Apartmanda ceza var!
Kapici, bahçivan veya güvenlik görevlisi çalistiran apartmanlar, 1 Ocak 2013’ten itibaren risk degerlendirmesi yaptiracak ve yaptirmayan ceza ödeyecek. Ilk ay için 3 bin lira, takip eden her ay için de 4 bin 500 lira ceza ödeyecek. YUZBINLERCE apartman, her ay ciddi bir ceza ödeme tehlikesi ile karsi karsiya. Bu ceza, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren [&hellip]
Kapici, bahçivan veya güvenlik görevlisi çalistiran apartmanlar, 1 Ocak 2013'ten itibaren risk degerlendirmesi yaptiracak ve yaptirmayan ceza ödeyecek. Ilk ay için 3 bin lira, takip eden her ay için de 4 bin 500 lira ceza ödeyecek.
YUZBINLERCE apartman, her ay ciddi bir ceza ödeme tehlikesi ile karsi karsiya. Bu ceza, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yapilmasi gereken risk degerlendirmesini yaptirmayan apartmanlarla ilgili. 2013 yili sonuna kadar risk degerlendirmesi yaptirmayan apartmana, Ocak 2013 ayi için 3.234 lira, izleyen her ay için 4.851 lira olmak üzere, yillik 56.595 lira ceza uygulanacak.
RISK DEGERLENDIRMESI NE?
KAPICI, bahçivan veya güvenlik görevlisi çalistiran apartmanlar, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren risk degerlendirmesi yapacaklar. Apartmanlarin risk degerlendirmesi kapsamina girebilmesi için bir çalisaninin bulunmasi dahi yeterli olacak. Hemen belirtelim isçi yani kapici, bahçivan, güvenlik görevlisi vb. çalistirmayan apartmanlar, risk degerlendirmesi yapmak zorunda degiller. Merak edenler için açiklayalim; risk degerlendirmesi is yerinde var olan veya disaridan gelebilecek olan tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüsmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol önlemlerinin kararlastirilmasi amaciyla yapilmasi gereken çalismalar oluyor.
CEZALAR ÇOK AGIR
IS yerlerinde is yeri hekimi ve is güvenligi uzmani çalistirma yükümlülügü, belli tarihler itibariyle baslayacak. Buna göre 50'den az çalisani olan tehlikeli ve çok tehlikeli is yerlerinde 30 Haziran 2013, az tehlikeli olan isyerlerinde 30 Haziran 2014 tarihinden itibaren baslayacagi için bu tarihe kadar yapilacak risk degerlendirme çalismalari ile ilgili ekipte is güvenligi uzmani ve is yeri hekiminin bulunmasi gerekmiyor. Risk degerlendirmesi sonucu tespit edilen tehlikelerin her biri ayri ayri göz önüne alinmak suretiyle, bu tehlikelerden kaynaklanabilecek risklerin hangi siklikta olabilecegi ve bu risklerden kimlerin, nelerin, ne sekilde ve hangi siddette zarar görebilecegi belirlenecek. Hemen ardindan da risk kontrol adimlari atilacak. Isverenleri uyaran IsKur Torbali Müdürü Mustafa Simsek, 'Risk degerlendirmesi yapmayanlar için oldukça caydirici cezalar var. Tüm is yerleri için geçerli olan bu uygulamayi yapmayanlar ellerini çabuk tutsun' dedi.
IS YERLERINE DE CEZA GELEBILIR
RISK degerlendirmesi, istisna kapsamindaki bazi is yerleri hariç tüm is yerleri için gerekiyor. Ör-negin, bir kapici çalistiran apart-man da 1.000 isçi çalistiran is yeri de risk degerlendirmesi yap-tirmak zorunda. Is yerinde bir çi-rak çalistiran berberin, bakkalin veya tamircinin dahi risk deger-lendirmesi yaptirmasi gerekiyor. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren risk degerlendirmesi yaptirmayan is yerlerine, ocak ayi için 3.234 TL, subat ayi ve devaminda her ay için 4.851 TL ceza kesilecek. Buna göre, 2013 yili sonuna ka-dar risk degerlendirmesi yaptir-mayan is yerine, 56.595 lira ceza kesilecek. Risk degerlendirmesi yaptirmayan isverenlere, is ye-rinin bagli bulundugu çalisma ve is kurumu il müdürlügü ceza uy-gulayacak. Ceza, is müfettisle-rince veya yetkilendirilen kisilerce yapilacak durum tespitlerine göre kesilecek. Ceza uygulamasiyla il-gili usul ve esaslar, Kabahatler Kanunu'na göre belirlenecek. Ça-lisan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabina mal ve hizmet üretimi yapan is yerlerinde risk degerlendirmesi yapilmayacak.