ASI USTASI Agaç doktoru
Asi profesörü olarak taninan Muharrem Köse, yasli bir agaçtan 1 yasindaki tohumu üretti. Degisik meyve ve agaç cinslerini tek bir gövdede toplayabilen Köse, asilama teknigi ile kendi alaninda ilginç üretimlere imza atiyor YILLARINI tarim sektörüne adamis olan asilama sorumlusu Muharrem Köse, bin bir türlü agaci birbiri ile kaynastirarak yeni ürünler elde ediyor. Yasli ve genç [&hellip]
Asi profesörü olarak taninan Muharrem Köse, yasli bir agaçtan 1 yasindaki tohumu üretti. Degisik meyve ve agaç cinslerini tek bir gövdede toplayabilen Köse, asilama teknigi ile kendi alaninda ilginç üretimlere imza atiyor
YILLARINI tarim sektörüne adamis olan asilama sorumlusu Muharrem Köse, bin bir türlü agaci birbiri ile kaynastirarak yeni ürünler elde ediyor. Yasli ve genç fidanlari ile degisik meyve fidanlari gibi birçok ürünü tek bir agaç altinda yetistirilebilmesi ve daha lezzetli meyve türleri ile uzun ömürlü agaçlari yetistirmek konusunda Torbali'da eline su dökülemeyen Köse, en son 50 yasindaki bir kizilçama genç bir fidan asiladi. Elde ettigi tohumlari daha da verimli hale getiren Köse, agacin yasi elli olmasina ragmen 1 yasinda tohumlar elde etti. Özel bir teknik kullanarak yaptigi asilama sonrasinda, ortaya çikan agaçlar hem lezzet bakimindan üst seviyede oluyor hem de ömrü uzuyor Torbali'da asi profesörü olarak taninan Köse, bu meslegi 30 yili askin süreden beri sürdürüyor.
GÖZ VE YANASTIRMA
KUÇUK yaslardan beri dogaya olan meraki nedeniyle isini çok sevdigini söyleyen Köse, 'Doga ve bitkiler benim birer yasam parçamdir. Bitkileri yetistirip onlara sekil verip yeni yeni ürünler elde etmek bana büyük bir haz veriyor. Mutlu oluyorum. Asilama teknigi ile birçok agaç cinsinin ömrünü uzatirken, birçogunun da meyve lezzetlerini daha da artirabiliyorum. Yilin belirli dönemlerinde yapilan bu asilamalarin her birinin bir zamani vardir. Mevsimine göre bazi cins agaçlar asilanirken, bazilarini da uyumaya birakiriz. Göz asisi ve yanastirma gibi uygulamalarla bitki türlerinin biyolojilerinde birtakim gelismeler saglamaktayiz. Bugüne kadar binlerce agaci asilayip, yasamini uzatmasina katkim olmustur. Yaptigim bir uygulama sonrasinda meyvesini alip onlari görmek benim için her seye bedel,' diye konustu.
NASIL YAPILIYOR?
ASILAMA teknigi ve uygulamasi konusunda bir açiklama yapan Köse, 'Iki bitki parçasini birlestirip kaynastirarak tek bir bitki gibi büyüme ve gelismesini saglamak olarak tanimlanan 'asi' isleminin yapilabilmesi için iki ayri parçaya gereksinim var demektir. Iste, olusan yeni bitkinin toprak üstü kismini yani tacini olusturan kismina 'kalem' veya 'çesit', kök sistemini olusturan kismina ise 'anaç' adi verilir. Açilim nedeniyle tohumla yapilmak istenen üretimde, nitelikler degisecek, baska genotipler (bireyler) ortaya çikacaktir. Iste bu sebepten, asilama veya çelikleme yöntemleri kullanilmaya baslanmistir,' dedi. Çelikleme ve asilama ile yapilan üretimlerde o bitkinin özellikleri bozulmadan devam eder. Çünkü bu çogaltim sekilleri, eseysiz (vegetatif) yöntemlerdir. Asi ile çogaltim, en emin ve çabuk sonuç alinan bir tekniktir,' diye konustu.