunda kaldigini belirten köy sakinlerinden Hüseyin Kutlu, 'Tarihimize sahip çikilmasini istiyoruz. Su an kaderine terk edilmis durumda. Caminin tavani damliyor, tabani çökmüs. Medrese binasi kahvehane iken güzeldi ama simdi bu bina da kaderine terk edilmis. Yetkililerden bu konuda destek istiyoruz' dedi. Köy Muhtari Sabri Süral ise ilgili kurumlara birçok kez dilekçe ile basvurduklarini ama hiçbir netice alamadiklarini söyledi. Süral, 'Cami ve medrese binasinin acil tadilata ihtiyaci var. Bu bir degerdir ve sahip çikilmasi gerekir' dedi.

Bakmadan Geçme