Ayrancilar, dengeleri degistirecek

Hareketli bir siyasi yapisi olan Torbali’da siyasete yön veren önemli isimler arasinda Ayrancilarli siyasetçiler oldukça fazla.  Simdi siyasi harita yeniden sekillenecek   AYRANCILAR’IN ilçe olma sürecinde sona gelinmesi ile idare sistemin nasil sekillenecegi kadar  yerel siyasetin haritasi da merak edilen konular arasinda. Hareketli bir siyasi yapisi olan Torbali’da siyasete yön veren önemli isimler arasinda Ayrancilarli [&hellip]

Hareketli bir siyasi yapisi olan Torbali'da siyasete yön veren önemli isimler arasinda Ayrancilarli siyasetçiler oldukça fazla.  Simdi siyasi harita yeniden sekillenecek

 

AYRANCILAR'IN ilçe olma sürecinde sona gelinmesi ile idare sistemin nasil sekillenecegi kadar  yerel siyasetin haritasi da merak edilen konular arasinda. Hareketli bir siyasi yapisi olan Torbali'da siyasete yön veren önemli isimler arasinda Ayrancilarli siyasetçiler oldukça fazla. Ayrancilar kadar, ilçe sinirlarina dahil olacak Yazibasi ve Pancar'da da ilçede söz sahibi siyasetçiler bulunuyor. 'Yerel siyaset nasil sekillenecek?' sorusu akla ilk olarak Belediye seçimlerini getiriyor. Belediye seçimlerini etkileyecek birçok faktör var.

 

ISTE KILIT ISIMLER:

AYRANCILAR, geçmisten bu yana Torbali siyasetinde etkili siyasetçiler yetistiren bir bölge. Bu isimlerin basinda eski Belediye Baskani Ahmet Özkan, AK Parti Il Genel Meclis Uyesi Mahmut Öztas, CHP'li Il Genel Meclis Uyesi Hakki Güney, AK Partili Belediye Meclis Uyesi Cevdet Kivilcim, CHP'li Önder Deveci geliyor. Ayrancilar ilçesinin sinirlarina dahil olacak Yazibasi'da da önemli siyasetçiler var. AK Parti Ilçe Baskani Adnan Yasar Görmez daha önce Yazibasi Belediye Baskanligina aday olmustu. CHP'nin bölgedeki en güçlü ismi ise CHP'den bir dönem Belediye Baskan adayi gösterilen Doktor Ibrahim Öz. CHP'li Belediye Meclis Uyesi ve Yazibasi eski Belediye Baskani Ibrahim Cinkiliç da bölgenin aktif siyasilerinden. DP Ilçe Baskani Hayati Saydam da, Pancar'in eski Belediye Baskani.

 

SEÇIMLERI HANGI FAKTÖRLER ETKILER?

 

SON yerel seçim mercek altina aliniginda CHP'nin zaferinde beldelerin önemli bir rol oynadigi görülüyor. 29 mart yerel seçimlerinde belde belediyelerinin kapisina kilit vurulmasi seçimlerde dengeleri bir anda alt üst etti. Belde belediyelerinde vatandaslar hükümete tepkilerini ortaya koymak için yerel seçimde tercihlerini CHP'li Ismail Uygur'dan yana kullanmislardi. Tepkinin en yogun oldugu bölgelerden Ayrancilar'da 15 yil AK Partili Ahmet Özkan tarafindan yönetilmesine ragmen, son seçimde CHP birinci parti çikti. Beldelerde tepkiler zamanla Belediye'ye yönelmeye basladi. Hizmet alani genisleyen Torbali Belediyesinin beldelere yetememesi vatandaslari isyan ettirdi. Bir anda köye dönen, alt yapi, yol basta olmak üzere birçok hizmeti istedigi gibi alamayan belde sakinleri sik sik Belediye'yi hedef alan açiklamalar yapti. Beldeler, terkedilmis bir görünüme büründü. Çamur deryasina dönen Subasi ve Çaybasi, CHP'li Belediyeye en çok tepki duyulan bölgelerin basinda geliyor.

 

MERKEZ MAHALLELER KIYMETLENECEK

AYRANCILAR, Yazibasi, Kusçuburun'un Torbali ile baginin kesilmesi ile birlikte siyasette gözler Torbali merkeze çevrilecek. Yerel seçimlerde en etkili bölge ise seçmen sayisinin fazlaligi ile Atatürk Mahallesi olacak. Torbali Mahallesi, Muratbey Mahallesi, Ertugrul Mahallesi gibi ilçenin en eski mahalleleri yeniden seçimlerde önemli rol oynamaya baslayacak. Ayrica ilçeye bagli tüm köyler de artik Torbali'nin mahallesi statüsünde olacagi için yerel seçimlerde oralardan gelecek sandik sonuçlari da dikkate aliniyor.

 

IBRE TERSINE DÖNMEYE BASLADI

AYRANCILAR'IN ilçe olmasi ile ilgili kanunun onaylanmasi durumunda mahalle halkinin yillardir bekledigi rüya gerçeklesmis olacak. Hükümetin bu adiminin ilk yerel seçime yansiyacagi kuskusuz. Hem Ayrancilar'da hem de Torbali'da dengeler bir kez daha degisecek. Ayrancilar'in ilçe rüyasini gerçeklestiren AK Parti'ye borcunu sandikta ödemesi ihtimali CHP'nin birinci partiligini tehlikeye sokacak gibi görünüyor. Bu durum, diger beldelerde yankilanacak. Öyle ki bir yanda mahalleye ilçeye dönüstüren hükümet, bir ayda da çöp toplama hizmeti disinda beldelere ugramayan belediye arasinda seçim yapmaya çalisan vatandasin tercihi sandikta dengeleri önemli ölçüde degistirecege benziyor.

 

'AYRANCILAR'IN TERCIHI YINE CHP OLACAK'

CUMHURIYET Halk Partisi Ilçe Baskani Faruk Akpinar, Ayrancilar'in ilçe olmayi hak ettigini, fakat AK Parti'nin bu konuda belde halkini yanilttigini söyledi. 29 Mart'ta Ayrancilar'in kapsina kilit vuran hükümetin, simdi ilçe olma durumunu müjde gibi sunmasinin büyük handikap oldugunu söyleyen Akpinar, 'Ayrancilar'i kapatan kim? AKP hükümeti kapatti. 1000 küsur belediyenin kapisina kilit vurdular, simdi de açmak için ugrasiyorlar. Gönlümüz tabiî ki Ayrancilar'in ilçe olmasindan yana ama bunun sunulus sekli maalesef samimi degil. Hükümet, Ayrancilar'i kapatti ama biz her zaman oraya yeteri kadar hizmet verdik. Ayrancilar halki bunun farkinda. Bizim seçimden yana hiçbir endisemiz yok. Ayrancilar halki tercihini degistirmeyecektir' dedi.

 

TORBALI'YI DA AYRANCILAR'I DA ALACAGIZ

AYRANCILAR'IN ilçe olmasi için çalismalarin sürdügünü söyleyen AK Parti Ilçe Baskani Adnan Yasar Görmez, bunun siyasete nasil yansiyacagi sorusu üzerine, 'Allah'in izni ile ilk yerel seçimde hem Torbali'yi hem Ayrancilar'i alacagiz' dedi.

Bakmadan Geçme