Atanamayinca köfteci oldu

Atamasi yapilmayan Türk Dili ve Edebiyati ögretmeni 27 yasindaki Hüseyin Kirmaz, Ayrancilar’daki bir lokantada köftecilik yaparak ailesini geçindiriyor. 3 yil önce üniversiteden mezun olup ögretmen olan Hüseyin Kirmaz, yillardir atanmayi bekliyor. 2 yil boyunca 800 lira maasla ücretli ögretmenlik yapan Kirmaz, bu yil da atanamayinca, köfteci oldu. Ayrancilar’da bulunan Tire Köfte’de çalisan genç ögretmen köfte [&hellip]

Atamasi yapilmayan Türk Dili ve Edebiyati ögretmeni 27 yasindaki Hüseyin Kirmaz, Ayrancilar'daki bir lokantada köftecilik yaparak ailesini geçindiriyor.

3 yil önce üniversiteden mezun olup ögretmen olan Hüseyin Kirmaz, yillardir atanmayi bekliyor. 2 yil boyunca 800 lira maasla ücretli ögretmenlik yapan Kirmaz, bu yil da atanamayinca, köfteci oldu. Ayrancilar'da bulunan Tire Köfte'de çalisan genç ögretmen köfte yaparak, müsterileri doyuruyor. Köfteciligin yani sira tekneyle balik avciligina çikarak geçimini saglayan Hüseyin Kirmaz: 'Çok büyük adaletsizlik var. Bazen 'keske üniversiteye gitmeseydim' diyorum. 5,5 yillik üniversite egitimim sonrasinda, bir lokantada köfte yapiyorum' dedi.

YERLESTIRILMEYI YARIM PUANLA KAÇIRDI

TRAKYA Universitesi Türk Dili ve Edebiyat Ögretmenligi Bölümü mezunu olan Hüseyin Kirmaz, 3 yildir yaptigi atama basvurusundan sonuç alamadi. 2 yil boyunca yaptigi basvurular sonuçsuz kalinca, Torbali Endüstri Meslek Lisesi'nde ücretli olarak ögretmenlik yapti. Bu yil yapilacak olan 40 bin ögretmen atamasi için yeniden basvuruda bulunan Kirmaz, atanmayi sadece yarim puanla kaybetti. Milli Egitim Bakanligi, 1580 Edebiyat ögretmeni alirken, 81 KPSS puanina kadar ögretmen adayi yerlestirildi. Hüseyin Kirmaz, KPSS'den 80.300 puan aldigi için atanmayi kil payi kaçirdi.

'ADIL ATAMA YAPILMIYOR'

TURKIYE'DE Türk Dili ve Edebiyat ögretmenligine çok ihtiyaç duyuldugunu ancak yeteri atama yapilmadigini söyleyen Kirmaz: 'Edebiyat ögretmenligi için sadece 1580 ögretmen atanirken, Ingilizce ögretmenligi için tam 2900 kontenjan ayrildi. Türk diline ve edebiyatina önem verilmiyor. Elbette simdi ögrencilerimle birlikte olmak isterdim. Ama atanan ögretmen sayisi çok az, mezun olan çok fazla. 2 yil Endüstri Meslek'te ücretli ögretmenlik yaptim ve aldigim para sadece 800 liraydi. Ancak benim gibi üniversiteyi okuyup ögretmen olmus ve kadroya alinmis diger meslektasim ise 2100 lira maas aliyor. Ortada büyük bir haksizlik var. Ihtiyaç iyi saptanamadigi için gereksiz alanlarda yigilma oluyor. Adil atama yapilmadigi için büyük bir adaletsizlik var' diye konustu.

'KÖFTECILIKTEN UTANMIYORUM'

YASANANLARIN üzücü ve hayal kirici oldugunu ifade eden Kirmaz, emeginin karsiligini alamadigini söyledi. 3 yildir evli olan Kirmaz, önceki gün baba oldu. Kendisi gibi yillarca atanamayan ögretmenlerin oldugunu ve birçogunun, çaycilik yaptigini, simit sattigini, çig köftecilik yaptigini, trafik lambalarinda su sattigini dile getiren genç ögretmen: 'Atanamayan ögretmenlerin kaderi tamamen çile dolu. Universite egitimi için 30 bin lira harcadim. Eger üniversiteyi okumayip, bu süre içerisinde çalissaydim, egitim için harcadigim parayla birlikte 60 bin lira biriktirebilir ve çok güzel bir is yeri açabilirdim. Insanin yaptigi meslegini mutlaka sevmesi gerekiyor. Yaptigim isten asla utanmiyorum. Kisi, ne is yaparsa yapsin küçümsememelidir. Müsterilerim yaptigim köfteleri begeniyor. Ama bunca yil okuyup, yerlestirilmemek, çok üzücü' seklinde konustu.

Bakmadan Geçme