Akıllı telefonlar evliliği yıkıyor!
Boşanma vakalarındaki artışla birlikte gerekçeler de değişti. Sosyal medya kullanımı da artık bu gerekçeler arasında. Avukat Burçak Genceroğlu, artık mahkemelerin, eşlerden birinin sosyal medyada çok zaman geçirmesini 'kusur' kabul ettiğini söyledi
TÜİK'in verilerine göre Türkiye'de boşanma oranı yüzde 1,65. Türkiye'deki artışa paralel olarak Torbalı'da da en çok davası görülen konuların açında aile içi geçimsizlik geliyor. Yılda ortalama 600 kişinin boşandığı ilçede bu rakam oldukça kötü olarak yorumlanıyor. Araştırmalar, boşanma nedenlerinde ilk sıranın, iletişim çağında iletişimsizlik olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, iletişimsizliğe neden olan sosyal medyanın boşanmayı tetiklediğini belirtiyor. Torbalılı avukat Burçak Genceroğlu, oldukça ilginç tespitlerde bulundu. Boşanma gerekçelerinin artık değiştiğini söyleyen Genceroğlu, 'Ülkemizde ve özellikle Torbalı'da, son yıllarda boşanma davalarında hızlı bir artış olduğunu görüyoruz. Boşanma talep ve davalarının 'şiddetli geçimsizliğe' dayandığını müşahede etmekteyiz. Yasa tarafından 'Evlilik birliğinin temelinden sarsılması' olarak nitelendirilen genel boşanma nedenlerindeki bu artışı farklı sebeplere bağlamak mümkün. Günümüzde bu sebeplerin başında iletişim eksikliği geliyor' dedi.
TEKNOLOJİ AİLEYİ PARÇALIYOR
Eşlerin modern çağda birlikte vakit geçirmek yerine sosyal medyada zaman tükettiğine işaret eden başarılı avukat, bununla birlikte paylaşım ve tahammülün azaldığına işaret etti. Genceroğlu, şu tespitlerde bulundu: 'Türkiye genelinde olduğu gibi hızla gelişen Torbalı ilçemizde de modern yaşamın süratle yaygınlaştığı bir süreçten geçiyoruz. Modern hayatın insanı 'bireyci' ve 'ben eksenli' düşünmeye ittiği, kendi kendine yeten, başkasının yardımına ihtiyaç duymayan bireyler doğurduğu, bu hayat tarzının sonucu olarak insanlarda bir başka kişinin düşüncesine tahammül edip bir arada yaşama arzusunun ve paylaşım duygusunun giderek azaldığı görülmekte. Özellikle son birkaç yılda hayatımıza giren sosyal paylaşım siteleri ve sosyal medyayı kullanma arzu ve becerimizi hızlandıran akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte eşler arasındaki diyalog kurma arzusunun azaldığı, birbirleriyle vakit geçirmek yerine sosyal paylaşım sitelerinde zaman geçirmeyi tercih ettikleri görülüyor. Aynı şekilde iletişimin ve paylaşımın azalmasıyla birlikte karşılıklı sevgi, saygı ve tahammül gücünde azalma olduğu ve bu durumun da ayrılık ve boşanma kararlarını hızlandırdığı görülmektedir' dedi.