Ambargo kalktı, Torbalı İran yolcusu
Batı ile Nükleer anlaşma imzalayan İran'da ambargonun kalkması ile oluşan 100 milyar dolarlık ticaret hacmi için ilk harekete geçen ilk oda, Torbalı Ticaret Odası oldu. Kasım ayında Tahran, Tebriz ve İsfahan Ticaret odaları ikili görüşmeler yapacak TTO'nun Başkanı Olgun, 'İran, Türkiye'nin dış ticareti için bir fırsat' dedi. RUSYA'NIN AB'ye uyguladığı ambargo sonrası Moskova ve St [&hellip]
Batı ile Nükleer anlaşma imzalayan İran'da ambargonun kalkması ile oluşan 100 milyar dolarlık ticaret hacmi için ilk harekete geçen ilk oda, Torbalı Ticaret Odası oldu. Kasım ayında Tahran, Tebriz ve İsfahan Ticaret odaları ikili görüşmeler yapacak TTO'nun Başkanı Olgun, 'İran, Türkiye'nin dış ticareti için bir fırsat' dedi.
RUSYA'NIN AB'ye uyguladığı ambargo sonrası Moskova ve St Petersburg'a çıkarma yapan Torbalı Ticaret Odası (TTO) şimdi de İran'a iş gezisi yapmaya hazırlanıyor. Batı ile Nükleer Programı konusunda anlaşma sağlayan ve ambargonun kalkması beklenen İran'a Kasım ayında çıkarma yapmayı planlayan Torbalı Ticaret Odası Tahran, Tebrizve İsfahan'a 5 günlük bir gezi tertipleyecek. İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'dan oluşan 5+1 grubu arasında yürütülen nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılması üzerine güçlü ekonomiler harekete geçti. Viyana'da varılan anlaşmayla 35 yıldır süren ambargonun kalkacak olması hükümetler ve şirketlerden oluşan delegeler ile İranlı yetkililer arasında hızlı bir trafiğin yaşanmasına neden olacak.
Türkiye'deki ticaret alemi de gelişmeleri yakından izlerken bazı odalar düğmeye bastı. Tahran Sanayi ve Ticaret Odası, Tebriz ticaret Odası ve İsfahan Ticaret Odası ile ikili görüşmelere başlayan Torbalı Ticaret Odası Türk Büyükelçilikleri ve Ticari Ataşelikler ile program yapma için görüşmelere başladı.
KUZEY IRAK'TA GEÇ KALDIK, İRAN FIRSAT
İran'a ambargonun kalkmasıyla oluşacak 100 milyar dolarlık gelirden pay almak için geç kalınmaması gerektiğini ifade eden TTO Başkanı Abdulvahap Olgun, 'Ticaret yaptığımız ülkeler arasında İran 10. sırada yer alıyor. Ambargo sonrası birinci sıraya gelmesi muhtemeldir. Kimya, otomotiv yan sanayi ve gıdada ciddi bir ticaret hacmi var. 2014 yılında 13,7 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 yıl içerisinde 30 milyar dolara yükseltme hedefi var. Geçmişte burnumuzun dibindeki Kuzey Irak pazarına girmekte geç kaldık. Batı bizden önce yerini aldı, şimdi Almanya'dan sonra en büyük ihracatımız Kuzey Irak ile. İran ile oluşan fırsat beraberinde riskleri de barındırıyor. Çünkü İran ekonomisi nüfusu, enerji kaynakları ve potansiyeli ile bize rakip olabilir. Onun için çok akılcı ve politikalar üretmeliyiz. Ortadoğu'daki gelişmeler ticaretimizi olumsuz etkiledi, İran bizim için bir fırsat olabilir. Biz Torbalı olarak programımızı yapmaya başladık, işadamlarımızın İran pazarını tanımaları, sonraki dönemde de ticaret yapmayı sağlamak için çalışma başlattık' dedi.