Anayasa teklifi görüşmelerinde son durum

Meclis’te, 18 maddesi kabul edilen anayasa değişiklik teklifinin tümünün gizli oylaması başladı.

TBMM Genel Kurulu'nda anayasa değişiklik teklifinin tümünün gizli oylaması başladı.

18. MADDE KABUL EDİLDİ
Anayasa değişikliği teklifinin ikinci turunda, teklifin son maddesi olan 18'inci madde 343 'Evet' oyuyla kabul edildi.

Maddeye göre, 'cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesileceğine' dair hükmün kaldırılması, değişikliğin yayımı tarihinde; mevcut anayasada Bakanlar Kurulu, sıkıyönetim, tasarı, kanun hükmünde kararname, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ibarelerinin kaldırılmasına dair değişiklikler de TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri sonucunda cumhurbaşkanının görevi başladığı tarihte yürürlüğe girecek.
Milletvekili sayısının 600'e çıkarılması, TBMM seçimleri ve cumhurbaşkanı seçimlerinin 5 yılda bir aynı gün yapılması, cumhurbaşkanı adaylığı ve seçimine ilişkin değişiklikler, beraber yapılacak ilk TBMM ve cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin takvimin başladığı tarihten itibaren geçerli olacak.

17.MADDE KABUL EDİLDİ 
TBMM Genel Kurulu'nda anayasa değişiklik teklifinin 17. maddesi 341 'Evet' oyuyla kabul edildi.

17. maddeye göre, TBMM'nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak.

Seçimin yapılacağı güne kadar milletvekillerinin ve cumhurbaşkanının görevi devam edecek. Meclisin seçim kararı alması halinde, 27. Yasama Dönemi Milletvekili Genel Seçimi, cumhurbaşkanı seçimiyle beraber yapılacak.

TBMM, anayasa değişikliği teklifinin kanunlaşıp yayımı tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde değişikliklerin gerektirdiği Meclis İçtüzüğü'nü ve kanuni düzenlemeleri gerçekleştirecek.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenleneceği belirtilen değişiklikler ise cumhurbaşkanının göreve başlama tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde cumhurbaşkanı tarafından düzenlenecek.

16. MADDE KABUL EDİLDİ
Anayasa değişiklik teklifinin 16. maddesi 342 'Evet' oyuyla kabul edildi.

Teklifin 16. maddesinin oylamasında 342 milletvekili kabul oyu verdi. 141 milletvekili ret oyu kullanırken, 2 oy boş çıktı, 1 oy da geçersiz sayıldı.

16. maddeye göre, önerilen sistemde, 'Bakanlar Kurulu' olmayacak.

Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı tarafından anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılacak ve yerine getirilecek.

'Sıkıyönetim', 'Askeri Yargıtay', 'Askeri Yüksek İdare Mahkemesi', 'tasarı', 'kanun hükmünde kararname' ibareleri çıkarılacak.

Cumhurbaşkanının tek başına yapacağı işlemler ile Yüksek Askeri Şura kararlarının yargı denetimi dışında olacağı hüküm de yürürlükten kalkıyor.

15. MADDE KABUL EDİLDİ
Anayasa değişiklik teklifinin 15. maddesi 342 'Evet' oyuyla kabul edildi.

15. madde, Cumhurbaşkanı'nın bütçe yetkisini düzenliyor.

14. MADDE KABUL EDİLDİ
Anayasa değişiklik teklifinin 14. maddesi 342 'Evet' oyuyla kabul edildi.

Maddenin oylama sonucunu açıklayan TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, oylamaya 486 milletvekilinin katıldığını, 342 kabul, 139 ret oyu verildiğini, 3 boş, 3 geçersiz oy çıktığını duyurdu.

Madde, HSYK'nin yapısında değişiklik öngörüyor.

13. MADDE KABUL EDİLDİ
Teklifin 13. maddesi 343 'Evet' oyuyla kabul edildi.

Oylamada 136 ret oyuna karşılık, 343 evet oyu kullanıldı. 3 oy boş çıktı, 2 oy geçersiz sayıldı. Çekimser oy kullanılmadı.

Teklifin 13. maddesine göre, disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamayacak. Ancak savaş halinde asker kişilerin görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli askeri mahkemeler kurulabilecek.

12. MADDE KABUL EDİLDİ
Anayasa değişikliğinin 12. maddesi 342 'Evet' oyuyla kabul edildi.

12. madde ile Cumhurbaşkanı ve TBMM'ye karşılıklı olarak fesih yetkisi veriyor.

Cumhurbaşkanı ve TBMM, yeni seçilen Cumhurbaşkanı ve milletvekilleri göreve başlayana kadar görevine devam edecek.

TBMM, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler birlikte yapılacak.

Bakmadan Geçme