Ba­ba, ço­cu­gu­na ar­zu­la­ri­nin si­nir­li ol­du­gu­nu ög­ret­me­li

­­Fa­tih Uni­ver­si­te­si Ög­re­tim Uye­si Yrd. Doç. Dr. Cen­giz Sim­sek, ba­ba­nin ço­cu­gu­na ar­zu­la­ri­nin si­nir­li ol­du­gu­nu an­lat­ma­si, ne­re­de du­ra­ca­gi­ni ög­ret­me­si ge­rek­ti­gi­ni vur­gu­la­di. CEN­GIZ Sim­sek, Mo­ral FM’­de Fet­hi Ça­gil­’in sun­du­gu Rad­yo­büs prog­ra­mi­na ko­nuk ol­du. Prog­ram­da ebe­veyn­le­rin ço­cuk­lar ile di­ya­lo­gu­na de­gi­nen Sim­sek, an­ne ve ba­ba­la­ri gö­rev alan­la­ri­ni bil­me­ye, rol­le­ri­ni bir bi­ri­ne ka­ris­tir­ma­ma­ya da­vet et­ti. ­Sim­sek, “Ba­ba, an­ne­nin yap­ti­gi ba­zi [&hellip]

­­Fa­tih Uni­ver­si­te­si Ög­re­tim Uye­si Yrd. Doç. Dr. Cen­giz Sim­sek, ba­ba­nin ço­cu­gu­na ar­zu­la­ri­nin si­nir­li ol­du­gu­nu an­lat­ma­si, ne­re­de du­ra­ca­gi­ni ög­ret­me­si ge­rek­ti­gi­ni vur­gu­la­di.

CEN­GIZ Sim­sek, Mo­ral FM'­de Fet­hi Ça­gil­'in sun­du­gu Rad­yo­büs prog­ra­mi­na ko­nuk ol­du. Prog­ram­da ebe­veyn­le­rin ço­cuk­lar ile di­ya­lo­gu­na de­gi­nen Sim­sek, an­ne ve ba­ba­la­ri gö­rev alan­la­ri­ni bil­me­ye, rol­le­ri­ni bir bi­ri­ne ka­ris­tir­ma­ma­ya da­vet et­ti. ­Sim­sek, 'Ba­ba, an­ne­nin yap­ti­gi ba­zi sey­le­ri yap­ti­gin­da ço­cu­gun ka­fa­sin­da­ki an­ne­lik ve ba­ba­lik ro­lü ka­ri­si­yor. Ço­cu­gun ka­rak­te­ri­nin olus­ma­si ve ke­ma­le er­me­si an­la­min­da ba­ba­lik ro­lü iyi be­lir­len­me­li. Çün­kü an­ne sef­ka­ti an­la­tir­ken ba­ba ev­de oto­ri­te­yi ve den­ge­yi ifa­de eder. Ve ço­cuk­la­ra si­nir­siz ar­zu­la­ri­nin ol­ma­ya­ca­gi­ni ög­re­tir.'' de­di.
­Her­ke­sin ger­çek ma­na­da ba­ba ola­ma­di­gi­na isa­ret eden Sim­sek, 'Ço­cu­gun ka­rak­ter egi­ti­min­de ba­ba­nin ro­lü bir­çok ül­ke­de ih­mal edil­mis­tir. Bu an­lam­da ba­ba bas­rol­de ol­ma­si ge­re­kir. Çün­kü bi­zim ço­cuk­lu­gu­muz ba­ba öl­dü­gün­de bi­ti­yor. Bu bi­zim top­lu­mu­mu­za has bir sey­dir. Ba­ti'­da da­ha bi­rey­sel bir ya­pi­si var­dir.' ifa­de­le­ri­ni kul­lan­di. Yrd. Doç. Dr. Sim­sek, söy­le de­vam et­ti: '­Ge­lis­mis ül­ke­ler­de ev­li­lik, an­ne ve ba­ba okul­la­ri var­dir. Bu ko­nu­da çok faz­la tec­rü­be sa­hi­bi ol­mus­lar­dir. Ço­cuk­lar bel­li bir ya­sa gel­dik­ten son­ra on­lar­la il­gi­le­nen ku­rum­lar var. Biz­de ise çok yü­zey­sel bir ba­kis var. Er­kek olan her­kes ko­ca olur, ko­ca olan her­kes de ba­ba olur. Te­o­ri­de bu böy­le­dir ama pra­tik­le cid­di si­kin­ti­lar var. Çün­kü ba­ba­lik çok önem­li­dir. Ol­ma­dan ön­ce si­ki bir egi­tim­den geç­me­li­dir. Ku­rum­la­ri­miz yok. Her­kes ken­di ça­pin­da an­ne ba­ba­sin­dan ne ög­ren­diy­se, çev­re­sin­den ne­ler ög­ren­diy­se onun­la il­gi­le­nir. Ama bu du­rum böy­le ol­ma­ma­si ge­re­ki­yor. Ba­ba si­zi dis dün­ya­ya alis­ti­ran­dir. Ba­ba­nin rah­le­i ted­ri­sin­de diz çö­küp egi­tim al­ma­ya­cak­sa­niz bir sey­ler ek­sik­tir de­mek­tir.'  ­Ço­cuk­la­rin tav­rin­dan ev­de bir ba­ba ve­ya bir er­kek olup ol­ma­di­gi­nin an­la­sil­di­gi­ni be­lir­ten Cen­giz Sim­sek, 'Ev­de ba­ba­lik ro­lü­nü iyi ya­pa­ma­yan ya da ba­ba­si ol­ma­yan ço­cuk­lar si­kin­ti gös­te­ri­yor. Bu du­ru­mu an­la­yan ög­ret­men­ler ai­le­si­ne 'Ev­de er­kek var mi, yok mu?' di­ye so­ru­yor­lar. O yüz­den il­kög­re­tim sis­te­min­de de ba­ba­nin var­li­gi çok önem­li­dir. Ken­di­si­ni ço­cuk­ta he­men his­set­ti­ri­yor. Ço­cu­ga ne­re­de sef­kat gös­te­re­cek­le­ri ne­re­de ki­za­cak­la­ri­ni ög­re­ti­yo­ruz.' di­ye ko­nus­tu.

'­BA­BA, ÇO­CU­GA AR­ZU­LA­RIN SI­NIR­LI OL­DU­GU­NU ÖG­RE­TIR'
'­NA­SIL bir okul­da er­kek ög­ret­me­nin yap­ti­rim gü­cüy­le ka­din ög­ret­me­nin yap­ti­rim gü­cü ara­sin­da cid­di bir fark­li­lik var­sa ay­ni du­rum ai­le ha­ya­tin­da an­ne ve ba­ba ro­lün­de var­dir.' di­yen Sim­sek, su uya­ri­lar­da bu­lun­du: '­Ba­ba bir ve­ya iki de­fa söy­ler. Da­ha faz­la söy­le­mez bu is bi­ter. Bir oyun­cak re­yo­nun­da ço­cuk bir sey is­te­di­gin­de an­ne­si­nin onu al­ma­si için ken­di­si­ni ye­re atip ag­lar­ken ba­ba­nin 'ha­yir' de­me­si onun için ye­ter­li olur. Böy­le­lik­le ba­ba bu­ra­da ço­cu­ga ar­zu­la­ri­nin si­nir­li ol­du­gu­nu, ne­re­de du­ra­ca­gi­ni bil­me­si ge­rek­ti­gi­ni gös­te­rir. Ço­cuk bu ay­ri­mi ya­pa­maz­sa ben­cil­lik dö­ne­mi olu­sur. Her is­te­di­gi ya­pi­lan ço­cuk­lar­da ben­cil­lik da­ha faz­la gö­zü­kü­yor.'

Bakmadan Geçme